Sezona domácího ovoce z naší zahrady
je pro letošek u konce, ale už teď mi chybí koláče s rybízem,
meruňkami a švestkami a lituji, že jsem jich neupekla víc. Konečně tak ale může přijít na řadu recept avizovaný při
recenzi knížky Dezerty jedna báseň od Mirky Slavíkové. Finaciers bych chuťově přirovnala k takovému
jemnějšímu piškotu, který dá ovšem malinko více práce. Nespornou výhodou je
(tedy pokud děláte žloutkové krémy jako já), že do nich spotřebujete přebytečné
bílky. Financiers by
měly mít tvar hranatý (ideálně cihličky), takovou formu nemám, takže jsem je
pekla ve formě na muffiny a ničemu to nevadilo, jen byly možná trošku větší. Aby nám financiers klouzaly lépe do krku, doplnila jsem je o omáčku
z nektarinek.
Těsto: (cca na 12 ks)
125 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
5 bílků
80 g cukru krupice
125 g másla
Omáčka:
3 nektarinky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce neutrálního alkoholu (např. vodka, bílý rum atp.)
Máslo si přepustíme v tlustostěnném kastrolku nebo pánvi. V praxi to znamená, že necháme odpařit přebytečnou vodu a odebíráme vzniklou bílou pěnu, dokud máslo nemá čirou a zlatavou barvu. Poté ho slijeme přes plátýnko a necháme vychladnout. V míse si smícháme prosátou mouku s moučkovým cukrem a vmícháme přepuštěné máslo. Nakonec opatrně vmícháme bílky, které jsme si ušlehaly s krupicovým cukrem. Těsto nalijeme do formiček vymazaných máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 16 minut.
Nektarinky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do kastrolku spolu s cukrem a alkoholem a povaříme, dokud omáčka nebude mít požadovanou konzistenci. Čím déle vaříme, tím je omáčka hladší a s menšími kousky.
Tipy:
Na ovocnou omáčku můžete použít jakékoliv jiné šťavnaté
ovoce, mělo by být ale sladšího charakteru. Alkohol do omáčky přidávat
nemusíte, já jsem ale s radostí využila příležitosti, jak se zbavit zase trošky brusinkové vodky, kterou jsem kdysi dostala a nějak jsem jí nepřišla na chuť:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat