pondělí 10. června 2019

Mozartův dort

Pistáciovo-nugátový dortLetos se mi konečně podařilo nezapomenout na narozeniny mého blogu. Chtěla jsem tedy upéct něco speciálního a Mozartův dort, na který mám už nějakou chvíli políčeno mi přišel jako ideální. Než jsem se dopracovala k ideálnímu výsledku, tak jsem absolvovala několik pokusů, které všechny dopadly dobře, ale chuťově dostatečně nevystihovaly chuť Mozartových koulí. Ono najít ten správný balanc mezi chutí nugátu, pistáciového marcipánu a čokolády nebylo úplně jednoduché, ale podařilo se (tedy alespoň podle mého názoru:-)

Základ tvoří kakaový korpus doplněný o nugátový krém, marcipán, pistáciovou šlehačku a čokoládovou polevu. Recept je na suroviny poměrně náročný a může být oříšek sehnat ty správné suroviny, ale snad se nenecháte odradit. Nugát jsem použila tento lískooříškový s obsahem ořechů 33%. Marcipán je s obsahem mandlí skoro 50% a pistáciová šlehačka je doplněna o 100% pistáciovou pastu (tu můžete ale případně vynechat, ono sehnat nesolené pistácie je úkol sám o sobě:-).

Korpus:
3 vejce
60 g cukru
3 lžíce oleje
45 g hladké mouky
20 g kakaa
25 g mletých mandlí

Nugátová šlehačka:
150 g nugátu viz výše
200 ml smetany ke šlehání

Pistáciová šlehačka:
100 ml smetany ke šlehání
50 g nesolených loupaných pistácií
5 g 100% pistáciové pasty
25 g cukru moučka

Čokoládová poleva:
75 g hořké čokolády 55%
75 g smetany ke šlehání

Na dokončení:
100 g marcipánu s obsahem mandlí 50%
125 ml smetany ke šlehání
4 Mozartovy koule

Den předem si připravíme nugátovou šlehačku. Nugát si nakrájíme na menší kousky a dáme spolu se smetanou do kastrolku. Za občasného míchání necháme svařit, odstavíme a necháme vychladit do druhého dne.

Bílky si oddělíme od žloutků a šleháme je spolu s cukrem do pevného sněhu zhruba 7 minut. Poté opatrně vešleháme po jednom žloutky a po lžíci olej. Mouku, kakao a mleté mandle si smícháme a opatrně vmícháme do vaječné směsi, aby nespadla. Těsto přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 40 minut (dokud nebude zapíchnutá špejle čistá). Korpus necháme vystydnout a poté ho uvolníme z dortové formy.

Na pistáciovou šlehačku si zalijeme pistácie horkou vodou. Necháme chvilku odstát a poté odstraníme z pistácií hnědou slupičku. Pistácie necháme oschnout a poté je s cukrem rozmixujeme na co nejjemněji. Šlehačku s pistáciovou pastou vyšleháme do tuha a nakonec vmícháme mleté pistácie.

Korpus prokrojíme na tři stejné díly. Na první díl naneseme zhruba 150 g nugátové šlehačky a přiklopíme druhým plátem. Na silikonovém vále nebo na pečícím papíře si vyválíme marcipán na kruh stejného průměru jako má korpus. Marcipán přeneseme na korpus a navrstvíme na něj pistáciovou šlehačku. Přiklopíme třetím plátem a celý dort obmažemě zbylou nugátovou šlehačkou.

Na polevu si nalámeme čokoládu na malé kousky a zalijeme vroucí smetanou. Necháme několik minut odstát a poté promícháme do hladka. Dort poléváme od středu ke krajům. Obvod dortu přetřeme hladkým nožem, aby byla rozprostřena všude. Polevu necháme ztuhnout v lednici a nakonec zdobíme vyšlehanou smetanou a Mozartovými koulemi.

Mozartův dort

Tipy:
Všechny potřebné suroviny seženete v cukrářských potřebách, většinou se ale prodávají ve větších baleních než je potřeba. Doporučuji tedy podívat se spíše v nějakém hypermarketu. Nesolené pistácie doporučuji shánět v obchodech se zdravou výživou.

sobota 11. května 2019

Kaštanový koláč Castagnaccio

Koláč z kaštanové moukyKvěten je zatím ve znamení zkoušení nových surovin. Do ruky se mi konečně dostala dlouho sháněná kaštanová mouka. Kaštanová mouka se vyznačuje nasládlou chutí, je přirozeně bezlepková a kaštany navíc nepatří mezi alergeny, takže samá pozitiva. Jako první jsem chtěla vyzkoušet tradiční italský koláč Castagnaccio. Jak se ukázalo, tak to není koláč úplně v pravém slova smyslu. Koláč není téměř sladký a pro mě byl také poměrně hutný. Navíc je ochucený snítky rozmarýnu a piniovými oříšky. Rozmarýn mám spojený spíše se slanými pokrmy a piniové oříšky mě překvapily svou výrazně borovicovou chutí. Tím se pro mě zvláštnost koláče ještě umocnila.  Není to tedy koláč pro každého a popravdě přiznávám, že mě osobně příliš neoslovil.

Ingredience: (na formu o průměru 17,5 cm)
125 g kaštanové mouky
270 ml vody
15 g olivového oleje
15 g medu
35 g rozinek
25 g piniových oříšků
snítka rozmarýnu

Kaštanovou mouku zalijeme vodou a promícháme. Rozinky necháme nabobtnat v horké vodě a poté slijeme. Olej, med a rozinky přidáme ke kaštanové směsi a promícháme. Těsto přemístíme do formy vyložené pečícím papírem a posypeme piniovými oříšky a kousky rozmarýnu. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C zhruba 30 minut, dokud nebude povrch popraskaný. Koláč můžeme podávat studený i teplý.
Kaštanový koláč Castagnaccio

Tipy:
Koláč můžete při podávání dosladit medem.



úterý 7. května 2019

Cheesecake s vanilkou

Cheesecake s vanilkouTentokrát nejde až tak úplně o recept na cheesecake jako o porovnání různých sýrů, ze kterých lze cheesecake připravit. S touto myšlenkou jsem si pohrávala už dlouho, a když jsem v obchodě narazila na sýr Philadelphia v akci (i tak ale za cenu dost vysokou), tak bylo jasné, že nastal čas:-) Kromě originálního sýra jsem stejný cheesecake upekla ještě z krémového sýra cream cheese a také jsem zkusila poprvé cheesecake jen z mascarpone. Jak jinak jsem byla zvědavá, jak moc se budou jednotlivé verze lišit v chuti, především tedy originál od verze se sýrem, který používám já.  Kromě sýra byly všechny ingredience stejné, tedy až na množství cukru, které jsem v případě mascarpone snížila na 80 gramů, protože je samo o sobě nasládlé. A výsledek...?

Všechny tři verze měly trošku jinou hustotu náplně a verze s mascarpone mi částečně protekla formou, takže byla nejnižší. Rozdíl v použitých ingrediencích byl vidět hned po upečení. Mascarpone udělalo na povrchu bublinky, cream cheese byl lehce zvrásněný a nejvíc hladký na pohled byl cheesecake z Philadelphie. Na řezu jsem žádný výrazný rozdíl nepozorovala, takže zbývá to hlavní a to chuť. Nejvíce se dle očekávání odlišovala verze z mascarpone. Jelikož samotné mascarpone postrádá nakyslost, tak i cheesecake byl velice smetanový a jemný, a náplň připomínala spíše panna cottu. To druhé dva cheesecaky už tak rozdílné nebyly. Patrnější rozdíl byl ve struktuře, kdy cream cheese verze byla maličko hrubší na jazyku oproti jemné Philadelphii. Co se týká chuti, tak tam to již byl rozdíl opravdu minimální, cream cheese se mi zdál lehce kyselejší, ale víc se mi odhalit nepodařilo.

Vanilkový cheesecake
Za mě tedy jasný verdikt. Ano, cheesecake z Philadelphie byl opravdu nejlepší, ale vzhledem k jeho ceně mi rozdíl nepřišel natolik výrazný, takže zůstávám u krémového sýra. Navíc pokud cheesecake doplníte o ovocný přeliv, popř. budete připravovat ochucený, tak se podle mě rozdíl v chuti ztratí docela.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g máslových sušenek
50 g másla

Náplň
375 g sýru Philadelphia/cream cheese nebo mascarpone
2 vejce S
100 g cukru
50 g zakysané smetany

Sušenky si nadrtíme v robotu nebo ručně a smícháme je s rozpuštěným máslem. Dno pečící formy si vyložíme a papírem a nasypeme na něj sušenkovou drť. Hmotu rovnoměrně natlačíme po celém dně a dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut.

Předpečený korpus necháme lehce vychladnout a zvýšíme teplotu trouby na 200°C a na dno dáme nádobu s vodou. Než se nahřeje trouba, tak si připravíme náplň. V míse smícháme všechny ingredience na hladký krém. Náplň nalijeme na korpus a dáme péct na 15 minut. Poté teplotu snížíme na 125°C a dopékáme dalších 30-40 minut, aby se střed lehce třásl. Troubu vypneme lehce pootevřeme a necháme v ní cheesecake alespoň hodinu "dojít". Upečený cheesecake uchováváme v lednici. 

Vanilkový cheesecake


Tipy:
Sušenky na cheesecake můžete použít libovolné. Díky švagrové jsem narazila v Lidlu na máslová kolečka ve 400 g balení, která obsahují 32% másla a hlavně žádné zbytečné suroviny navíc. V tomto receptu jsem je nezkoušela, ale vzhledem k vysokému obsahu másla předpokládám, že by pak do korpusu mělo stačit másla méně (třeba jen 40 gramů).

sobota 16. března 2019

Chléb s čokoládou a černým pivem

Chléb s čokoládou a černým pivemTak nevím, je to chleba nebo není? Vypadá jako chleba a recept je z knížky "Vůně chleba" od Mirky Van Gils Slavíkové, jenže...Když jsem ho doma dopekla, všudypřítomná vůně čokolády mi připomněla čokorolky z plundrového těsta, které jsem si dříve s oblibou (no dobrá, občas i teď:-) kupovala v supermarketech. Samotná ochutnávka mě pak vrátila do dětských let, kdy nám babička pekla buchty plněné kakaem, kterých jsme se mohly ujíst. Ačkoliv v chlebu není žádný cukr, tak mi těsto přišlo spíše do sladka (možná díky pivu nebo prostě díky množství čokolády). Tak teď babo raď.

Před upečením jsem také hodně řešila, s čím bude vhodně chleba podávat. To se ale záhy vyřešilo samo:-) Většinu jsme ho snědli samotného popř. doplněného o tenkou vrstvu másla a nakonec i o domácí malinovou marmeládu. Všechny varianty byly skvělé. V kombinaci se slaným si tento chléb představit nedovedu, maximálně tak s plátkovým sýrem. Po hlubokém zamyšlení:) bych ho tedy přirovnala spíše k mazanci nebo vánočce než k chlebu jako takovému. Určitě ale doporučuji vyzkoušet.

