pátek 13. října 2017

Pařížský dort

Ačkoliv mám moc ráda čokoládové dorty, tak v cukrárnách si je v podstatě nikdy nedávám. K Paříži jsem se tak dostala po dlouhé době vlastně náhodou a byla jsem překvapená, jak moc je dobrá. Recept na pařížskou šlehačku je stejný jako u Harlekýna, jen je jí v případě Paříže o něco více. Dort je tedy opravdu čokoládový.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
40 g hladké mouky
2 vejce
10 g kakaa
60 g cukru krupice
2 lžíce oleje

Pařížská šlehačka:
450 ml smetany ke šlehání
30 g cukru krupice
45 g kakaa
75 g hořké čokolády

Poleva:
75 g hořké čokolády
75 g smetany ke šlehání

Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. V kastrolku smícháme smetanu, cukr a kakao a necháme projít varem. Poté do směsi zamícháme čokoládu nalámanou na menší kousky a mícháme dokud se nerozpustí (už nevaříme). Směs dáme vychladit do lednice. 

Na korpus si do větší mísy oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem minimálně 5 minut do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky. Poté na nejnižší otáčky po jednom zašleháme žloutky a pak po lžících olej. Nakonec ručně metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut (dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá). Korpus necháme vychladnout, vyndáme ho z formy a uložíme do chladu. 

Vychladlý korpus si seřízneme zhruba na výšku 2 cm a upevníme ho zpět do ráfku, který jsme si vyložili folií nebo pruhy pečícího papíru. Pařížskou šlehačku si ušleháme do tuha, ke konci šleháme na nízké otáčky, aby se nepřešlehala. Na dozdobení si odendáme zhruba 100 g šlehačky a zbytek rovnoměrně navrstvíme na korpus a dáme do chladu zatuhnout. 

Ztuhlý dort uvolníme z ráfku a odstraníme folii. Na polevu si necháme projít varem smetanu a zalijeme s ní čokoládu. Necháme minutku odstát a vymícháme do hladka. Polevu necháme lehce vychladnout a poté polijeme vršek dortu a necháme zatuhnout. Dort libovolně dozdobíme šlehačkou a čokoládovými ozdobami.


Tipy:
S korpusem se lépe manipuluje, pokud jej upečete den předem. Pokud byste čokoládou chtěli polít celý dort, pak jí udělejte ze 100 g čokolády a stejného množství smetany.

Pařížský dort o průměru 22 cm






























Žádné komentáře:

Okomentovat