úterý 19. srpna 2014

Fíkový závin


fíkový závinČas od času mě chytne chuť jíst zdravě, takže pro tento případ mám v zásobě i několik receptů, díky kterým nepřijde zkrátka má chuť na sladké. Jestli jste na tom někdy podobně, zkuste třeba tento fíkový závin.

Těsto:
100 g ovesných vloček
5 lžic kokosového oleje
1 lžíce chia semínek
3 lžíce vody
1/4 lžičky sody
1 lžička skořice
1 lžíce melasy
1 lžíce zlatého sirupu

Náplň:
125 g sušených fíků
1/2 hrnku vody
pár kapek citrónové šťávy

Chia semínka smísíme s vodou a necháme nabobtnat. Mezitím si rozmixujeme ovesné vločky a smícháme je se všemi zbylými ingrediencemi. Vytvoříme kompaktní těsto, které dáme vychladit do lednice nebo pokud nemáte čas, dejte těsto na chvíli do mrazáku.

Fíky si pokrájíme na malé kousky a dáme spolu s vodou a citronovou šťávou vařit zhruba 15 minut (než fíky změknou). Poté celou směs rozmixujeme na hladkou kaši.

Těsto si rozválíme zhruba na velikost 15 x 30 cm přímo na pečícím papíře a přeneseme na plech. Potřeme náplní a opatrně přeložíme okraje k sobě. Pokud se těsto trhá, přeložte ho společně s pečícím papírem, který pak opatrně odstraňte a položte zpět na plech. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C.


fíkový závin


Tipy:
Melasu a zlatý sirup lze nahradit jakýmkoliv jiným cukerným sirupem (agávový, pšeničný, rýžový atp.) popř. medem. Kokosový olej lze rovněž nahradit jakýmkoliv jiným tukem nejlépe máslem.

pondělí 11. srpna 2014

Dort s broskvemi a želé


dort s broskvemi a želéKlasický lehký dort se želatinou a ovocem, po kterém se u nás vždy jen zapráší. Recept jsem kdysi dostala od mé tety, ale jelikož původní rozpis byl na celý plech a navíc s vysokým piškotem, což my doma neradi, tak i tento recept prošel mým malým zásahem.

Těsto: (forma o průměru 23 cm)
2 vejce
40 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky
2 g kypřícího prášku

Náplň:
125 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
250 g tvarohu
1 plechovka kompotovaných broskví

Želé:
12 g mleté želatiny
250 ml šťávy z kompotu

Na těsto si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a pečeme v ní těsto v předehřáté troubě na 175°C asi 30 minut, dokud není špejle po vytažení suchá. Upečený korpus necháme vychladnout, teprve poté vyndáme z formy.

Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny. Postupně zašleháváme tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu, jinak se krém srazí. Hotový krém namažeme na korpus, který jsme si upevnili buď do nastavitelného ráfku anebo zpět do formy. Krém poklademe nakrájenými broskvemi a koláč dáme vychladit do lednice.

Mezitím si připravíme želé. Pokud nemáme dostatek šťávy z kompotu, doplníme zbytek tekutin studenou vodou do 250 ml. Želatinu zalijeme malým množstvím studené vody a necháme nabobtnat. V kastrolku si ohřejeme šťávu z kompotu a rozpustíme v ní nabobtnalou želatinu. Směs se nesmí vařit, jinak neztuhne. Hotové želé necháme vychladnout a opatrně jím zalijeme dort. Celý dort dáme vychladit na několik hodin do lednice, aby želé dobře zatuhlo.

dort s broskvemi a želé

broskvový dort
 

úterý 5. srpna 2014

Duhový dort

duhový dort
Nejsem příznivcem používání potravinářských barev, ale v případě duhového dortu ta trocha nezdravých éček stojí za to, tedy alespoň co se vzhledu týče. Receptů existuje celá řada. Já jsem si vybrala ten, u kterého se riziko neúspěchu zdálo nejmenší. Jak se zadařilo, posuďte sami:-) Chuť dortu podle tohoto receptu mi hodně připomněla vanilkové cupcakes s tvarohovým krémem, takže na můj vkus trochu obyčejné, ale někomu jinému třeba přijde vhod.

