pondělí 11. června 2018

Tartaletky s karamelovou čokoládou

Tartaletky s karamelovou čokoládouTartaletky peču nejraději na různé rodinné oslavy. Jsou tak akorát do ruky, většinou nepotřebují být nutně v chladu a variace náplní a chutí je nepřeberná. Tentokrát přidávám recept na náplň z mléčné čokolády a karamelu. Podobné tartaletky tu už mám, ale tyto jsou více čokoládové a mně chutnají více. Do náplně je dobré použít co nejkvalitnější mléčnou čokoládu. Já používám s 36% kakaa, ale dá se sehnat i s 40%. Sehnat tyto druhy není až tak jednoduché, takže když bude nejhůř službu Vám samozřejmě udělá i obyčejná mléčná čokoláda, ale co si budeme povídat, nebude to úplně ono:-)

Těsto: (na cca 32 ks)
250 g hladké mouky
150 g másla
95 g cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce

Náplň:
340 g smetany ke šlehání
2 lžíce medu
170 g kvalitní mléčné čokolády
170 g cukru krupice
65 g másla

V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a nakonec vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.
 
Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy zhruba o 1,5 cm větší, než je průměr dna formiček na muffiny. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a lehce přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru a vysypeme suchým hrachem (fazolemi atp.), abychom těsto zatížili. Pečeme 10 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut do zlatova. Hotové tartaletky vyndáme z formy a necháme je vychladnout.

Na čokoládovou náplň si dáme cukr do pánve a na mírném ohni necháme rozpustit na karamel. Poté postupně přimícháme máslo nakrájené na malé kousky. Smetanu svaříme s medem a pomalu (zpočátku po lžičkách) přiléváme ke karamelu s máslem a krátce provaříme, dokud nevznikne hladká směs. Mezitím si rozpustíme mléčnou čokoládu, kterou zalijeme částí karamelu a promícháme do hladké konzistence. Přilijeme zbytek karamelu a opět opatrně promícháme. Náplň necháme zchladnout a poté plníme jednotlivé tartaletky. 

Tartaletky s karamelovou čokoládou

Tipy:
Tartaletky můžete dozdobit ořechy v čokoládě, dobře se také hodí třeba arašídy nebo griliáš.

středa 30. května 2018

Rebarborový koláč

Rebarborový koláčMůj vztah k rebarboře je zcela jasný, naprosto jí zbožňuji. Bohužel poté, co se moji rodiče přestěhovali jsem přišla o její přísun. Letos poprvé jsem si jí tedy musela koupit v obchodě. Paní pokladní to při markovaní vystihla přesně: „plevel a takový peníze to stojí“:-). Jednou do roka se to ale zvládnout dá. Teď už ale k samotnému koláči, který je rychlý na přípravu a krásně nadýchaný a určitě najde využití i s jinými druhy ovoce. Množství těsta vystačí na menší plech, ten můj má rozměr 28x19 cm, čemuž odpovídá kulatá forma o průměru 26 cm. Dvojitá dávka je pak určena pro velký plech.

Těsto: (forma o průměru 28x19 cm)
150 g polohrubé mouky
1 vejce
100 g cukru krystal
150 g bílého jogurtu
60 ml oleje
½ prášku do pečiva
300 g rebarbory

Drobenka:
60 g polohrubé mouky
50 g cukru krystal
50 g másla

Vejce lehce prošleháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience. Vymícháme na hladké těsto, které přesuneme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.

Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na menší kousky a rovnoměrně s ní posypeme těsto.

Z másla, cukru a mouky si pomocí prstů vytvoříme drobenku, kterou nasypeme na rebarboru.

Koláč pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 30 minut do zlatohněda.

Rebarborový koláč
Tipy:
Prášek do pečiva používám bezfosfátový, který kupuji na váhu v bezobalové prodejně.

středa 23. května 2018

Bezová marmeláda

Bezová marmeládaLéta letoucí vyrábí moje mamka bezový sirup (recept zde), který naprosto zbožňuji. Má to jeden jediný háček, sirup se musí uchovávat v lednici a nemá moc dlouhou trvanlivost. Proto jsem se letos poprvé rozhodla bez zpracovat do podoby marmelády. Aby byla marmeláda co nejlepší, vydala jsem se hledat bez daleko od silnice a práškovaných řepkových polí, což je poměrně nadlidský úkol, ale nakonec se mi to podařilo. Větším problémem se ukázalo shánění želírovacího prostředku, protože v obchodě jsem se dozvěděla, že je to sezónní zboží, které ještě nemají. Naštěstí mě zachránila naše vesnická smíšenka, kde mají ještě zásoby z loňska. (O den později jsem pak na želírovací prostředky narazila i v Penny Marketu, kde bych je rozhodně nečekala.). Příprava marmelády nebo v tomto případě spíše rosolu není nijak složitá, jen je potřeba jí rozložit do dvou dnů. Výsledný produkt pak zcela splnil mé očekávání, konzistence je tedy spíše podobná rosolu, takže se trošku hůře maže, ale tady jde hlavně o chuť:-)

Ingredience: (na 8 malých skleniček)
15 velkých bezových květů
1 bio citron
1,25 l vody
1 želírovací prostředek 1:1
1,25 kg cukru

Bezové květy dáme spolu s vodou do většího kastrolu. Z citronu ořežeme žlutou část kůry a vymačkáme šťávu, vše přidáme ke květům. Hrnec přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut. Poté odstavíme, přikryjeme a necháme odležet do druhého dne. Z květů vymačkáme šťávu a obsah kastrolu přecedíme. Přidáme cukr a želírovací přípravek a povaříme podle návodu. Marmeládou plníme čisté skleničky a zavíčkováváme vyvařenými víčky. Pevně utáhneme a otočíme dnem vzhůru.
 
