Spojení švestek a marcipánu mi k sobě
skvěle jde, takže na tento koláč, který jsem poprvé viděla kdysi v Apetitu,
jsem byla zvědavá. Od jeho upečení mě několikrát odradilo to, že se má podávat
ještě vlažný a zrovna jsem neměla nikoho při ruce, kdo by ho jedl se mnou.
Premiéru jsem tedy měla až teď. Žádné velké nadšení u mě ovšem koláč nesklidil.
Na pohled byl moc hezký, tenoučká vrstva těsta, hodně ovoce, potud všechno
v pořádku. Ovšem chuťově mi tam něco chybělo, asi jsem čekala výraznější
chuť marcipánu, která nebyla téměř znatelná. Příteli ale naopak natolik
chutnalo, že pro nikoho jiného už na ochutnávku nezbylo a tím pádem nemám další
srovnání:-) Za oba můžu říct, že koláč nám více chutnal studený.
Těsto: (forma o průměru 28 cm)
250 g hladké mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce
Náplň:
175 g marcipánu
0,5 kg švestek
Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké
těsto a dáme ho na 10 minut do lednice. Odkrojíme o něco větší polovinu těsta a
rozválíme ho, tak abychom jím vyložili dno a boky (zhruba do výšky 2 cm) formy.
Těsto propícháme vidličkou, nastrouháme na něj marcipán a poklademe rozpůlenými
vypeckovanými švestkami (řezem dolů. Zbytek těsta si rozválíme na velikost
formy a švestky s ním zakryjeme. Dolní a horní vrstvu těsta na okrajích
přitiskneme k sobě, aby během pečení nevytekla šťáva ze švestek (tak jako se to stalo mně). Pečeme
v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut.
Pokud se Vám těsto trhá můžete spodní část
rozválet přímo ve formě. Já na to používám mini váleček, stejnou službu udělá
třeba i malá sklenička, na okraje pak používám prsty a těsto natlačím po obvodu formy. Horní vrstvu pak doporučuji válet na pečícím papíře (silikonové podložce
apod.) pomocí nějž těsto snadno překlopíte na koláč aniž by se nějak výrazně potrhalo. Protržená místa zalepte přebývajícím kouskem těsta.
Žádné komentáře:
Okomentovat