pondělí 10. června 2019

Mozartův dort

Pistáciovo-nugátový dortLetos se mi konečně podařilo nezapomenout na narozeniny mého blogu. Chtěla jsem tedy upéct něco speciálního a Mozartův dort, na který mám už nějakou chvíli políčeno mi přišel jako ideální. Než jsem se dopracovala k ideálnímu výsledku, tak jsem absolvovala několik pokusů, které všechny dopadly dobře, ale chuťově dostatečně nevystihovaly chuť Mozartových koulí. Ono najít ten správný balanc mezi chutí nugátu, pistáciového marcipánu a čokolády nebylo úplně jednoduché, ale podařilo se (tedy alespoň podle mého názoru:-)

Základ tvoří kakaový korpus doplněný o nugátový krém, marcipán, pistáciovou šlehačku a čokoládovou polevu. Recept je na suroviny poměrně náročný a může být oříšek sehnat ty správné suroviny, ale snad se nenecháte odradit. Nugát jsem použila tento lískooříškový s obsahem ořechů 33%. Marcipán je s obsahem mandlí skoro 50% a pistáciová šlehačka je doplněna o 100% pistáciovou pastu (tu můžete ale případně vynechat, ono sehnat nesolené pistácie je úkol sám o sobě:-).

Korpus:
3 vejce
60 g cukru
3 lžíce oleje
45 g hladké mouky
20 g kakaa
25 g mletých mandlí

Nugátová šlehačka:
150 g nugátu viz výše
200 ml smetany ke šlehání

Pistáciová šlehačka:
100 ml smetany ke šlehání
50 g nesolených loupaných pistácií
5 g 100% pistáciové pasty
25 g cukru moučka

Čokoládová poleva:
75 g hořké čokolády 55%
75 g smetany ke šlehání

Na dokončení:
100 g marcipánu s obsahem mandlí 50%
125 ml smetany ke šlehání
4 Mozartovy koule

Den předem si připravíme nugátovou šlehačku. Nugát si nakrájíme na menší kousky a dáme spolu se smetanou do kastrolku. Za občasného míchání necháme svařit, odstavíme a necháme vychladit do druhého dne.

Bílky si oddělíme od žloutků a šleháme je spolu s cukrem do pevného sněhu zhruba 7 minut. Poté opatrně vešleháme po jednom žloutky a po lžíci olej. Mouku, kakao a mleté mandle si smícháme a opatrně vmícháme do vaječné směsi, aby nespadla. Těsto přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 40 minut (dokud nebude zapíchnutá špejle čistá). Korpus necháme vystydnout a poté ho uvolníme z dortové formy.

Na pistáciovou šlehačku si zalijeme pistácie horkou vodou. Necháme chvilku odstát a poté odstraníme z pistácií hnědou slupičku. Pistácie necháme oschnout a poté je s cukrem rozmixujeme na co nejjemněji. Šlehačku s pistáciovou pastou vyšleháme do tuha a nakonec vmícháme mleté pistácie.

Korpus prokrojíme na tři stejné díly. Na první díl naneseme zhruba 150 g nugátové šlehačky a přiklopíme druhým plátem. Na silikonovém vále nebo na pečícím papíře si vyválíme marcipán na kruh stejného průměru jako má korpus. Marcipán přeneseme na korpus a navrstvíme na něj pistáciovou šlehačku. Přiklopíme třetím plátem a celý dort obmažemě zbylou nugátovou šlehačkou.

Na polevu si nalámeme čokoládu na malé kousky a zalijeme vroucí smetanou. Necháme několik minut odstát a poté promícháme do hladka. Dort poléváme od středu ke krajům. Obvod dortu přetřeme hladkým nožem, aby byla rozprostřena všude. Polevu necháme ztuhnout v lednici a nakonec zdobíme vyšlehanou smetanou a Mozartovými koulemi.

Mozartův dort

Tipy:
Všechny potřebné suroviny seženete v cukrářských potřebách, většinou se ale prodávají ve větších baleních než je potřeba. Doporučuji tedy podívat se spíše v nějakém hypermarketu. Nesolené pistácie doporučuji shánět v obchodech se zdravou výživou.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, prosím, v jak velké formě (průměr) jste pekla korpus?
    Děkuji za odpověď.:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě by pomohlo, kdyby autorka receptu uvedla i tak zásadní informaci, jakou je velikost formy (tzn. vnitřní průměr dortové formy nebo vnitřní rozměry formy obdélníkové či čtvercové). Děkuji 🙋🏻‍♀️

    OdpovědětVymazat