neděle 20. listopadu 2016

Rumové perníčky s marcipánem

Ruměnky s marcipánemJako malá jsem zbožňovala perníčky zvané ruměnky. V obchodech jsem na ně dlouho nenarazila, takže jsem je také hodně dlouho neměla. Tento recept mi je připomněl, takže jsem byla zvědavá na výsledek. Perníčky jsou moc dobré, ale nebudu lhát, že jsou na mě až moc sladké. Příště bych je tedy možná vyzkoušela bez marcipánu.

Ingredience: (na cca 60 ks)
200 g hladké mouky
50 g cukru moučka
1 vejce
30 g másla
60 g medu
5 g kakaa
1/2 lžičky jedlé soudy
1/2 kypřícího prášku do perníku
1/2 lžičky koření do perníku
cca 100 g marcipánu

Na dokončení:
cca 300 g moučkového cukru
cca 100 ml rumu

Máslo a med si rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. Přimícháme prosátou mouku s kakaem a všechny ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu uležet alespoň hodinu. Těsto vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 cm. Doprostřed kolečka vložíme kousek marcipánu, zabalíme ho a vytvarujeme kuličky. Perníčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C zhruba 12 minut. Upečené perníčky necháme lehce zchladnout a poté je namáčíme v rumu a obalujeme v moučkovém cukru. Namáčení v rumu a obalení v cukru ještě jednou zopakujeme a perníčky necháme zaschnout.

Tipy:
Perníčky namáčejte v rumu až budou vlažné, první várku jsem namáčela, když byly perníčky ještě trošku teplé a v rumu se mi skoro rozmočily.

sobota 5. listopadu 2016

Karamelový cheesecake

Karamelový cheesecake
Cheesecake se u mě v kuchyni poslední dobou dost zabydlel. Důvod je prostý, příprava v zásadě jakékoli příchuti je téměř bez práce a zároveň je to sázka na jistotu, že bude všem chutnat. Naposledy jsem vyzkoušela tuto karamelovou verzi. Tak trochu ale nevím, jak tento recept vyhodnotit. Výsledný cheesecake byl sám o sobě dobrý, ale chuťově mi moc karamelu podobný nepřišel. Základ totiž tvoří karamelizované salko, které mi popravdě ani vlastně moc karamel nepřipomíná. Chuťově nebylo ani moc výrazné a to jsem oproti původnímu receptu jeho množství o polovinu navýšila. Pokud Vám tedy nejde o výraznou karamelovou chuť a nechcete trávit v kuchyni mládí, pak je tento recept dobrou volbou. Já si na svůj "to do list" ale připisuji honbu za opravdu karamelovým cheesecakem.

Korpus (forma o průměru 17,5 cm)
100 g sušenek Lotus
40 g másla

Náplň:
200 g krémového sýra
300 g karamelizovaného salka
2 vejce

Sušenky si nadrtíme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut. Poté vyndáme a teplotu trouby zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

V míse smícháme všechny suroviny na náplň na hladkou směs a přelijeme ji na předpečený sušenkový základ. Pečeme v troubě 15 minut na 200°C, poté stáhneme na 125°C a pečeme dalších 45 minut. Správně upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Cheesecake necháme vychladnout a až poté ho vyjmeme z formy.

Tipy:
Cheesecake můžete dozdobit nadrobenými sušenkami lotus.

neděle 30. října 2016

Rocky road

Tyčinka Rocky roadTajemný název Rocky road skrývá úžasnou sladkost rozšířenou hlavně na britských ostrovech. Přiznám se, že jsem úplně nepátrála, odkud se tento název vzal, ale jelikož v překladu znamená kamenitá cesta, předpokládám, že vychází z toho jak tato dobrota vypadá. Složení je velmi jednoduché - máslo, čokoláda, sušenky, marshmallow a rozinky, prostě samé dobré věci:-) Sušenky jsou v tomto případě použity tzv. digestivní. Prosím nezaměňovat je se sušenkami máslovými, protože jsou zcela odlišné. Na rozdíl od máslovek jsou částečně z celozrnné mouky, jsou více křehké a hlavně mají úplně jinou chuť. Koupit je můžete v obchodech s britskými potravinami, určitě budou k sehnání ale i v hypermarketech. Samotná příprava je pak už velmi jednoduchá.

Ingredience: (plech o rozměrech 20x20 cm)
200 g hořké čokolády
125 g másla
30 g zlatého sirupu
200 g digestivních sušenek
100 g marshmallows
50 g rozinek
cukr moučka na poprášení

Čokoládu, máslo a zlatý sirup si společně rozpustíme na mírném ohni. Mezitím si nalámeme sušenky na menší kousky (velké maximálně centimetr). Marshmallows si nakrájíme na menší kousky. Rozpuštěnou čokoládovou směs smícháme se sušenkami, marshmallows a hrozinkami a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Směs rovnoměrně rozetřeme a upěchujeme. Poprášíme moučkovým cukrem a dáme minimálně na dvě hodiny do lednice zatuhnout. Poté nakrájíme na kostky nebo tyčinky. Uchováváme v chladu.

