
Těsto: (forma o průměru 28 cm)
250 g hladké mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce
Náplň:
175 g marcipánu
0,5 kg švestek
Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké
těsto a dáme ho na 10 minut do lednice. Odkrojíme o něco větší polovinu těsta a
rozválíme ho, tak abychom jím vyložili dno a boky (zhruba do výšky 2 cm) formy.
Těsto propícháme vidličkou, nastrouháme na něj marcipán a poklademe rozpůlenými
vypeckovanými švestkami (řezem dolů. Zbytek těsta si rozválíme na velikost
formy a švestky s ním zakryjeme. Dolní a horní vrstvu těsta na okrajích
přitiskneme k sobě, aby během pečení nevytekla šťáva ze švestek (tak jako se to stalo mně). Pečeme
v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut.
Pokud se Vám těsto trhá můžete spodní část
rozválet přímo ve formě. Já na to používám mini váleček, stejnou službu udělá
třeba i malá sklenička, na okraje pak používám prsty a těsto natlačím po obvodu formy. Horní vrstvu pak doporučuji válet na pečícím papíře (silikonové podložce
apod.) pomocí nějž těsto snadno překlopíte na koláč aniž by se nějak výrazně potrhalo. Protržená místa zalepte přebývajícím kouskem těsta.
Žádné komentáře:
Okomentovat