neděle 31. července 2016

Raw kakaovo-kokosové kuličky

Raw kokosové kuličky s kakaemPřed dvěma týdny jsem vyhrála v drogerii DM krabici plnou výrobků a mimo jiné jsem v ní objevila i raw kakaovo-kokosovou tyčinku, která mě svou chutí úplně nadchla. Připomněla mi kokosový suk s kakaem ovšem ze zdravých surovin. Tyčinka byla složená jen ze tří surovin a navíc z takových, které mám běžně doma, takže jsem si hned musela zkusit svou vlastní. Hotovo bylo za pár minut, co víc si přát:-)

Ingredience: (na cca 15 kuliček)
200 g vypeckovaných datlí
75 g strouhaného kokosu
18 g kakaa
kokos na obalení

Datle si pokrájíme na menší kousky a dáme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne kompaktní směs, do které vmícháme kokos a kakao. Ze vzniklé hmoty tvarujeme tyčinky nebo kuličky, jak komu vyhovuje. Hotové kuličky obalíme v kokosu.

Tipy:
Pokud máte tužší datle, můžete během mixování přidat 1-2 lžíce vody, popř si je můžete předem namočit.

úterý 19. července 2016

Tvarohový koláč (alá cheesecake) s meruňkovou omáčkou

Tvarohový koláč alá cheesecakeTento recept jsem dostala od kamarádky jako recept na cheesecake. Aniž bych chtěla někomu vnucovat své pojetí věci, tak zastávám názor, že pokud místo krémového sýra použiju v receptu tvaroh, tak to prostě už není cheesecake ale tvarohový koláč. Ono je to s tím cheesecakem vůbec takové složité. Někdo používá striktně jen sýr Philadelphia, jiný dává ricottu nebo mascarpone a jiný cokoliv, co ho napadne. Pro mě je nepostradatelnou ingrediencí krémový sýr, na značce mi nezáleží, nicméně nebudu zastírat, že Philadelphia se pohybuje zcela mimo mé cenové rozpětí. 

Teď už je jasné, jak to vidím já. a můžeme zpátky k tvarohovému koláči:-) Abych ho přeci jenom trochu odlišila od cheesecaku, tak jsem nepoužila klasické sušenkové těsto. Celkový výsledek mě moc překvapil především konzistencí. Koláč mi nepřišel tak hutný jako klasický cheesecake a tvaroh zůstal hezky šťavnatý. Takže za mě naprostá spokojenost.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
30 g másla
30 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžíce kakaa

Náplň:
500 g tučného tvarohu
125 g zakysané smetany
150 g cukru krystal
2 vejce
20 g kukuřičného škrobu
špetka vanilky

Meruňková omáčka:
200 g meruněk
50 g cukru

Změklé máslo smícháme s cukrem a kakaem. Vmícháme vajíčko a nakonec mouku. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřeme na dno a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 175°C.

Všechny suroviny na náplň smícháme v hladkou směs a nalijeme na předpečené těsto. Teplotu v troubě zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou. Koláč pečeme 15 minut a poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme dalších 45 minut. Upečený koláč by se měl na prostředku lehce třást.

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Povaříme s cukrem do změknutí a propasírujeme přes sítko.

úterý 5. července 2016

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Poslední letošní várku jahod jsem použila k vyzkoušení nového receptu na cheesecake. Trošku se zdráhám nazvat ho jahodovým, protože chuť jahod v něm není příliš výrazná, což ostatně odpovídá i použitému množství jahod. Je to tedy něco mezi klasickým a jahodovým cheesecakem, takže prostě cheesecake s jahodovým mramorováním. Tedy to mramorování se mi zrovna moc nepovedlo, ale na chuti to naštěstí nic nezměnilo.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
125 g máslových sušenek
50 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
125 g mascarpone
75 g cukru
2 vejce

100 g jahod
35 g cukru

Sušenky si nadrtíme na malé kousky a smícháme s rozpuštěným máslem. Sušenkové těsto upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 175°C na 10 minut.

