Těsto: (plech 37x28 cm)
500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 g másla
2 vejce
50 g medu
2 lžičky jedlé sody
Karamelovo-ořechová vrstva:
80 g cukru
120 g másla
75 g medu
300 g vlašských ořechů
Krém:
300 ml mléka
100 g cukru
15 g hladké mouky
15 g škrobu
250 g másla
1 citron
Ze všech surovin na těsto vypracujete hladké těsto. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a z každé půlky vyválíme placku o rozměru plechu zhruba 37x28 cm. První placku dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct zhruba na 15 minut do trouby předehřáté na 175°C do zlatohněda.
Mezitím si připravíme karamelovou vrstvu. Do středně velkého kastrolku dáme cukr, máslo a med a ohříváme, dokud se cukr neroztaví a směs nezačne hnědnout. Přidáme nahrubo nasekané ořechy a promícháme. Směs rovnoměrně rozmístíme na druhou placku a dáme upéct. Upečené pláty necháme vychladnout.
V kastrolku smícháme mléko s cukrem. Pomocí metličky vmícháme mouku a škrob a za stálého míchání uvaříme na hustou kaši. Na povrch kaše položíme potravinářskou folii a necháme vystydnout.
Na dokončení krému si v jedné míse prošleháme moučnou kaši a v druhé míse změklé máslo. K máslu postupně přišleháváme kaší.
První plát potřeme rovnoměrně krémem a pokapeme ho citronovou šťávou. Na krém položíme ořechový plát a lehce přitlačíme. Řezy dáme do chladu minimálně na 2-3 rozležet.
Tipy:
Karamelovo-ořechovou směs před nanesením na těsto udržjte stále teplou, jinak ztuhne a nepůjde na těsto rozetřít.
Žádné komentáře:
Okomentovat