Ve vedrech posledních dní mě přešla veškerá chuť na pečení. Kdo by si taky chtěl dobrovolně zvyšovat už tak nelidské teploty v bytě? Naneštěstí ale právě sklízíme úrodu švestek a já dostala strašnou chuť na švestkový koláč. Tentokrát jsem nesáhla po osvědčeném kynutém receptu, ale zvolila jsem křehký drobenkový koláč doplněný mákem a tvarohem. Přes značné množství ingrediencí je koláč překvapivě rychlý na přípravu, takže pokud patříte k milovníkům švestek, máku a tvarohu, tak ho vyzkoušejte.
Těsto: (forma o průměru 23 cm)
250 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g cukru
20 g vanilkového cukru
1 žloutek
Maková náplň:
150 g mletého máku
250 ml vody
70 g cukru
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
200 g zakysané smetany
50 g cukru
1 bílek
1 vejce
citronová kůra
cca 12 švestek
Nejprve si připravíme makovou náplň. Mák s mlékem a cukrem povaříme a necháme vychladnout.
Všechny suroviny na těsto smícháme a vytvoříme z nich těsto o konzistenci drobenky. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu těsta dáme do formy a upěchujeme. Na těsto dáme vychladlou makovou náplň.
Omyté švestky vypeckujeme, rozpůlíme a rozložíme je na makovou vrstvu řezem nahoru.
V misce ušleháme bílek, vejce a cukr do světlé pěny. Přimícháme tvaroh, zakysanou smetanu a kůru a umícháme do hladka. Tvarohovou směs nalijeme na švestky a posypeme zbylým drobenkovým těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba hodinu.
Opravdu výborný, skvělý recept!
OdpovědětVymazat