Tipy:
Poměr marshmallows a rozinek si můžete upravit dle svých chuťových preferencí. Kromě toho můžete přidat i jiné sušené ovoce nebo ořechy, vždy ale uberte trochu marshmallows, aby tyčinky držely pohromadě.

úterý 18. října 2016

Cheesecake inspirovaný chutí tiramisu

Cheesecake alá tiramisu
Původně jsem chtěla upéct cheesecake, který by chutnal jako tiramisu. Našla jsem si recept na tiramisu cheesecake a zkusila ho v poupravené verzi upéct. Výsledek nebyl špatný, ale do tiramisu měl po všech stránkách daleko. Druhý upravený pokus dopadl tak nějak podobně. Pak mi došlo, kde je problém. Cheesecake prostě nemůže chutnat stejně jako tiramisu, prostě proto, že chuť mascarpone a krémového sýra nelze srovnávat. Takže tady je recept na cheesecake, který je inspirovaný chutí tiramisu. Stejnou chuť tedy nečekejte, ale i tak je moc dobrý:-).

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g máslových sušenek
50 g másla
1 lžička instantní kávy

Náplň:
400 g krémového sýra
100 g cukru
2 vejce
150 g kysané smetany
2 lžíce škrobu
1 lžička instantní kávy
2 lžíce amaretta

Na dokončení:
150 g zakysané smetany
2 lžíce amaretta
kakao na poprášení

Sušenky si nadrtíme na jemno a smícháme je s rozpuštěným máslem a kávou. Směs natlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 175°C. Upečený korpus vyndáme a teplotu trouby zvýšíme na 200°C a na dno dáme nádobu s horkou vodou.

Všechny suroviny na náplň smícháme v hladkou náplň a nalijeme jí do formy. Pečeme 15 minut na 200°C, poté troubu stáhneme na 125°C a pečeme dalších zhruba 45 minut. Upečený cheesecake se lehce třese na středu. Cheesecake necháme vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.

Na vychladlý cheesecake natřeme zakysanou smetanu smíchanou s amarettem a nakonec povrch posypeme kakaem. Dáme vychladit.

neděle 25. září 2016

Malá knižní recenze: Je libo kousek dortu? (Eva Brucknerová)

Minulý týden mi domů dorazil balíček, jehož obsah byl pro mě tak trochu záhadou. Záhada se samozřejmě vyřešila hned po rozbalení. Byla to knížka receptů na dorty od Evy Brucknerové s názvem Je libo kousek dortu?, kterou jsem si objednala v předprodeji už v květnu a úplně jsem zapomněla, že v září by mi hezky čerstvě vydaná měla dorazit domů. Knížka se skládá z rad a receptů, které autorka v posledních letech zveřejnila na svém blogu „Je libo kousek dortu?“. Tento blog je mou pravidelnou inspirací a před jeho autorkou smekám v mnoha ohledech. Její dorty jsou poctivé a úžasně chuťově vyladěné, krásně upravené a nafocené a hlavně je u nich vždy podrobný postup, díky kterému je radost péct. Ze stejných důvodů také doporučuji Evinu kuchařku, ve které si najdou své začínající i pokročilejší cukráři.

Knížka je členěna do několika sekcí. V první části je troška nezbytné teorie o dortech, surovinách, pomůckách a postupech. Následuje několik základních receptů na piškotový korpus, krém aj. Další části jsou už věnovány samotným receptům na různé druhy dortů. Autorka recepty rozdělila tematicky na dorty ke kafíčku, pěnové a slavnostní dorty. Receptů na dorty je tu celkem 58 a určitě si tu své najde každý. Osobně bych možná recepty řadila jinak, ale to je jen detail. Jde o recepty a ty jsou úžasné. Za velké plus považuji, že u každého dortu je fotografie a podrobný postup s tipy. Sama jsem už dříve zkoušela s menšími úpravami např. princeznin dort, meruňkový dort s marcipánem a dort s marcipánovou pěnou a všechny se povedly.

Ukázka z knihy "Je libo kousek dortu?"
Kromě samotných receptů se mi líbí celkové i zpracování knihy.. Obzvláště z obálky jsem byla nadšená, je jednoduchá a přitom krásná a výstižná. Skvěle mi vyhovuje i formát a velikost knížky. Jediné s čím mám trošku problém je to, že kvůli množství textu je pro mě písmo menší, ale to je prostě daň za to, že jsou recepty a postupy tak podrobně rozepsané.

Pokud Vás knížka zaujala, tak si jí můžete objednat přímo na autorčiných stránkách viz odkaz výše a měla by být k sehnání také u knihkupců.