pátek 25. srpna 2017

Borůvkový dort

Pěnový borůvkový dortTak nějak jsem si myslela, že recept na borůvkový dort tu už na blogu dávno mám, ale chyba lávky. Tímto tedy doplňuji u nás velice oblíbený lehký (nejen) letní dortík. Tenký piškotový korpus s pořádnou porcí borůvkové pěny a borůvkovým želé snad mluví sám za sebe a nepotřebuje další slova chvály.

Korpus: (průměr 17,5 cm)
2 vejce
40 g cukru
50 g hladké mouky
2 lžíce oleje

Borůvková pěna:
250 g borůvek
70 g cukru
12 g mleté želatiny
350 g zakysané smetany
30 g moučkového cukru
150 ml šlehačky

Borůvkové želé:
50g borůvek
100 ml vody
6 g mleté želatiny
2 lžíce cukru

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu, trvá to minimálně 5 minut. Poté zašleháme po jednom žloutky a olej. Mouku si prosijeme a opatrně zamícháme do vaječné směsi, aby nám těsto nespadlo. Přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Na pěnu si rozmixujeme borůvky a povaříme je spolu s krupicovým cukrem.  Želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Následně ji přidáme do ještě teplých borůvek a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Borůvky necháme zchladnout. Zakysanou smetanu si promícháme s moučkovým cukrem a nejprve vmícháme k borůvkám zhruba třetinu a poté zbytek. Vyšleháme si šlehačku a opatrně ji vmícháme k borůvkové směsi. Pokud je vzniklá směs příliš tekutá, dáme jí zhruba na půl hodiny do lednice.

Piškotový korpus si uvolníme a vyndáme z ráfku a zarovnáme ho na výšku zhruba 1-1,5 cm. Korpus dáme zpět do ráfku, boky vyložíme dortovou folií (příp. pruhy pečícího papíru či potravinářskou fólií) a ráfek pevně utáhneme. Na korpus nalijeme tolik borůvkové pěny, aby zbylo ve formě alespoň půl centimetru místa na želé a dáme zhruba na 2 hodiny do lednice ztuhnout.

Jakmile dort zatuhne, připravíme si želé. Želatinu necháme nabobtnat ve 100 ml vody. Mezitím si rozmixujeme borůvky a spolu s cukrem je krátce povaříme. Přidáme želatinu s vodou a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Želé nalijeme na dort a necháme v lednici ztuhnout minimálně 2 hodiny. Ztuhlý dort vyndáme z ráfku a odstraníme z boku fólii.

Tipy:
Pokud, chcete korpus opravdu hodně nízký, postačí Vám těsto z poloviční dávky. Dortovou folii seženete v obchodech s cukrářskými potřebami. Koupit lze v různé šířce a délce. Mletou želatinu jsem dříve kupovala v Lidlu, nedávno ji ale vyřadili ze sortimentu, takže teď použivám želatinu v malém modrém sáčku z Kauflandu. Použít můžete jakoukoli jinou, tato je ovšem cenově nejdostupnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat