Kdo má rád sladké snídaňové pečivo, tak si
určitě tyto bochánky zamiluje. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se
jedná o zdravou snídani. Bochánky obsahují jen dvě lžíce cukru (ty se dají, ale
hravě nahradit medem nebo jinou zdravou alternativou) a zbytek sladké chuti
mají na starosti rozinky, kterých je tu opravdu požehnaně. Poměr kolik mouky
tolik rozinek mě překvapil, ale funguje to skvěle. Díky rozinkám jsou navíc
bochánky krásně šťavnaté.
Ingredience: (na 12 bochánků)
200 g rozinek
200 g hladké mouky
20 g droždí
1 vejce (rozšlehané)
25 g másla
125 ml mléka
citronová kúra
2 lžíce cukru
Polovinu mléka si ohřejeme na tělovou teplotu a
nadrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, přikryjeme čistou utěrkou a dáme
do tepla, aby vzešel kvásek. Rozinky si zalijeme horkou vodou a necháme
nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo a lžíci cukru. Rozinky
slijeme, propláchneme studenou vodou a vyždímáme přebytečnou tekutinu. Do mísy
si prosejeme mouku a vmícháme rozinky. Přidáme kvásek, mléko, půl vajíčka a
citronovou kúru a vše dobře promícháme. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout
zhruba na tři čtvrtě hodiny. Nakynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů, které vytvarujeme do kuličky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod
utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem,
které nám zbylo a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut
dozlatova.
Tipy:
Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Milovnící
zdravého životního stylu mohou klasickou mouku nahradit celozrnnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat