pondělí 6. února 2017

Fíkové "štrudle"

Nevím, jak "štrudle" správně nazvat česky. V Čechách jsem na ně zatím nenarazila a znám je vlastně jen díky každoroční dovolené mých rodičů v Chorvatsku, odkud mi je vozí. Pravda je, že jsem na ně sama narazila i na dovolené v Řecku, takže to je asi taková přímořská specialita:-)

Tvarem připomínají malé záviny a i chorvatský originál na sobě má napis "strudle", odtud tedy název. Těsto bych připodobnila jako něco mezi křehkým a sušenkovým a náplně jsou různé ovocné a všechny tuze dobré. Najít recept nebylo snadné a popravdě výsledek se originálu kromě vzhledu moc nepodobal. Přesto sem pro pořádek tento recept dávám.

Těsto:
350 g hladké mouky
200 g cukru krupice
200 g másla
2 vejce

Náplň:
150 g sušených fíků
200 g cukru
75 ml vody

Prosátou mouku si smícháme s cukrem a kousky másla a prsty vytvoříme těsto o struktuře drobenky. Poté přidáme vejce a vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do folie a dáme minimálně na hodinu do lednice. 

Fíky zalijeme horkou vodou, aby byly ponořené a necháme je nabobtnat. Poté je slijeme a nakrájíme na menší kousky a spolu se 75 ml vody a rozmixujeme. Přidáme cukr a povaříme Necháme vychladnout..Výsledná náplň je hodně lepivá.

Na pomoučeném vále si těsto vyválíme na tloušťku zhruba 2-3mm a vykrájíme si pásy široké asi 10 cm. Na těsto naneseme po celé délce proužek náplně. Těsto přehneme a spoje zamáčkneme. Nakrájíme na malé kousky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut.

Tipy:
Pokud by těsto lepilo přidejte ještě trochu mouky.

Žádné komentáře:

Okomentovat