čtvrtek 30. listopadu 2017

Tartaletky s karamelem a mléčnou čokoládou

Tartaletky s karamelem a mléčnou čokoládouNestává se to moc často, ale tyhle tartaletky nás rozdělily na dva tábory. Jedněm moc chutnaly a druhým přišly příliš sladké. Já jsem se zařadila k těm, na které byl příval cukru až moc, ale recept přidávám a nechám na posouzení, zda to snesete:-) Kombinace karamelu a čokolády mi hodně připomněla vánoční cukroví, což se v tomto období hodí a vlastně si tyto tartaletky (ovšem v menším provedení) dovedu přestavit i na vánočním stole. Na 24 tartaletek potřebujeme pouze 3/4 těsta. Zbytek můžete zamrazit nebo upéct a naplnit třeba mým oblíbeným citronový krémem lemon curd.

Těsto: (24 mini tartaletek)
250 g hladké mouky
150 g másla
95 cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce

Karamelová náplň:
220 g cukru krupice
85 g másla
125 ml smetany ke šlehání

Čokoládová poleva:
200 g mléčné čokolády
150 g smetany ke šlehání

Karamelová poleva:
25 g cukru krupice
25 g smetany ke šlehání

V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a nakonec vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.
  
Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy zhruba o 1,5 cm větší, než je průměr dna formiček na muffiny. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a lehce přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru a vysypeme suchým hrachem (fazolemi atp.), abychom těsto zatížili. Pečeme 10 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut do zlatova. Hotové tartaletky vyndáme z formy a necháme je vychladnout.

Na karamelovou náplň si dáme cukr do pánve a na mírném ohni necháme rozpustit na karamel. Poté postupně přimícháme máslo nakrájené na malé kousky. Nakonec pomalu přiléváme horkou smetanu. Krátce provaříme, dokud nevznikne hladká směs. Hotový karamel v případě potřeby přecedíme přes sítko, abychom se zbavily ztvrdlých kousků cukru. Necháme lehce vychladnout a plníme jednotlivé tartaletky zhruba do 2/3. Naplněnými tartaletkami lehce zatřeseme, aby se karamel zarovnal a dáme do chladu.

Čokoládu si nalámeme na malé kousky a přelijeme ji horkou smetanou. Necháme chvilku odstát a vymícháme hladkou polevu, kterou lijeme do tartaletek tak, aby byla karamelová náplň zakrytá. Dáme do chladu ztuhnout.

Nakonec si připravíme karamelovou polevu. Postupujeme stejně, jako u karamelové náplně, jen vynecháme máslo. Hotovou polevu necháme vychladnout a pomocí lžičky poléváme tartaletky.


Tartaletky s karamelem a mléčnou čokoládou
 
Tipy:
Těsto můžete zpracovat také ručně, smíchejte všechny suroviny a vypracujte hladké těsto. Zbylou karamelovou polevu můžete uchovat v lednici na další použití, stačí jí nahřát a bude opět tekutá.

pondělí 30. října 2017

Francouzský čokoládový koláč

Francouzský koláč Gâteau au chocolatPo delší době jsem oprášila recept na klasický francouzský čokoládový koláč "Gâteau au chocolat". Vysoce návykový koláč ocení hlavně opravdoví čokoholici, pokud ho doplníte o šlehačku a ovoce, tak určitě neurazíte nikoho:-)

Ingredience: (forma o prlměru 23 cm)
175 g hořké čokolády
120 g másla
125 g cukru
3 vejce
80 g hladké mouky

Na dokončení
125 ml smetany ke šlehání
maliny

Čokoládu s máslem si rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vejce s cukrem šleháme do husté pěny alespoň 5 minut. Poté opatrně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec i rozpuštěnou čokoládu s máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme másle. Těsto přesuneme do formy a dáme péct do trouby předehřáté trouby na 200°C zhruba na 20-25 minut. Ke konci pečení hlídáme, aby se koláč nespálil. Koláč necháme vychladnout a dozdobíme ho vyšlehanou smetanou a malinami.



pátek 13. října 2017

Pařížský dort

Ačkoliv mám moc ráda čokoládové dorty, tak v cukrárnách si je v podstatě nikdy nedávám. K Paříži jsem se tak dostala po dlouhé době vlastně náhodou a byla jsem překvapená, jak moc je dobrá. Recept na pařížskou šlehačku je stejný jako u Harlekýna, jen je jí v případě Paříže o něco více. Dort je tedy opravdu čokoládový.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
40 g hladké mouky
2 vejce
10 g kakaa
60 g cukru krupice
2 lžíce oleje

Pařížská šlehačka:
450 ml smetany ke šlehání
30 g cukru krupice
45 g kakaa
75 g hořké čokolády

Poleva:
75 g hořké čokolády
75 g smetany ke šlehání

Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. V kastrolku smícháme smetanu, cukr a kakao a necháme projít varem. Poté do směsi zamícháme čokoládu nalámanou na menší kousky a mícháme dokud se nerozpustí (už nevaříme). Směs dáme vychladit do lednice. 

Na korpus si do větší mísy oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem minimálně 5 minut do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky. Poté na nejnižší otáčky po jednom zašleháme žloutky a pak po lžících olej. Nakonec ručně metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut (dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá). Korpus necháme vychladnout, vyndáme ho z formy a uložíme do chladu. 

Vychladlý korpus si seřízneme zhruba na výšku 2 cm a upevníme ho zpět do ráfku, který jsme si vyložili folií nebo pruhy pečícího papíru. Pařížskou šlehačku si ušleháme do tuha, ke konci šleháme na nízké otáčky, aby se nepřešlehala. Na dozdobení si odendáme zhruba 100 g šlehačky a zbytek rovnoměrně navrstvíme na korpus a dáme do chladu zatuhnout. 

