
Ingredience: (na 12 bochánků)
200 g rozinek
200 g hladké mouky
20 g droždí
1 vejce (rozšlehané)
25 g másla
125 ml mléka
citronová kúra
2 lžíce cukru
Polovinu mléka si ohřejeme na tělovou teplotu a
nadrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, přikryjeme čistou utěrkou a dáme
do tepla, aby vzešel kvásek. Rozinky si zalijeme horkou vodou a necháme
nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo a lžíci cukru. Rozinky
slijeme, propláchneme studenou vodou a vyždímáme přebytečnou tekutinu. Do mísy
si prosejeme mouku a vmícháme rozinky. Přidáme kvásek, mléko, půl vajíčka a
citronovou kúru a vše dobře promícháme. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout
zhruba na tři čtvrtě hodiny. Nakynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů, které vytvarujeme do kuličky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod
utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem,
které nám zbylo a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut
dozlatova.
Tipy:
Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Milovnící
zdravého životního stylu mohou klasickou mouku nahradit celozrnnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat