pátek 19. srpna 2016

Pudink z tapioky s ostružinami

Tapiokový pudink s ostružinamiPři mé poslední návštěvě obchodu se zdravou výživou mi do oka padly perly z tapioky. Jediné co jsem o tapioce do té doby věděla, bylo to, že se z perel dá uvařit pudink. Takže jsem doma zasedla k internetu a udělala malý průzkum. Tapioka je škrob z kořene manioky hojně užívaný v asijské kuchyni. Tapioka je chuťově neutrální, takže se hodí ke kombinováním se vším, co kdo má rád. Většina lidí jí asi zná z momentálně populárního nápoje bubble tea, ano, jsou to ty obří kuličky. Kuličky se dělají v různých velikostech a na pudink se hodí ty menší.                              

Ingredience: (na 3 porce)
50 g perel tapioca
150 ml vody
150 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru
špetka vanilky

150 g ostružin

Perly propláchneme pod tekoucí vodou a poté je necháme nabobtnat ve 150 ml vody. Přidáme mléko a cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a změknutí perel. Pudink rozdělíme do skleniček a necháme vychladnout. Dozdobíme opláchnutými ostružinami.

čtvrtek 11. srpna 2016

Švestkový koláč s marcipánem

Švestkový koláč s marcipánemSpojení švestek a marcipánu mi k sobě skvěle jde, takže na tento koláč, který jsem poprvé viděla kdysi v Apetitu, jsem byla zvědavá. Od jeho upečení mě několikrát odradilo to, že se má podávat ještě vlažný a zrovna jsem neměla nikoho při ruce, kdo by ho jedl se mnou. Premiéru jsem tedy měla až teď. Žádné velké nadšení u mě ovšem koláč nesklidil. Na pohled byl moc hezký, tenoučká vrstva těsta, hodně ovoce, potud všechno v pořádku. Ovšem chuťově mi tam něco chybělo, asi jsem čekala výraznější chuť marcipánu, která nebyla téměř znatelná. Příteli ale naopak natolik chutnalo, že pro nikoho jiného už na ochutnávku nezbylo a tím pádem nemám další srovnání:-) Za oba můžu říct, že koláč nám více chutnal studený.

Těsto: (forma o průměru 28 cm)
250 g hladké mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce

Náplň:
175 g marcipánu
0,5 kg švestek

Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 10 minut do lednice. Odkrojíme o něco větší polovinu těsta a rozválíme ho, tak abychom jím vyložili dno a boky (zhruba do výšky 2 cm) formy. Těsto propícháme vidličkou, nastrouháme na něj marcipán a poklademe rozpůlenými vypeckovanými švestkami (řezem dolů. Zbytek těsta si rozválíme na velikost formy a švestky s ním zakryjeme. Dolní a horní vrstvu těsta na okrajích přitiskneme k sobě, aby během pečení nevytekla šťáva ze švestek (tak jako se to stalo mně). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut.

Křehký koláč se švestkami a marcipánem
Tipy:
Pokud se Vám těsto trhá můžete spodní část rozválet přímo ve formě. Já na to používám mini váleček, stejnou službu udělá třeba i malá sklenička, na okraje pak používám prsty a těsto natlačím po obvodu formy. Horní vrstvu pak doporučuji válet na pečícím papíře (silikonové podložce apod.) pomocí nějž těsto snadno překlopíte na koláč aniž by se nějak výrazně potrhalo. Protržená místa zalepte přebývajícím kouskem těsta.

neděle 31. července 2016

Raw kakaovo-kokosové kuličky

Raw kokosové kuličky s kakaemPřed dvěma týdny jsem vyhrála v drogerii DM krabici plnou výrobků a mimo jiné jsem v ní objevila i raw kakaovo-kokosovou tyčinku, která mě svou chutí úplně nadchla. Připomněla mi kokosový suk s kakaem ovšem ze zdravých surovin. Tyčinka byla složená jen ze tří surovin a navíc z takových, které mám běžně doma, takže jsem si hned musela zkusit svou vlastní. Hotovo bylo za pár minut, co víc si přát:-)

Ingredience: (na cca 15 kuliček)
200 g vypeckovaných datlí
75 g strouhaného kokosu
18 g kakaa
kokos na obalení

Datle si pokrájíme na menší kousky a dáme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne kompaktní směs, do které vmícháme kokos a kakao. Ze vzniklé hmoty tvarujeme tyčinky nebo kuličky, jak komu vyhovuje. Hotové kuličky obalíme v kokosu.

Tipy:
Pokud máte tužší datle, můžete během mixování přidat 1-2 lžíce vody, popř si je můžete předem namočit.

úterý 19. července 2016

Tvarohový koláč (alá cheesecake) s meruňkovou omáčkou

Tvarohový koláč alá cheesecakeTento recept jsem dostala od kamarádky jako recept na cheesecake. Aniž bych chtěla někomu vnucovat své pojetí věci, tak zastávám názor, že pokud místo krémového sýra použiju v receptu tvaroh, tak to prostě už není cheesecake ale tvarohový koláč. Ono je to s tím cheesecakem vůbec takové složité. Někdo používá striktně jen sýr Philadelphia, jiný dává ricottu nebo mascarpone a jiný cokoliv, co ho napadne. Pro mě je nepostradatelnou ingrediencí krémový sýr, na značce mi nezáleží, nicméně nebudu zastírat, že Philadelphia se pohybuje zcela mimo mé cenové rozpětí. 

Teď už je jasné, jak to vidím já. a můžeme zpátky k tvarohovému koláči:-) Abych ho přeci jenom trochu odlišila od cheesecaku, tak jsem nepoužila klasické sušenkové těsto. Celkový výsledek mě moc překvapil především konzistencí. Koláč mi nepřišel tak hutný jako klasický cheesecake a tvaroh zůstal hezky šťavnatý. Takže za mě naprostá spokojenost.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
30 g másla
30 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžíce kakaa

Náplň:
500 g tučného tvarohu
125 g zakysané smetany
150 g cukru krystal
2 vejce
20 g kukuřičného škrobu
špetka vanilky

Meruňková omáčka:
200 g meruněk
50 g cukru

Změklé máslo smícháme s cukrem a kakaem. Vmícháme vajíčko a nakonec mouku. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřeme na dno a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 175°C.

Všechny suroviny na náplň smícháme v hladkou směs a nalijeme na předpečené těsto. Teplotu v troubě zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou. Koláč pečeme 15 minut a poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme dalších 45 minut. Upečený koláč by se měl na prostředku lehce třást.

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Povaříme s cukrem do změknutí a propasírujeme přes sítko.

úterý 5. července 2016

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Poslední letošní várku jahod jsem použila k vyzkoušení nového receptu na cheesecake. Trošku se zdráhám nazvat ho jahodovým, protože chuť jahod v něm není příliš výrazná, což ostatně odpovídá i použitému množství jahod. Je to tedy něco mezi klasickým a jahodovým cheesecakem, takže prostě cheesecake s jahodovým mramorováním. Tedy to mramorování se mi zrovna moc nepovedlo, ale na chuti to naštěstí nic nezměnilo.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
125 g máslových sušenek
50 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
125 g mascarpone
75 g cukru
2 vejce

100 g jahod
35 g cukru

Sušenky si nadrtíme na malé kousky a smícháme s rozpuštěným máslem. Sušenkové těsto upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 175°C na 10 minut.

Jahody si omyjeme a očistíme a spolu s cukrem rozmixujeme na jahodové pyré.

Krémový sýr, mascarpone, cukr a vejce smícháme na hladký krém. Třetinu krému smíchám s 2/3 jahodového pyré a naneseme na korpus. Opatrně navrstvíme zbytek krému a nepravidelně polijeme pyré. Nakonec si vezmeme špejli a libovolnými tahy v náplni vytvoříme mramorování. Pečeme v předehřáté troubě, na jejíž dno si dáme nádobu s horkou vodou, nejprve 15 minut na 200°C, poté stáhneme na 120°C a pečeme dalších zhruba 45 minut. Cheesecake necháme vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Poté uchováváme v lednici.

Tipy:
Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Pokud by během pečení cheesecake hnědl, přikryjte vršek formy alobalem.