sobota 20. února 2016

Princeznin dort

Dort pro milovníky šlehačky a marcipánu, tak to je Princeznin dort. Původ má tento dort ve Švédsku, a pokud Vám je název povědomí, možná jste se s ním setkali při nákupech v Ikea. Piškotové těsto s malinovou marmeládou, vanilkovým krémem, kupou šlehačky, to vše pokryto vrstvou marcipánu, prostě chuťová symfonie. Jedinou nevýhodou tohoto dortu (tedy kromě pracnosti) je jeho krátká trvanlivost. Šlehačka má totiž tu nepříjemnou vlastnost, že začne marcipán rozpouštět, takže je dort k rychlé spotřebě. Naštěstí je tak dobrý, že s tím asi nikdo problém nemá:-)
 
princess tarta
Korpus: (forma o průměru 18 cm)
3 vejce
60 g cukru krystal
75 g hladké mouky
3 lžíce oleje

Krém: 
3 žloutky
240 ml smetany na vaření 12%
25 g cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
 
Na dokončení:
100 g malinové marmelády 
350 ml smetany ke šlehání
400 g mandlového marcipánu
zelené potravinářské barvivo 

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu, trvá to minimálně 5 minut. Poté zašleháme po jednom žloutky a olej. Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 30 minut. Necháme vychladnout.

V kastrolu si dobře promícháme všechny suroviny na krém a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile krém dostatečně zhoustne, odstavíme ho z ohně, přitiskneme na něj potravinářskou folii, aby se nám neutvořil škraloup a necháme vychladnout.

Korpus si vyndáme z formy a rozřízneme na dva pláty zhruba 1,5 cm vysoké. První korpus pomažeme malinovou marmeládou a poté vanilkovým krémem. Přiklopíme druhým korpusem, který navrstvíme ušlehanou šlehačku. Šlehačkou lehce potřeme i boky dortu. Dáme vychladit.

Marcipán si obarvíme trochou barviva na požadovaný odstín zelené. Necháme ho chvíli odležet a poté jej vyválíme na silikonovém válu na placku o tloušťce zhruba 2 mm. Marcipán opatrně podebereme a z jedné strany dortu ho přeložíme přes celý dort. Marcipán si ze spoda opatrně nadzvedáváme a přitom lehce uhlazujeme po povrchu, aby se netvořili záhyby. Přebytečný marcipán odřízneme a části, které nejsou ušpiněné od drobečků nebo šlehačky uschováme na příště.

Princeznin dort
Tipy:
Místo smetany na vaření můžete smíchat smetanu ke šlehání s mlékem v poměru 1:1.


Žádné komentáře:

Okomentovat