úterý 5. července 2016

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Poslední letošní várku jahod jsem použila k vyzkoušení nového receptu na cheesecake. Trošku se zdráhám nazvat ho jahodovým, protože chuť jahod v něm není příliš výrazná, což ostatně odpovídá i použitému množství jahod. Je to tedy něco mezi klasickým a jahodovým cheesecakem, takže prostě cheesecake s jahodovým mramorováním. Tedy to mramorování se mi zrovna moc nepovedlo, ale na chuti to naštěstí nic nezměnilo.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
125 g máslových sušenek
50 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
125 g mascarpone
75 g cukru
2 vejce

100 g jahod
35 g cukru

Sušenky si nadrtíme na malé kousky a smícháme s rozpuštěným máslem. Sušenkové těsto upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 175°C na 10 minut.

Jahody si omyjeme a očistíme a spolu s cukrem rozmixujeme na jahodové pyré.

Krémový sýr, mascarpone, cukr a vejce smícháme na hladký krém. Třetinu krému smíchám s 2/3 jahodového pyré a naneseme na korpus. Opatrně navrstvíme zbytek krému a nepravidelně polijeme pyré. Nakonec si vezmeme špejli a libovolnými tahy v náplni vytvoříme mramorování. Pečeme v předehřáté troubě, na jejíž dno si dáme nádobu s horkou vodou, nejprve 15 minut na 200°C, poté stáhneme na 120°C a pečeme dalších zhruba 45 minut. Cheesecake necháme vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Poté uchováváme v lednici.

Tipy:
Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Pokud by během pečení cheesecake hnědl, přikryjte vršek formy alobalem.

Žádné komentáře:

Okomentovat