neděle 30. října 2016

Rocky road

Tyčinka Rocky roadTajemný název Rocky road skrývá úžasnou sladkost rozšířenou hlavně na britských ostrovech. Přiznám se, že jsem úplně nepátrála, odkud se tento název vzal, ale jelikož v překladu znamená kamenitá cesta, předpokládám, že vychází z toho jak tato dobrota vypadá. Složení je velmi jednoduché - máslo, čokoláda, sušenky, marshmallow a rozinky, prostě samé dobré věci:-) Sušenky jsou v tomto případě použity tzv. digestivní. Prosím nezaměňovat je se sušenkami máslovými, protože jsou zcela odlišné. Na rozdíl od máslovek jsou částečně z celozrnné mouky, jsou více křehké a hlavně mají úplně jinou chuť. Koupit je můžete v obchodech s britskými potravinami, určitě budou k sehnání ale i v hypermarketech. Samotná příprava je pak už velmi jednoduchá.

Ingredience: (plech o rozměrech 20x20 cm)
200 g hořké čokolády
125 g másla
30 g zlatého sirupu
200 g digestivních sušenek
100 g marshmallows
50 g rozinek
cukr moučka na poprášení

Čokoládu, máslo a zlatý sirup si společně rozpustíme na mírném ohni. Mezitím si nalámeme sušenky na menší kousky (velké maximálně centimetr). Marshmallows si nakrájíme na menší kousky. Rozpuštěnou čokoládovou směs smícháme se sušenkami, marshmallows a hrozinkami a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Směs rovnoměrně rozetřeme a upěchujeme. Poprášíme moučkovým cukrem a dáme minimálně na dvě hodiny do lednice zatuhnout. Poté nakrájíme na kostky nebo tyčinky. Uchováváme v chladu.

Tipy:
Poměr marshmallows a rozinek si můžete upravit dle svých chuťových preferencí. Kromě toho můžete přidat i jiné sušené ovoce nebo ořechy, vždy ale uberte trochu marshmallows, aby tyčinky držely pohromadě.

úterý 18. října 2016

Cheesecake inspirovaný chutí tiramisu

Cheesecake alá tiramisu
Původně jsem chtěla upéct cheesecake, který by chutnal jako tiramisu. Našla jsem si recept na tiramisu cheesecake a zkusila ho v poupravené verzi upéct. Výsledek nebyl špatný, ale do tiramisu měl po všech stránkách daleko. Druhý upravený pokus dopadl tak nějak podobně. Pak mi došlo, kde je problém. Cheesecake prostě nemůže chutnat stejně jako tiramisu, prostě proto, že chuť mascarpone a krémového sýra nelze srovnávat. Takže tady je recept na cheesecake, který je inspirovaný chutí tiramisu. Stejnou chuť tedy nečekejte, ale i tak je moc dobrý:-).

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
100 g máslových sušenek
50 g másla
1 lžička instantní kávy

Náplň:
400 g krémového sýra
100 g cukru
2 vejce
150 g kysané smetany
2 lžíce škrobu
1 lžička instantní kávy
2 lžíce amaretta

Na dokončení:
150 g zakysané smetany
2 lžíce amaretta
kakao na poprášení

Sušenky si nadrtíme na jemno a smícháme je s rozpuštěným máslem a kávou. Směs natlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 175°C. Upečený korpus vyndáme a teplotu trouby zvýšíme na 200°C a na dno dáme nádobu s horkou vodou.

Všechny suroviny na náplň smícháme v hladkou náplň a nalijeme jí do formy. Pečeme 15 minut na 200°C, poté troubu stáhneme na 125°C a pečeme dalších zhruba 45 minut. Upečený cheesecake se lehce třese na středu. Cheesecake necháme vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.

