Recept na tyto řezy pochází z časopisu Apetit, kde se skrýval pod názvem punčové kostky. Já jsem si nejen název, ale i recept maličko upravila a výsledek je tu. Řezy jsou krásně ořechové s nádechem rumu a domácí rybízovou marmeládou. Při jejich konzumaci na mě dýchla nostalgie, protože mi připomněly ořechové řezy, které dělá moje babička.
Těsto: (forma 20x27 cm)
80 g másla
2 vejce
175 g cukru
170 g mletých vlašských ořechů
250 ml mléka
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva (ideálně bezfosfátový)
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Náplň:
300 g rybízové marmelády
6 lžic rumu (tuzemáku)
Poleva:
125 g moučkového cukru
2 lžíce rumu (tuzemáku)
1 lžíce horké vody
vlašské ořechy na dozdobení
Změklé máslo si vyšleháme spolu se žloutky a cukrem do nadýchané pěny. Poté přidáme mleté ořechy a vlažné mléko a opatrně promícháme. Nakonec vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Pečící formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 35 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. Necháme vychladnout, vyklopíme z formy a dvakrát prořízneme na 3 pláty. Pokud je horní plát hodně vyboulený, seřízneme ho do roviny.
Marmeládu s rumem si smícháme a třetinou potřeme první plát. Přiklopíme druhým plátem, postup opakujeme a vrchní plát potřeme zbylou třetinou marmelády
Na polevu si smícháme prosátý cukr s rumem a horkou vodou do hladké konzistence. Naneseme na vršek korpusu a zlehka rovnoměrně rozetřeme. Vršek ozdobíme ořechy a necháme při pokojové teplotě zaschnout. Poté nakrájíme na řezy.
Tipy:
Poprvé mi přišel korpus nízký, takže jsem si
netroufla ho proříznout na dvakrát. Podruhé už jsem se odvážila a
výsledek byl díky většímu množství marmelády ještě lepší.
Recept jsem vyzkoušela,bylo by dobrý napsat co s bilkama,které jaksi jsou zapomenutý,a taky dat obrázek aktuální receptu,protože pokud má tak vypadat tak chybí v receptu i kakao.
OdpovědětVymazat