Ingredience:
350 ml černého piva
250 g hladké mouky
225 g celozrnné mouky
125 g hořké čokolády
7 g sušeného droždí
3 g soli

Do mísy si prosijeme hladkou mouku, přisypeme celozrnnou moukou a sůl. V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme ohřáté (nikoliv horké!) pivo. Vsypeme sušené droždí a lehce promícháme s pivem. Jakmile začne být droždí aktivní a začnou se na povrchu vytvářet malé bublinky, tak vše řádně promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec vmícháme nahrubo nasekanou hořkou čokoládu a necháme přikryté utěrkou zhruba 45 minut kynout. Poté těsto znovu propracujeme a vytvoříme z něj bochánek, který necháme kynout na plechu další zhruba 1 a 1/2 hodiny. Chléb pečeme v troubě předehřáté 200°C zhruba 30-40 minut, dokud nebude při poklepání dunět.

Chléb s čokoládou a černým pivem
Tipy:
Při kynutí si pomáhám troubu předehřátou na 50°C, kterou před vložením těsta vypnu. V tomto případě jsem ovšem nedomyslela vliv tepla na čokoládu, která se teplem samozřejmě částečně rozpustila, takže před propracováním jsem musela dát těsto do chladu, aby znovu ztuhla. Pokud tedy kynutí v troubě využijete, zvolte podstatně nižší teplotu.Čokoládu používám v peckách (seženete v cukrářských potřebách), takže mi odpadá práce při jejím sekání.

sobota 9. března 2019

Pomerančovo-mandlový koláč

Pomerančovo-mandlový koláčPřed několika lety jsem ochutnala koláč upečený z celých mandarinek. Tehdy jsem se nemohla zbavit dojmu, že jím něco chemického, protože kůra z chemicky ošetřených citrusů se přeci nejí. Naštěstí nabídkai bio ovoce se za poslední dobu natolik zlepšila, že jsem se odhodlala a koláč si ve variantě s pomeranči upekla sama. Inspirací mi byla kuchařka Vůně francouzského pečení, která mě moc baví a snad se v dohledné době také dostanu k sepsání její "recenze".

Koláč je tedy z celých pomerančů a jen z mandlové mouky. Podobný jsem kdysi pekla z dýně a musím přiznat, že mě tehdy příliš nenadchl, protože mi přišel hodně nevýrazný. Od pomerančové verze jsem tedy příliš nečekala, ale byla jsem více než mile překvapena. Koláč je neuvěřitelně vláčný a šťavnatý s lehce pomerančovou chutí. K dozdobení jsem podle receptu použila kandované citrony, které ovšem můžete vynechat, protože chuť (na rozdíl od vzhledu) nijak výrazně neovlivňují. 

Těsto: (forma o průměru 23 cm)
3 vejce L
215 g cukru
300 g mandlové mouky (mleté mandle)
1 bio pomeranč (cca 225 - 250 g)
7 g prášku do pečiva (bezfosfátového)

Kandovaný citron:
165 g vody
165 g cukru
1 bio citron

Pomeranč omyjeme, dáme ho do hrnce a zalijeme ho studenou vodou. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme zhruba 45 minut do změknutí. Poté ho slijeme a necháme vychladnout. Mixérem šleháme celá vejce s cukrem zhruba 10 minut do husté světlé pěny. Pomeranč si rozpůlíme a odstraníme pecky. Nakrájíme ho na menší kousky a rozmixujeme na pyré, které opatrně vmícháme k vaječné pěně. Nakonec opatrně po částech vmícháme mleté mandle smíchané s práškem do pečiva. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou. Těsto přesuneme do formy. a pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 35 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá.

V kastrolku smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Citron si omyjeme a nakrájíme ho na plátky tenké zhruba 2 mm, které vložíme do vroucího cukerného roztoku a vaříme je zhruba 10 minut, dokud nezprůhlední. Necháme vychladnout a citrony následně použijeme k dozdobení koláče. 

Pomerančovo-mandlový koláč


Tipy:
Koláč můžete dozdobit živými květinami (já jsem použila macešky) a dílky a kůrou z pomeranče. BIo pomeranče jsou již běžně k sehnání v hypermarketech a také např. v Lidlu.