pondělí 30. října 2017

Francouzský čokoládový koláč

Francouzský koláč Gâteau au chocolatPo delší době jsem oprášila recept na klasický francouzský čokoládový koláč "Gâteau au chocolat". Vysoce návykový koláč ocení hlavně opravdoví čokoholici, pokud ho doplníte o šlehačku a ovoce, tak určitě neurazíte nikoho:-)

Ingredience: (forma o prlměru 23 cm)
175 g hořké čokolády
120 g másla
125 g cukru
3 vejce
80 g hladké mouky

Na dokončení
125 ml smetany ke šlehání
maliny

Čokoládu s máslem si rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vejce s cukrem šleháme do husté pěny alespoň 5 minut. Poté opatrně vmícháme prosátou hladkou mouku a nakonec i rozpuštěnou čokoládu s máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme másle. Těsto přesuneme do formy a dáme péct do trouby předehřáté trouby na 200°C zhruba na 20-25 minut. Ke konci pečení hlídáme, aby se koláč nespálil. Koláč necháme vychladnout a dozdobíme ho vyšlehanou smetanou a malinami.



pátek 13. října 2017

Pařížský dort

Ačkoliv mám moc ráda čokoládové dorty, tak v cukrárnách si je v podstatě nikdy nedávám. K Paříži jsem se tak dostala po dlouhé době vlastně náhodou a byla jsem překvapená, jak moc je dobrá. Recept na pařížskou šlehačku je stejný jako u Harlekýna, jen je jí v případě Paříže o něco více. Dort je tedy opravdu čokoládový.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
40 g hladké mouky
2 vejce
10 g kakaa
60 g cukru krupice
2 lžíce oleje

Pařížská šlehačka:
450 ml smetany ke šlehání
30 g cukru krupice
45 g kakaa
75 g hořké čokolády

Poleva:
75 g hořké čokolády
75 g smetany ke šlehání

Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. V kastrolku smícháme smetanu, cukr a kakao a necháme projít varem. Poté do směsi zamícháme čokoládu nalámanou na menší kousky a mícháme dokud se nerozpustí (už nevaříme). Směs dáme vychladit do lednice. 

Na korpus si do větší mísy oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem minimálně 5 minut do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru nezůstanou stát špičky. Poté na nejnižší otáčky po jednom zašleháme žloutky a pak po lžících olej. Nakonec ručně metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut (dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá). Korpus necháme vychladnout, vyndáme ho z formy a uložíme do chladu. 

Vychladlý korpus si seřízneme zhruba na výšku 2 cm a upevníme ho zpět do ráfku, který jsme si vyložili folií nebo pruhy pečícího papíru. Pařížskou šlehačku si ušleháme do tuha, ke konci šleháme na nízké otáčky, aby se nepřešlehala. Na dozdobení si odendáme zhruba 100 g šlehačky a zbytek rovnoměrně navrstvíme na korpus a dáme do chladu zatuhnout. 

Ztuhlý dort uvolníme z ráfku a odstraníme folii. Na polevu si necháme projít varem smetanu a zalijeme s ní čokoládu. Necháme minutku odstát a vymícháme do hladka. Polevu necháme lehce vychladnout a poté polijeme vršek dortu a necháme zatuhnout. Dort libovolně dozdobíme šlehačkou a čokoládovými ozdobami.


Tipy:
S korpusem se lépe manipuluje, pokud jej upečete den předem. Pokud byste čokoládou chtěli polít celý dort, pak jí udělejte ze 100 g čokolády a stejného množství smetany.

Pařížský dort o průměru 22 cm






























neděle 8. října 2017

Čokoládový koláč s tvarohem

Rychlý čokoládový koláč s tvarohemJednoduchý a rychlý koláč, který díky kvalitní čokoládě není až tak obyčejný, jak by se mohlo zdát. Chuť je výrazně čokoládová, takže je to koláč opět dělaný pro milovníky čokolády. Těsto svou chutí trošku připomíná brownies. Nakyslá tvarohová vrstva čokoládu skvěle doplňuje a dodává jí šmrnc. 

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g kvalitní hořké čokolády
30 g másla
1 vejce
50 g cukru krystal
60 g hladké mouky 
1 lžička vanilkového extraktu

Tvarohová vrstva:
125 g tvarohu ve vaničce
30 g cukru krystal
1 vejce
1 lžička kukuřičného škrobu
1 bio citron
Čokoládu a máslo si rozpustíme nad vodní lázní. Necháme chvíli zchladnout, přidáme vanilkový extrakt a cukr a promícháme. Prošleháme si vajíčko se lžící vody a vmícháme do čokoládové směsi, nakonec vmícháme prosátou mouku. Vzniklé tužší těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem vymazané máslem a uhladíme.

Tvaroh smícháme s cukrem. Z omytého citronu si nastrouháme kůru a vymačkáme si šťávu. Do tvarohu vmícháme všechnu kůru a lžíci až dvě vymačkané šťávy (záleží, jak kdo má rád kyselé). Přidáme vajíčko a kukuřičný škrob a umícháme do hladka. Nalijeme na syrové těsto a pečeme v předehřáté troubě na 175°C zhruba 25 minut, dokud tvaroh nezačne růžovět a zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Upečený koláč necháme vychladnout a poté ho uvolníme z formy.

