neděle 27. prosince 2015

Kolečka s cukrovou polevou (Rousquilles)

Rok od roku peču na Vánoce méně a méně cukroví. Ne snad, že by mě to nebavilo, ale nejsou strávníci. Proto peču všechny druhy v polovičních dávkách a k dispozici je dávám ještě před Vánocemi. Takže z toho mála zbude tak akorát na svátky (dnes jsem dojedli poslední kousky) a nehrozí žádné přejídání.

Letos jsem po dlouhé době vyzkoušela nový recept, který se z osvědčil. Recept je z kuchařky Dezerty jedna báseň a sama jsem byla zvědavá, co vzejde z věnečků s tajemným názvem Rosquilles. Výsledek bych chuťově připodobnila k francouzským mléčným houstičkám. Věnečky mají ovšem oproti nadýchaným kynutým houskám tužší konzistenci, ale i tak jsou moc dobré. 


 RosquillesTěsto: 
300 g hladké mouky
90 g másla
90 g moučkového cukru
3 žloutky 
30 g medu
125 ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu

Poleva:
170 g moučkového cukru
1/2 bílku
2 lžíce rumu 

Mouku s práškem do pečiva si prosijeme a smícháme s ostatními surovinami. Vypracujeme na hladké nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Těsto dáme zhruba na hodinu odpočinout od lednice.

Na pomoučeném vále si vyválíme silnější těsto (cca 4-5 mm vysoké) a vykrajujeme z něj kolečka. Každému kolečku ještě vykrojíme střed, aby nám vznikl tvar věnečku. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160°C zhruba 15 minut.

Bílek s cukrem vyšleháme do konzistence trochu řidšího sněhu a vmícháme rum. Upečená a vychladlá kolečka namáčíme ze shora v polevě a dáme dosušit do trouby na 50°C zhruba na 20 minut, dokud nebude poleva suchá.
 
Tipy: 
Už několikrát jsem zde zmiňovala, že nejsem příznivcem používání syrových vajec, proto i v tomto případě používám na polevu sušené pasterizované bílky.

Žádné komentáře:

Okomentovat