Co vznikne, když Vám doma přebývají přezrálé
banány? No přece banánové cupcaky s krémem z arašídového másla a
banánu:-) Původně byl tento recept taková znouzectnost, ale krém (nejen) mě
svou chutí naprosto odboural, takže brzy bude opakovačka. Recept na těsto je
totožný s receptem na banánový chlebíček s čokoládou, pouze je
z poloviční dávky. Na krém jsem kdysi dávno narazila někde na internetu a
dlouho jsem hledala odvahu ho vyzkoušet. Krém měl na začátku výraznější chuť po
arašídovém másle, po rozležení ale krásně vystoupila chuť banánu.
Těsto: (na 12 ks)
125 g celozrnné mouky
1 vejce
1 zralý banán
45 g másla
50 g cukru
50 g hořké čokolády
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžička jedlé sody
Krém:
80 g arašídového másla
100 g másla
1 zralý banán
100 g moučkového cukru
Oloupaný banán si nalámeme na menší kousky a
vidličkou ho rozmělníme na kaši. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a ostatní sypké
suroviny a umícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme hořkou čokoládu, kterou si
předtím nakrájíme na malé kousky. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky,
které naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 20
minut.
Vyšleháme máslo a do něj postupně vešleháváme
arašídové máslo. Nakonec vmícháme rozmixovaný banán a moučkový cukr. Cukr
přidáváme podle chuti. Krém necháme před zdobením trochu ztuhnout v lednici.
Na upečené muffiny naneseme pomocí zdobičky
krém a dozdobíme třeba kolečkem banánu.
Tipy:
Pokud dáte o něco méně krému než je na mých
fotkách, pak Vám vystačí na všech 12 kousků. Mně takto na 2 kousky nezbylo, ale
těsto je dobré i samotné, takže to nevadilo. Místo celozrnné mouky můžete
použít klasickou hladkou. Čokoláda používám ve formě pecek nebo malých kapiček,
takže odpadá její pracné sekání. Toto provedení lze běžně koupit v cukrářských
potřebách, většinou ale pouze v kilovém či větším balení. Arašídové máslo
je k sehnání v LIDLu v rámci amerického týdne. Cupcaky zdobím
sušeným banánem protože ten na rozdíl od toho čerstvého nezhnědne:-)