Čokoládový koláč s tvarohem

Tipy:
Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím bude koláč lepší. Koláč můžete dozdobit čerstvým ovocem. Nespotřebovanou nastrouhanou citronovou kúru můžete promíchat s cukrem a uschovat jí v lednici na příště.

pátek 15. září 2017

Baumkuchen

BaumkuchenTentokrát jeden koláč, u něhož tvoří jeho podstatu vzhled. Pokud nevládnete němčinou, pak vězte, že Baumkuchen znamená ve volném překladu stromový koláč. Název tedy odkazuje na vzhled připomínající letokruhy na stromech. V domácích podmínkách je příprava koláče poměrně časově náročná, protože vzhledu letokruhů docílíte tak, že na upečenou tenkou vrstvu přidáte trochu těsta a dáte znovu péct. Pečení se tak protáhne více jak na hodinu a o nějakém delším odbíhání nemůže být ani řeč, jinak si koláč spálíte. Co se chuti týká, tak ta je příjemně marcipánová a koláč je navíc krásně vláčný. Přes to všechno se jedná o koláč vhodný spíše k odpolední kávě než o nějaký majstrštyk. Za ten wow efekt při rozříznutí ta trocha práce ale určitě stojí.

Ingredience: (forma o průměru 18 cm)
4 vejce
80 g cukru krystal
100 g marcipánu s obsahem mandlí alespoň 50%
125 g másla
65 g moučkového cukru
65 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení:
75 g meruňkové marmelády
100 g hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání

Změklé máslo si utřeme s marcipánem a moučkovým cukrem, postupně přišleháme žloutky, abychom měli hladkou směs. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem do tuhého sněhu a po částech ho opatrně spolu s moukou přimícháme k marcipánové směsi. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Boky formy lehce vymažeme máslem a vyložíme je pruhy pečícího papíru. Na dno formy naneseme 2 lžíce těsta a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme na horní příčce v troubě předehřáté na 220°C zhruba 5 minut, dokud povrch nebude zlatavě hnědý. Poté vyndáme z trouby, naneseme další 2 lžíce těsta a dáme opět péct. Při nanášení těsta dáváme pozor, abychom jím neušpinili boky formy, protože během pečení dalších vrstev se těsto připaluje a opadává na již upečený korpus. Takto postupuje, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Upečený koláč necháme chvilku vychladnout a poté ho vyndáme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout. Připálené okraje

Marmeládu si nahřejeme a propasírujeme přes sítko. Marmeládou potřeme celý koláč a necháme alespoň 15 minut zaschnout. Koláč přemístíme na mřížku, pod kterou si dáme tác většího průměru než je koláč, na který budeme zachytávat stékající polevu.

Na polevu si svaříme smetanu a zalijeme s ní nasekanou čokoládu. Necháme minutku stát a promícháme do hladka. Polevou přelijeme celý koláč. Počkáme, než poleva přestane stékat a dáme ztuhnout do lednice. Podáváme při pokojové teplotě.

Tipy:
Abyste předešli připalování ze spoda, je dobré dát na spodní příčku prázdný plech, který částečně zamezí přístupu tepla ke spodním vrstvám koláče. Pokud upečete jednotlivé vrstvy příliš světlé, nebudou na řezu téměř vidět.


Marcipánový koláč Baumkuchen

pátek 25. srpna 2017

Borůvkový dort

Pěnový borůvkový dortTak nějak jsem si myslela, že recept na borůvkový dort tu už na blogu dávno mám, ale chyba lávky. Tímto tedy doplňuji u nás velice oblíbený lehký (nejen) letní dortík. Tenký piškotový korpus s pořádnou porcí borůvkové pěny a borůvkovým želé snad mluví sám za sebe a nepotřebuje další slova chvály.

Korpus: (průměr 17,5 cm)
2 vejce
40 g cukru
50 g hladké mouky
2 lžíce oleje

Borůvková pěna:
250 g borůvek
70 g cukru
12 g mleté želatiny
350 g zakysané smetany
30 g moučkového cukru
150 ml šlehačky

Borůvkové želé:
50g borůvek
100 ml vody
6 g mleté želatiny
2 lžíce cukru

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu, trvá to minimálně 5 minut. Poté zašleháme po jednom žloutky a olej. Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Na pěnu si rozmixujeme borůvky a povaříme je spolu s krupicovým cukrem.  Želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Následně ji přidáme do ještě teplých borůvek a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Borůvky necháme zchladnout. Zakysanou smetanu si promícháme s moučkovým cukrem a nejprve vmícháme k borůvkám zhruba třetinu a poté zbytek. Vyšleháme si šlehačku a opatrně ji vmícháme k borůvkové směsi. Pokud je vzniklá směs příliš tekutá, dáme jí zhruba na půl hodiny do lednice.

Piškotový korpus si uvolníme a vyndáme z ráfku a zarovnáme ho na výšku zhruba 1-1,5 cm. Korpus dáme zpět do ráfku, boky vyložíme dortovou folií (příp. pruhy pečícího papíru či potravinářskou fólií) a ráfek pevně utáhneme. Na korpus nalijeme tolik borůvkové pěny, aby zbylo ve formě alespoň půl centimetru místa na želé a dáme zhruba na 2 hodiny do lednice ztuhnout.

Jakmile dort zatuhne, připravíme si želé. Želatinu necháme nabobtnat ve 100 ml vody. Mezitím si rozmixujeme borůvky a spolu s cukrem je krátce povaříme. Přidáme želatinu s vodou a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Želé nalijeme na dort a necháme v lednici ztuhnout minimálně 2 hodiny. Ztuhlý dort vyndáme z ráfku a odstraníme z boku fólii.

Tipy:
Pokud, chcete korpus opravdu hodně nízký, postačí Vám těsto z poloviční dávky. Dortovou folii seženete v obchodech s cukrářskými potřebami. Koupit lze v různé šířce a délce. Mletou želatinu jsem dříve kupovala v Lidlu, nedávno ji ale vyřadili ze sortimentu, takže teď použivám želatinu v malém modrém sáčku z Kauflandu. Použít můžete jakoukoli jinou, tato je ovšem cenově nejdostupnější.