Jahody si omyjeme a očistíme a spolu s cukrem rozmixujeme na jahodové pyré.

Krémový sýr, mascarpone, cukr a vejce smícháme na hladký krém. Třetinu krému smíchám s 2/3 jahodového pyré a naneseme na korpus. Opatrně navrstvíme zbytek krému a nepravidelně polijeme pyré. Nakonec si vezmeme špejli a libovolnými tahy v náplni vytvoříme mramorování. Pečeme v předehřáté troubě, na jejíž dno si dáme nádobu s horkou vodou, nejprve 15 minut na 200°C, poté stáhneme na 120°C a pečeme dalších zhruba 45 minut. Cheesecake necháme vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Poté uchováváme v lednici.

Tipy:
Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Pokud by během pečení cheesecake hnědl, přikryjte vršek formy alobalem.

pondělí 20. června 2016

Raw čokoládový dort


Raw čokoládový dortRaw strava je stále oblíbenější a rozšířenější. Až mě udivuje, kolik lidí, u kterých bych to vůbec nečekala, o ní ví. Osobně si sice nedovedu, že bych se stravovala pouze tímto způsobem, ale koncept je to určitě zajímavý a proč si z něj něco nevzít. Raw sladkosti jsou na rozdíl od těch „normálních“ plné zdravých tuků a cukrů, chuťově jim nelze nic vytknout a jsou i rychlé na přípravu. Jako nevýhodu vidím, že zatím vše, co jsem ochutnala, bylo poměrně hutné. Hutný ale zároveň tuze dobrý je i tento dort. 

Korpus:
100 g mandlí
90 g datlí bez pecky
1 lžička kokosového oleje

Krém:
2 zralá avokáda
50 g kokosového oleje
70 g kakaa
125 g třtinového cukru
1 lžička vanilkové esence

Datle si nakrájíme na menší kousky a spolu s mandlemi a lžičkou kokosového oleje je dáme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hrubá lepivá hmota. Chvilku to trvá, takže buďte trpěliví. Hmotu upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dáme do lednice. Avokádo zbavíme slupky a pecky a rozmixujeme ho spolu s ostatními surovinami na hladký krém. Krém navrstvíme na mandlové těsto a dáme zatuhnout na několik hodin do lednice. 

Raw kakaový dort

pondělí 13. června 2016

Rozinkové bochánky

Bochánky s rozinkamiKdo má rád sladké snídaňové pečivo, tak si určitě tyto bochánky zamiluje. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se jedná o zdravou snídani. Bochánky obsahují jen dvě lžíce cukru (ty se dají, ale hravě nahradit medem nebo jinou zdravou alternativou) a zbytek sladké chuti mají na starosti rozinky, kterých je tu opravdu požehnaně. Poměr kolik mouky tolik rozinek mě překvapil, ale funguje to skvěle. Díky rozinkám jsou navíc bochánky krásně šťavnaté.

Ingredience: (na 12 bochánků)
200 g rozinek
200 g hladké mouky
20 g droždí
1 vejce (rozšlehané)
25 g másla
125 ml mléka
citronová kúra
2 lžíce cukru

Polovinu mléka si ohřejeme na tělovou teplotu a nadrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla, aby vzešel kvásek. Rozinky si zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo a lžíci cukru. Rozinky slijeme, propláchneme studenou vodou a vyždímáme přebytečnou tekutinu. Do mísy si prosejeme mouku a vmícháme rozinky. Přidáme kvásek, mléko, půl vajíčka a citronovou kúru a vše dobře promícháme. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout zhruba na tři čtvrtě hodiny. Nakynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů, které vytvarujeme do kuličky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem, které nám zbylo a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut dozlatova. 
Rozinkové bochánky

Tipy:
Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Milovnící zdravého životního stylu mohou klasickou mouku nahradit celozrnnou.