Těsto: (forma o průměru 18 cm)
135 g másla
150 g cukru krupice
3 bílky
250 g hladké mouky
210 ml mléka
2 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
citronová kůra (lze vynechat)
gelové barvy

Krém:
250 g tvarohu
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy

Změklé máslo si vyšleháme s cukrem do pěny. Poté vmícháme na nízké otáčky bílky a vanilkový extrakt do hladké a nadýchané konzistence. Mouku smícháme s kypřícím práškem, prosijeme a střídavě s mlékem vmícháváme do bílkové směsi. Nakonec můžeme vmíchat citronovou kúru. Teď začne ta "zábavná" část. Vzniklé těsto si zvážíme a rozdělíme na šest dílů, které postupně obarvíme fialovou, modrou, zelenou, žlutou, oranžovou a červenou gelovou barvu do požadovaného odstínu (já jsem dávala trochu na špičku párátka). Pečící formu si vyložíme pečícím papírem a postupně upečeme jednotlivé barvy v předehřáté troubě na 175°C cca 12 minut. Ti co mají více forem stejného průměru a mohou tak péct více korpusů najednou, díky tomu ušetří spoustu času. Upečené korpusy necháme vychladnout.

duhový dort
Tvaroh s mascarpone, moučkovým cukrem a citronovou šťávou smícháme v misce. Smetanu si vyšleháme a vmícháme do krému.

Korpusy pomažeme krémem a pokládáme na sebe, pokud nejsou rovné snažíme se nerovnosti vyrovnat krémem. Nakonec obmažeme boky i vršek dortu a dozdobíme dle libosti.

duhový dort


Tipy:
Těsto na korpus je lepší rozetřít více k okrajům, neboť po upečení má tendenci mít vyšší střed viz moje fotka. Krém můžete zvolit libovolný, osobně si ale myslím, že by měl být čistě bílé barvy, aby co nejlépe vynikly barvy korpusu. Kromě varianty ze šesti barev, lze také upéct korpusy z šesti odstínů jedné barvy, což vypadá také velmi dobře.

sobota 26. července 2014

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort patří k velmi oblíbeným. Spojení višní, šlehačky a kakaového korpusu prostě bez výhrad funguje. Kupodivu je tento dort velmi jednoduchý na přípravu, takže se určitě nebojte a zkuste si ho upéct taky, výsledek stojí za to. 

Schwarzwaldský dortTěsto (forma o průměru 18 cm):
3 vejce
60 g cukru krupice
50 g hladké mouky
25 g kvalitního holandského kakaa
25 ml oleje

Náplň:
500 ml šlehačky
2 lžičky práškové želatiny
1 malý višňový kompot
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce cukru krupice

čokoládové hobliny na ozdobu

Nejprve si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 170°C. Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky (trvá to asi pět minut). Poté po jednom zašleháme žloutky a pak olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct zhruba na 40 minut, dokud nevyjde špejle suchá.

Kompot si scedíme, několik hezkých višní si odložíme stranou na konečné dozdobení (v mém případě jich bylo 12) a ze slité šťávy si odměříme 150 ml (pokud je jí méně doplníme množství vodou). Do šťávy vmícháme lžíci cukru a kukuřičného škrobu a za stálého míchání přivedeme k varu, aby směs zhoustla. Nakonec vmícháme vypeckované višně a necháme vychladnout.

Jakmile višňová směs i korpus vychladnou, můžeme se pustit do kompletace dortu. Do kastrolku si dáme želatinu, přidáme zhruba 2-3 lžíce studené vody a necháme ji chvíli nabobtnat. Mezitím si prořízneme dort na tři stejné díly. Nabobtnalou želatinu necháme pomalu na velmi mírném ohni rozpustit (želatina se nesmí vařit!), a přelijeme ji do misky a necháme chvilku zchladnout. K želatině vlijeme šlehačku a celou směs ušleháme do tuha.

