neděle 22. listopadu 2015

Medovníkový dort se smetanovou náplní a hruškami

Na tomto dortu mi nejdéle trvalo vymyslet pro něj vhodné jméno. V původním receptu byl nazván jako hruškový cheesecake v medovníku. Jenže když jsem ho upekla, tak jsem zjistila, že s cheesecakem nemá chuťově až tak moc společného a název medovník je také moc zavádějící. Nakonec jsem tedy zvolila ultra dlouhé pojmenování, které ale snad dostatečně vystihuje výsledný produkt:-) Bez ohledu na název je to každopádně hodně povedená záležitost, kterou doporučuji vyzkoušet.

Medovníkový dort se smetanovou náplní a hruškamiTěsto: (na formu o průměru 23 cm)
170 g másla
2 vejce
150 g cukru krupice
270 g hladké mouky
2 lžíce medu
1 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody

Náplň:
400 g krémového sýra
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
12 g mleté želatiny
4 kompotované hrušky
50 ml šťávy z hruškového kompotu nebo vody

Nejprve si připravíme vodní lázeň, ve které budeme připravovat těsto. Do kastrolu dáme trochu vody, kterou přivedeme k varu a nad ní postavíme misku nebo další hrnec, do kterého dáme máslo a necháme ho rozpustit. Poté přidáme vejce a postupně med a všechny ostatní ingredience. Těsto šleháme pomocí šlehače s hnětacími metlami, dokud nebude hladké. Těsto přemístíme do dvou forem o průměru 23 cm vyložených pečícím papírem a pečeme na 170°C zhruba 12-15 minut do zlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

Želatinu zalijeme šťávou z kompotu a necháme nabobtnat. V míse si prošleháme krémový sýr se zakysanou smetanou a cukrem. Šlehačku si ušleháme do polotuha a opatrně ji vmícháme k náplni. Přidáme hrušky nakrájené kousky. Nabobtnalou želatinu si rozehřejeme na mírném ohni (nesmí se vařit) a vmícháme ke smetanové směsi. 

Vychladlé korpusy si uvolníme z ráfku a seřízneme případné nerovnosti. Jeden korpus dáme zpět do ráfku a opatrně na něj nalijeme smetanovou náplň. Přikryjeme druhým plátem a dáme zatuhnout do lednice minimálně na 4 hodiny.

Medovník ala cheesecake
Tipy:
Pokud nemáte dvě formy stejného průměru a pečete těsto na dvakrát, doporučuji neupečené těsto udržovat teplé, aby se pak dobře dávalo do formy.

Žádné komentáře:

Okomentovat