pondělí 13. června 2016

Rozinkové bochánky

Bochánky s rozinkamiKdo má rád sladké snídaňové pečivo, tak si určitě tyto bochánky zamiluje. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se jedná o zdravou snídani. Bochánky obsahují jen dvě lžíce cukru (ty se dají, ale hravě nahradit medem nebo jinou zdravou alternativou) a zbytek sladké chuti mají na starosti rozinky, kterých je tu opravdu požehnaně. Poměr kolik mouky tolik rozinek mě překvapil, ale funguje to skvěle. Díky rozinkám jsou navíc bochánky krásně šťavnaté.

Ingredience: (na 12 bochánků)
200 g rozinek
200 g hladké mouky
20 g droždí
1 vejce (rozšlehané)
25 g másla
125 ml mléka
citronová kúra
2 lžíce cukru

Polovinu mléka si ohřejeme na tělovou teplotu a nadrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla, aby vzešel kvásek. Rozinky si zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo a lžíci cukru. Rozinky slijeme, propláchneme studenou vodou a vyždímáme přebytečnou tekutinu. Do mísy si prosejeme mouku a vmícháme rozinky. Přidáme kvásek, mléko, půl vajíčka a citronovou kúru a vše dobře promícháme. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout zhruba na tři čtvrtě hodiny. Nakynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů, které vytvarujeme do kuličky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem, které nám zbylo a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut dozlatova. 
Rozinkové bochánky

Tipy:
Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Milovnící zdravého životního stylu mohou klasickou mouku nahradit celozrnnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat