sobota 28. listopadu 2015

Koláč se zázvorem, jablky a sušenými švestkami

Předem upozorňuji, že tento koláč není pro každého:-) Osobně ho řadím do kategorie zdravé pečení, což může být pro mnohé samo o sobě dostatečnou překážkou ke konzumaci a výrazná chuť zázvoru tomu určitě nepřidá. Mně ale tento koláč chutná a s menším vylepšením v podobě čokoládové polevy ho překvapivě bez výhrad konzumovalo i mužské osazenstvo naší rodiny.

Zázvorový koláčTěsto: (na formu 17x25cm)
100 g másla
2 vejce
3 menší jablka
100 g celozrnné mouky
100 g hladké mouky 
150 g třtinového cukru
100 g sušených švestek
1 lžička prášku do pečiva
30 g čerstvého zázvoru
1 lžíce sušeného zázvoru

Poleva:
60 g mléčné čokolády
45 g másla

Švestky si zalijeme horkou vodou a necháme je nabobtnat. Jablka si nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Švestky si slijeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k jablkům. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, nastrouhaný zázvor, všechnu mouku s práškem do pečiva a mletý zázvor a důkladně promícháme. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 45 minut dokud zapíchnutá špejle nezůstane suchá. 

Čokoládu a máslo si pomalu rozpustíme a umícháme do hladka. Polevou nalijeme na studený koláč a necháme zatuhnout.

Tipy:
Jablka můžete do těsta nastrouhat, koláč pak bude ještě vláčnější. Těsto můžete péct také v kulaté formě o průměru 23 cm.


Žádné komentáře:

Okomentovat