pondělí 18. ledna 2016

Dort Florida

Dort "Florida" patřil v cukrárně k mým oblíbeným zákuskům. Nemívali ho všude, takže o to více byl pro mě vzácný. Postupem času z cukráren vymizel a tam, kde ho stále mají většinou nepoužívají pravou šlehačku. Takže když jsem náhodou na internetu narazila na recept, bylo jasné, že si ho určitě upeču. Pro ty, kteří netuší, o co jde, je to piškotové těsto pokladené broskvemi, s pudinkovým krémem a šlehačkou, prostě lahoda:-)

Při přípravě tohoto dortu jsem poprvé použila 35% smetanu ke šlehání, která po vyšlehání lépe drží. Smetana sice držela skvěle, ale chuťově to nebylo ono, šlehačka mi přišla už hodně hutná. Příště raději použiju klasickou smetanu s 31%.

Broskvový dort
Korpus: (průměr 23 cm)
2 vejce
40 g hladké mouky
40 g polohrubé mouky
50 g cukru
2 lžíce oleje

Krém:
500 ml mléka
100 g cukru krupice
2 vanilkové pudinky
1 žloutek
100 g másla

broskvový kompot
500 ml smetany ke šlehání
čokoládové hobliny

Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme je s cukrem do tuhého lesklého sněhu. Poté zašleháme postupně žloutky a olej. Nakonec opatrně vmícháme obě prosáté mouky. Těsto přesuneme do formy, jejíž dno jsme si vyložili pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 20 minut.

Z mléka, cukru, žloutku a pudinkového prášku si uvaříme hustý pudink. Do horkého pudinku vmícháme máslo a mícháme do zchladnutí.

Vychladlý korpus vyndáme z formy a seřízneme do roviny. Korpus upevníme zpět do formy a poklademe broskvemi nařezanými na silnější plátky. Na broskve naneseme krém a rozetřeme ho po celém povrchu. Polovinu smetany si ušleháme a naneseme jako další vrstvu na dort, dáme zatuhnout do lednice.

Poté opatrně ostrým nožem uvolníme dort od formy a sundáme ráfek i dno. Ušleháme zbytek šlehačky, kterým potřeme boky dortu a dozdobíme vršek. Hotový dort přizdobíme krájenými broskvemi a čokoládovými hoblinami.

Tipy:
Pokud si chcete práci zjednodušit, nepomazávejte boky dortu šlehačkou a všechnu šlehačku dejte na vrch dortu. Do smetany můžete před šleháním přidat ztužovač. Mně vadí ale jeho chuť, takže ho zásadně nepoužívám a jde to i bez něj.

Žádné komentáře:

Okomentovat