středa 14. října 2015

Koláče s karamelem a hruškami

Už asi čtrnáct dní mám strašnou chuť na hruškový koláč. Jasně, že není nic jednoduššího než si ho upéct, hrušek je všude dost, ale toho času se nedostává, takže na koláč došlo až včera. Tedy přesněji řečeno, v mém podání se jednalo o několik menších koláčů.
Koláč s hruškami a karamelemTěsto: (na 5 koláčů o průměru 10 cm)
125 g hladké mouky
90 g másla
1 lžíce cukru

Hruškovo-karamelová náplň:
140 g cukru krupice
60 ml vody
1 lžička bílého vinného octa
125 ml smetany ke šlehání
4 hrušky
20 g hladké mouky
špetka vanilky
špetka skořice

Studené máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s moukou a cukrem vypracujeme buď ručně pomocí konečků prstů nebo ve foodprocessoru na těsto podobné kompaktnější drobence. Formičky si vyložíme těstem, propícháme vidličkou a dáme minimálně na 30 minut do ledničky.

Hrušky si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky, které případně ještě překrojíme. Hrušky smícháme s moukou a kořením.

Cukr, vodu a ocet dáme do tlustostěnného kastrolku nebo pánve, na středním ohni přivedeme k varu a vaříme dokud nevznikne karamel zlatavě hnědé barvy. Karamel odstavíme. Ohřejeme si smetanu, kterou přimícháme ke karamelu a vše přilijeme a zamícháme k hruškám. Karamelovou náplní plníme jednotlivé koláčky. Pečeme cca 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Hruškový koláč s karamelem

Tipy:
Místo koláčků můžete upéct 1 koláč o průměru zhruba 17 cm nebo množství zdvojnásobit a mít koláč o průměru 23 cm. Koláč je díky množství karamelu hodně sladký, takže ho doporučuji servírovat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Další možností je upravit si poměr karamelu a hrušek.

Žádné komentáře:

Okomentovat