Marmeláda z bezových květů


Tipy:
Pokud by Vám uvařená marmeláda přišla moc sladká, můžete před plněním vmíchat lžičku kyseliny citronové.

neděle 13. května 2018

Domácí kokosové tyčinky alá „Bounty“

Přiznám se, že tyčinku Bounty jsem neměla roky. Její zdravější domácí verzi jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, ale jak to tak u mě bývá, trvalo mi to hodně dlouho:-) Na výsledné srovnání originálu s domácím výtvorem jsem byla hodně zvědavá. Abych mohla porovnávat, tak jsem si samozřejmě musela koupit originální verzi, bez toho by to nešlo. A výsledek? Ten mě překvapil, samotná Bounty mi nepřišla nijak  výrazně sladká, když jsem ale ochutnala svůj domácí výtvor, tak jsem musela konstatovat, že ta kupovaná je neskutečně přeslazená. Chuťově (i složením) jsou samozřejmě obě trošku jinde, ale za mě na plné čáře vyhrála ta domácí.

Ingredience: (na 12 tyčinek)
100 g kešu
80 g strouhaného kokosu
5 lžic kokosového mléka
1,5 lžíce agávového sirupu

Na dokončení:
125 g mléčné čokolády
1 lžička kokosového oleje

Ořechy si den dopředu namočíme do studené vody, aby změkly. Druhý den je slijeme a rozmixujeme v mixéru na kaši. V míse smícháme všechny ingredience na tužší hmotu a dáme zhruba na hodinu do lednice. Poté vytvarujeme tyčinky, které dáme na hodinu do mrazáku.

Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem. V polevě namáčíme jednotlivé tyčinky a odkládáme je na pečící papír. Hotové tyčinky uchováváme v lednici.

Vlevo domácí verze, vpravo originál Bounty

Tipy:
Na oslazení tyčinek můžete použít libovolný sirup příp. med.

sobota 5. května 2018

Karamelovo-banánový koláč „Banoffee pie“

Karamelovo-banánový koláč „Banoffee pie“Ačkoliv je tento koláč na přípravu strašně jednoduchý, tak mi dal nebývale zabrat. Při prvním pokusu se mi hodně drolilo těsto, takže se mi nepodařilo udělat moc hezké fotky. Napříště jsem proto místo sušenkového použila křehké těsto, které nebylo úplně špatné, ale přeci jenom bylo trošku tvrdší než by mi vyhovovalo. Hlavním zádrhelem bylo ale opět focení. Koláč jsem si dala na svůj nový podnos, který jsem si s nadšením koupila, protože neměl zvýšený okraj, který mi vždy komplikuje servírování. No a když jsem koláč na podnosu přenášela, tak jsem ho trošku nahnula a celý koláč mi sjel rovnou na zem. Po tomto fiasku jsem se zařekla, že třetí pokus bude poslední a buď z něj bude příspěvek nebo ne. Výsledek je zde:-)

Samotný koláč je opravdu velice rychlý na přípravu. Některé recepty navíc využívají na náplň pouze karamelizované kondenzované mléko, které přípravu sice ještě urychlí, ale za mě to s ním chuťově není ono. Koláč je celkově velice sladký a hutný, takže ho stačí opravdu kousek. Jedinou jeho nevýhodu vidím v tom, že jakmile ho nakrojíte, karamelová náplň začne lehce vytékat, takže není vhodný k dlouhému skladování resp. po čase už koláč není příliš vzhledný.

Těsto: (forma o průměru 26 cm)
200 g máslových sušenek
100 g másla

Náplň:
75 g másla
75 g třtinového cukru
1 slazené kondenzované mléko

Dokončení:
3 banány
250 ml smetany ke šlehání

Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru na drobečky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Těsto přesypeme do koláčové formy a pomocí rovného dna skleničky přitlačujeme směrem od středu k okrajům, aby bylo rovnoměrně rozprostřené po celé formě včetně okrajů. Těsto dáme zapéct do předehřáté trouby na 175°C zhruba na 10 minut.

Do větší pánve si dáme máslo spolu s třtinovým cukrem. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté postupně přiléváme mléko. Krátce povaříme (max.1-2 minuty), aby vznikla jednolitá směs. Případný nerozpuštěný karamel přecedíme přes sítko. Karamelovou směs přelijeme na předpečený korpus a necháme vychladnout.

Koláč poklademe kolečky banánu, překryjeme vyšlehanou smetanou a  podáváme.

Karamelovo-banánový koláč „Banoffee pie“

Tipy:
Pokud budete náplň s kondenzovaným mlékem příliš dlouho vařit, bude po vychladnutí příliš žvýkavá. Dozdobit můžeme koláč karamelem a rozpuštěnou čokoládou.