neděle 19. března 2017

Švédský mandlový dort

Švédský mandlový dort
Při poslední návštěvě Ikey jsem konečně ochutnala jejich mandlový dort. Hodně jsem na něj těšila, takže o to větší bylo mé zklamání. Dort mi přišel poměrně suchý a chuťově takový jalový. Kamarádka měla stejný kousek vylepšený čokoládou, což výsledku pomohlo, ale ani tak jsem neměla pocit, že by potenciál tohoto dortu byl vyčerpán. Takže jsem nelenila a dortík upekla doma. Výsledek byl přesně takový, jaký jsem si představovala. Jen upozorňuji, že krém je poměrně sladký, ale v tomto dortíku mi to nevadilo. Určitě do něj nezapomeňte dát Amaretto, které celý krém posunulo do jiných chuťových sfér:-)

Korpus: (průměru 17,5 cm)
120 g (mletých) neloupaných mandlí
3 bílky
90 g krupicového cukru

Krém:
120 ml smetany ke šlehání
75 g krupicového cukru
1 lžíce Amaretta
3 žloutky
90 g změklého másla

Na dokončení:
50 g mandlových plátků

Mandle si v robotu nasekáme na jemno (popř. je umeleme v mlýnku na ořechy nebo nastrouháme na struhadle). Bílky šleháme v míse, jakmile začnou tvořit pěnu přisypeme po částech cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Opatrně vmícháme mandle, aby sníh příliš nespadl. Připravíme si dva kusy pečícího papíru, na každý tužkou obkreslíme kruh o průměru 18 cm a otočíme pokreslenou stranou dolů. Na každý papír naneseme polovinu těsta a rozetřeme ho přes nakreslenou část. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 20 minut, dokud nebude plát zlatavě hnědý.

Smetanu s cukrem si dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs po troškách za stálého míchání přelijeme ke žloutkům, promícháme a dáme zpět do kastrolku. Pomalu zahříváme, dokud krém nezhoustne. Směs by se neměla vařit, aby se žloutky nesrazily. Nakonec do horkého krému vmícháme Amaretto. Na krém položíme potravinářskou folii a dáme vychladit. Vychladlý krém prošleháme. V jiné nádobě si vyšleháme změklé máslo a postupně k němu vešleháváme žloutkový krém.

Dortové pláty sundáme z pečícího papíru a případně ořežeme přesahující těsto. Na první plát naneseme menší polovinu krému a přiklopíme druhým plátem. Zbytkem krému obmažeme vršek a boky dortu.

Na dozdobení si na pánvi na sucho opražíme mandlové plátky. Pánví průběžně prohazujeme, aby se mandle opekly rovnoměrně a hlavně se nespálily. Necháme vychladnout a dort jimi posypeme.

Švédský mandlový dort
Tipy:
Místo kreslení na papír můžete jako šablonu pro nanesení těsta použít dno dortové formy příslušného průměru, které dáte pod papír.

Žádné komentáře:

Okomentovat