Ztuhlý dort uvolníme z ráfku a odstraníme folii. Na polevu si necháme projít varem smetanu a zalijeme s ní čokoládu. Necháme minutku odstát a vymícháme do hladka. Polevu necháme lehce vychladnout a poté polijeme vršek dortu a necháme zatuhnout. Dort libovolně dozdobíme šlehačkou a čokoládovými ozdobami.


Tipy:
S korpusem se lépe manipuluje, pokud jej upečete den předem. Pokud byste čokoládou chtěli polít celý dort, pak jí udělejte ze 100 g čokolády a stejného množství smetany.

Pařížský dort o průměru 22 cm






























neděle 8. října 2017

Čokoládový koláč s tvarohem

Rychlý čokoládový koláč s tvarohemJednoduchý a rychlý koláč, který díky kvalitní čokoládě není až tak obyčejný, jak by se mohlo zdát. Chuť je výrazně čokoládová, takže je to koláč opět dělaný pro milovníky čokolády. Těsto svou chutí trošku připomíná brownies. Nakyslá tvarohová vrstva čokoládu skvěle doplňuje a dodává jí šmrnc. 

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g kvalitní hořké čokolády
30 g másla
1 vejce
50 g cukru krystal
60 g hladké mouky 
1 lžička vanilkového extraktu

Tvarohová vrstva:
125 g tvarohu ve vaničce
30 g cukru krystal
1 vejce
1 lžička kukuřičného škrobu
1 bio citron
Čokoládu a máslo si rozpustíme nad vodní lázní. Necháme chvíli zchladnout, přidáme vanilkový extrakt a cukr a promícháme. Prošleháme si vajíčko se lžící vody a vmícháme do čokoládové směsi, nakonec vmícháme prosátou mouku. Vzniklé tužší těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem vymazané máslem a uhladíme.

Tvaroh smícháme s cukrem. Z omytého citronu si nastrouháme kůru a vymačkáme si šťávu. Do tvarohu vmícháme všechnu kůru a lžíci až dvě vymačkané šťávy (záleží, jak kdo má rád kyselé). Přidáme vajíčko a kukuřičný škrob a umícháme do hladka. Nalijeme na syrové těsto a pečeme v předehřáté troubě na 175°C zhruba 25 minut, dokud tvaroh nezačne růžovět a zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Upečený koláč necháme vychladnout a poté ho uvolníme z formy.

Čokoládový koláč s tvarohem

Tipy:
Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím bude koláč lepší. Koláč můžete dozdobit čerstvým ovocem. Nespotřebovanou nastrouhanou citronovou kúru můžete promíchat s cukrem a uschovat jí v lednici na příště.

pátek 15. září 2017

Baumkuchen

BaumkuchenTentokrát jeden koláč, u něhož tvoří jeho podstatu vzhled. Pokud nevládnete němčinou, pak vězte, že Baumkuchen znamená ve volném překladu stromový koláč. Název tedy odkazuje na vzhled připomínající letokruhy na stromech. V domácích podmínkách je příprava koláče poměrně časově náročná, protože vzhledu letokruhů docílíte tak, že na upečenou tenkou vrstvu přidáte trochu těsta a dáte znovu péct. Pečení se tak protáhne více jak na hodinu a o nějakém delším odbíhání nemůže být ani řeč, jinak si koláč spálíte. Co se chuti týká, tak ta je příjemně marcipánová a koláč je navíc krásně vláčný. Přes to všechno se jedná o koláč vhodný spíše k odpolední kávě než o nějaký majstrštyk. Za ten wow efekt při rozříznutí ta trocha práce ale určitě stojí.

Ingredience: (forma o průměru 18 cm)
4 vejce
80 g cukru krystal
100 g marcipánu s obsahem mandlí alespoň 50%
125 g másla
65 g moučkového cukru
65 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení:
75 g meruňkové marmelády
100 g hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání

Změklé máslo si utřeme s marcipánem a moučkovým cukrem, postupně přišleháme žloutky, abychom měli hladkou směs. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem do tuhého sněhu a po částech ho opatrně spolu s moukou přimícháme k marcipánové směsi. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Boky formy lehce vymažeme máslem a vyložíme je pruhy pečícího papíru. Na dno formy naneseme 2 lžíce těsta a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme na horní příčce v troubě předehřáté na 220°C zhruba 5 minut, dokud povrch nebude zlatavě hnědý. Poté vyndáme z trouby, naneseme další 2 lžíce těsta a dáme opět péct. Při nanášení těsta dáváme pozor, abychom jím neušpinili boky formy, protože během pečení dalších vrstev se těsto připaluje a opadává na již upečený korpus. Takto postupuje, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Upečený koláč necháme chvilku vychladnout a poté ho vyndáme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout. Připálené okraje

Marmeládu si nahřejeme a propasírujeme přes sítko. Marmeládou potřeme celý koláč a necháme alespoň 15 minut zaschnout. Koláč přemístíme na mřížku, pod kterou si dáme tác většího průměru než je koláč, na který budeme zachytávat stékající polevu.

Na polevu si svaříme smetanu a zalijeme s ní nasekanou čokoládu. Necháme minutku stát a promícháme do hladka. Polevou přelijeme celý koláč. Počkáme, než poleva přestane stékat a dáme ztuhnout do lednice. Podáváme při pokojové teplotě.

Tipy:
Abyste předešli připalování ze spoda, je dobré dát na spodní příčku prázdný plech, který částečně zamezí přístupu tepla ke spodním vrstvám koláče. Pokud upečete jednotlivé vrstvy příliš světlé, nebudou na řezu téměř vidět.


Marcipánový koláč Baumkuchen