Recept na perníkový dort se objevil v prosincovém čísle časopisu Gurmet. Recept, který zde uvádím je jím více než inspirovaný, ale snažila jsem se ho trochu zjednodušit použitými surovinami. Nevím jak vy, ale já jsem na čerstvé brusinky snad nikdy v obchodě nenarazila. Trošku jsem také pozměnila krém, v původním receptu byl pikantně citronový, což se mi v kombinaci s brusinkami, zdálo být až příliš kyselého najednou, takže jsem zvolila krém neutrální chuti.
Těsto: (2x forma o průměru 18 cm)
260 g hladké mouky
115 g másla
100 g třtinového cukru
2 vejce
60 g melasy
140 g podmáslí
2 lžičky koření do perníku
Krém:
75 g másla
75 g krémového sýra
40 g moučkového cukru
200 g brusinkového kompotu
Změklé máslo si ušleháme spolu se třtinovým
cukrem do pěny. Po jednom zašleháme vejce. Poté vmícháme melasu a prosátou mouku
s jedlou sodu a kořením do perníku. Nakonec přidáme podmáslí a dobře
promícháme. Dvě formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Nalijeme
polovinu těsta do každé formy a dobře rozetřeme do krajů. Pečeme
v předehřáté troubě na 175°C zhruba 25 minut. Upečené korpusy necháme
vychladnout a vyndáme z forem. Korpusy seřízneme do roviny a každý
přeřízneme na dva stejné pláty.
Do změklého másla po lžičkách vmícháme krémový
sýr a prosátý cukr a vymícháme na hladký krém. Krém si přendáme do
jednorázového cukrářského sáčku a odstřihneme špičku, aby nám vznikl otvor
zhruba 0,5 cm.
Po obvodu prvního plátu si nastříkáme proužek krému a dovnitř rozetřeme polovinu brusinek, přiklopíme druhým plátem,
který potřeme krémem. Položíme další plát, na který si opět nastříkáme mantinel
z krému a potřeme zbytkem brusinek, přiklopíme posledním plátem. Hotový
dort necháme nejlépe 1 den uležet.
Tipy:
Mantinely z krému ve vrstvě
s brusinkami mají pouze estetický účel, takže je nezbytně nutně dělat
nemusíte. Pokud chcete obmazat celý dort, udělejte krém z dvojnásobného
množství.