Dort
pro milovníky šlehačky a marcipánu, tak to je Princeznin dort. Původ má
tento dort ve Švédsku, a pokud Vám je název povědomí, možná jste se
s ním setkali při nákupech v Ikea. Piškotové těsto s malinovou
marmeládou, vanilkovým krémem, kupou šlehačky, to vše pokryto vrstvou
marcipánu, prostě chuťová symfonie. Jedinou nevýhodou tohoto dortu (tedy kromě pracnosti) je jeho krátká trvanlivost. Šlehačka má totiž tu
nepříjemnou vlastnost, že začne marcipán rozpouštět, takže je dort
k rychlé spotřebě. Naštěstí je tak dobrý, že s tím asi nikdo problém nemá:-)
Korpus: (forma o průměru 18 cm)
3 vejce
60 g cukru krystal
75 g hladké mouky
3 lžíce oleje
Krém:
3 žloutky
240 ml smetany na vaření 12%
25 g cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
Na dokončení:
100 g malinové marmelády
350 ml smetany ke šlehání
400 g mandlového marcipánu
zelené potravinářské barvivo
Nejprve
si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu,
trvá to minimálně 5 minut. Poté zašleháme po jednom žloutky a olej.
Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto
nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme
v předehřáté troubě na 160°C asi 30 minut. Necháme vychladnout.
V kastrolu si dobře promícháme všechny suroviny na krém a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile krém dostatečně zhoustne, odstavíme ho z ohně, přitiskneme na něj potravinářskou folii, aby se nám neutvořil škraloup a necháme vychladnout.
Korpus si vyndáme z formy a rozřízneme na dva pláty zhruba 1,5 cm vysoké. První korpus pomažeme malinovou marmeládou a poté vanilkovým krémem. Přiklopíme druhým korpusem, který navrstvíme ušlehanou šlehačku. Šlehačkou lehce potřeme i boky dortu. Dáme vychladit.
Marcipán si obarvíme trochou barviva na požadovaný odstín zelené. Necháme ho chvíli odležet a poté jej vyválíme na silikonovém válu na placku o tloušťce zhruba 2 mm. Marcipán opatrně podebereme a z jedné strany dortu ho přeložíme přes celý dort. Marcipán si ze spoda opatrně nadzvedáváme a přitom lehce uhlazujeme po povrchu, aby se netvořili záhyby. Přebytečný marcipán odřízneme a části, které nejsou ušpiněné od drobečků nebo šlehačky uschováme na příště.
Tipy:
Místo smetany na vaření můžete smíchat smetanu ke šlehání s mlékem v poměru 1:1.
Žádné komentáře:
Okomentovat