Připravíme si dva cukrářské sáčky. Jeden naplníme šlehačkou a druhý višňovou směsí a odstřihneme rohy. Na první plát naneseme střídavě kruhy šlehačky a višní (viz obrázek), přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme. Přiklopíme posledním plátem a celý dort potřeme vrstvou šlehačky a dozdobíme zbylou šlehačkou, višněmi (pokud zbyde tak i višňovou náplní) a čokoládovými hoblinami.

Tipy:
Do těsta používám holandské kakao s obsahem tuku 22% a mohu ho jen doporučit. Stačit by mělo však i kakao holandského typu s 11%.
Šlehačka se dá ztužit i klasickým ztužovačem. Já ho ovšem nepoužívám, jelikož pro mě má pak šlehačka umělou pachuť a navíc jí ztužovač i trochu osladí, což nemám ráda.
Čokoládové hobliny můžete buď koupit (občas je mají za dobrou cenu v Lidlu, ale určitě se dají sehnat i jinde), anebo si je můžete udělat doma. Stačí rozehřát hořkou čokoládu vylít v tenké vrstvě na pečící papír, počkat až zatuhne a pak nalámat. Pokud máte drobné čokoládové hobliny můžete je přidat i do šlehačky.

Schwarzwaldský dort



čtvrtek 24. července 2014

Základní krém

Základní krém jsem se naučila připravovat na cukrářském kurzu a od té doby na něj nedám dopustit. V podstatě se jedná o pudink nastavený máslem, který lze libovolně ochucovat. Zásadní roli, zde hraje fakt, že pudink je domácí výroby, takže víte, co jíte:-)

Žloutkový krém:
120 g žloutků (cca 6)
500 ml mléka
150 g cukru krupice
vanilkový lusk
70 g maizeny (kukuřičný škrob)
50 g másla

Maizenu smícháme s trochou mléka, tak abychom neměli hrudky a odložíme na později. Vanilkový lusk rozřízneme, seškrábneme z něj dužinu a vše dáme do zbylého mléka. Přidáme cukr a chvilku povaříme. Vyndáme vanilkový lusk. Přidáme maizenu a za intenzivního míchání vaříme další zhruba 2 minuty až směs zhoustne. Směs odstavíme a několik lžíček opatrně vmícháme do vaječnaých žloutků, čímž zabráníme následnému sražení. Žloutkovou směs vmícháme do kaše a na mírném ohni a za stálého míchání chvíli prohříváme. Nakonec vmícháme máslo. (V této fázi můžeme krém libovolně ochutit ovocným pyrém, kávou atp.). Na celý povrch krému položím potravinářskou folii a přitiskneme tak, abychom odstranili vzduchové bubliny a dáme vychladit. Po vychladnutí sejmeme potravinářskou fólii (jde to snadno).

Máslový krém:
250 g másla

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme. Do másla postupně vešleháváme všechen žloutkový krém viz výše.

Máslový krém nastavený bílky:
2 bílky (cca 70g)
100 g cukru

Z bílků a 20 g cukru ušleháme sníh. Ze zbylého cukru a trošky vody uvaříme cukerný rozvar (recept najdete zde), který zašleháme do bílků. Směs vmícháme do máslového krému.

Tipy:
Množství cukru v základním krému je na můj vkus příliš velké, takže dávám 100 gramů.
Žloutkový krém vychladne rychleji pokud jej přelijete na čistý pečící plech, nezapomeňte ho však opět přikrýt fólii, aby se se nevytvořil škraloup.
Pokud se Vám máslový krém srazí, lehce ho nahřejte, hrudky by měly zmizet a poté vychlaďte.
Uvedené množství máslového krému vystačí na dort o průměru 23 cm. Pro dort o průměru 18 cm stačí poloviční dávka.
Krém nastavený bílky je odlehčený a není tak hutný jako klasické máslové krémy, ale nehodí se jako náplň do makronek.