čtvrtek 11. srpna 2016

Švestkový koláč s marcipánem

Švestkový koláč s marcipánemSpojení švestek a marcipánu mi k sobě skvěle jde, takže na tento koláč, který jsem poprvé viděla kdysi v Apetitu, jsem byla zvědavá. Od jeho upečení mě několikrát odradilo to, že se má podávat ještě vlažný a zrovna jsem neměla nikoho při ruce, kdo by ho jedl se mnou. Premiéru jsem tedy měla až teď. Žádné velké nadšení u mě ovšem koláč nesklidil. Na pohled byl moc hezký, tenoučká vrstva těsta, hodně ovoce, potud všechno v pořádku. Ovšem chuťově mi tam něco chybělo, asi jsem čekala výraznější chuť marcipánu, která nebyla téměř znatelná. Příteli ale naopak natolik chutnalo, že pro nikoho jiného už na ochutnávku nezbylo a tím pádem nemám další srovnání:-) Za oba můžu říct, že koláč nám více chutnal studený.

Těsto: (forma o průměru 28 cm)
250 g hladké mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce

Náplň:
175 g marcipánu
0,5 kg švestek

Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 10 minut do lednice. Odkrojíme o něco větší polovinu těsta a rozválíme ho, tak abychom jím vyložili dno a boky (zhruba do výšky 2 cm) formy. Těsto propícháme vidličkou, nastrouháme na něj marcipán a poklademe rozpůlenými vypeckovanými švestkami (řezem dolů. Zbytek těsta si rozválíme na velikost formy a švestky s ním zakryjeme. Dolní a horní vrstvu těsta na okrajích přitiskneme k sobě, aby během pečení nevytekla šťáva ze švestek (tak jako se to stalo mně). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut.

Křehký koláč se švestkami a marcipánem
Tipy:
Pokud se Vám těsto trhá můžete spodní část rozválet přímo ve formě. Já na to používám mini váleček, stejnou službu udělá třeba i malá sklenička, na okraje pak používám prsty a těsto natlačím po obvodu formy. Horní vrstvu pak doporučuji válet na pečícím papíře (silikonové podložce apod.) pomocí nějž těsto snadno překlopíte na koláč aniž by se nějak výrazně potrhalo. Protržená místa zalepte přebývajícím kouskem těsta.

Žádné komentáře:

Okomentovat