Na vychladlý cheesecake natřeme zakysanou smetanu smíchanou s amarettem a nakonec povrch posypeme kakaem. Dáme vychladit.

neděle 25. září 2016

Malá knižní recenze: Je libo kousek dortu? (Eva Brucknerová)

Minulý týden mi domů dorazil balíček, jehož obsah byl pro mě tak trochu záhadou. Záhada se samozřejmě vyřešila hned po rozbalení. Byla to knížka receptů na dorty od Evy Brucknerové s názvem Je libo kousek dortu?, kterou jsem si objednala v předprodeji už v květnu a úplně jsem zapomněla, že v září by mi hezky čerstvě vydaná měla dorazit domů. Knížka se skládá z rad a receptů, které autorka v posledních letech zveřejnila na svém blogu „Je libo kousek dortu?“. Tento blog je mou pravidelnou inspirací a před jeho autorkou smekám v mnoha ohledech. Její dorty jsou poctivé a úžasně chuťově vyladěné, krásně upravené a nafocené a hlavně je u nich vždy podrobný postup, díky kterému je radost péct. Ze stejných důvodů také doporučuji Evinu kuchařku, ve které si najdou své začínající i pokročilejší cukráři.

Knížka je členěna do několika sekcí. V první části je troška nezbytné teorie o dortech, surovinách, pomůckách a postupech. Následuje několik základních receptů na piškotový korpus, krém aj. Další části jsou už věnovány samotným receptům na různé druhy dortů. Autorka recepty rozdělila tematicky na dorty ke kafíčku, pěnové a slavnostní dorty. Receptů na dorty je tu celkem 58 a určitě si tu své najde každý. Osobně bych možná recepty řadila jinak, ale to je jen detail. Jde o recepty a ty jsou úžasné. Za velké plus považuji, že u každého dortu je fotografie a podrobný postup s tipy. Sama jsem už dříve zkoušela s menšími úpravami např. princeznin dort, meruňkový dort s marcipánem a dort s marcipánovou pěnou a všechny se povedly.

Ukázka z knihy "Je libo kousek dortu?"
Kromě samotných receptů se mi líbí celkové i zpracování knihy.. Obzvláště z obálky jsem byla nadšená, je jednoduchá a přitom krásná a výstižná. Skvěle mi vyhovuje i formát a velikost knížky. Jediné s čím mám trošku problém je to, že kvůli množství textu je pro mě písmo menší, ale to je prostě daň za to, že jsou recepty a postupy tak podrobně rozepsané.

Pokud Vás knížka zaujala, tak si jí můžete objednat přímo na autorčiných stránkách viz odkaz výše a měla by být k sehnání také u knihkupců.
 


pátek 19. srpna 2016

Pudink z tapioky s ostružinami

Tapiokový pudink s ostružinamiPři mé poslední návštěvě obchodu se zdravou výživou mi do oka padly perly z tapioky. Jediné co jsem o tapioce do té doby věděla, bylo to, že se z perel dá uvařit pudink. Takže jsem doma zasedla k internetu a udělala malý průzkum. Tapioka je škrob z kořene manioky hojně užívaný v asijské kuchyni. Tapioka je chuťově neutrální, takže se hodí ke kombinováním se vším, co kdo má rád. Většina lidí jí asi zná z momentálně populárního nápoje bubble tea, ano, jsou to ty obří kuličky. Kuličky se dělají v různých velikostech a na pudink se hodí ty menší.                              

Ingredience: (na 3 porce)
50 g perel tapioca
150 ml vody
150 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru
špetka vanilky

150 g ostružin

Perly propláchneme pod tekoucí vodou a poté je necháme nabobtnat ve 150 ml vody. Přidáme mléko a cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a změknutí perel. Pudink rozdělíme do skleniček a necháme vychladnout. Dozdobíme opláchnutými ostružinami.

čtvrtek 11. srpna 2016

Švestkový koláč s marcipánem

Švestkový koláč s marcipánemSpojení švestek a marcipánu mi k sobě skvěle jde, takže na tento koláč, který jsem poprvé viděla kdysi v Apetitu, jsem byla zvědavá. Od jeho upečení mě několikrát odradilo to, že se má podávat ještě vlažný a zrovna jsem neměla nikoho při ruce, kdo by ho jedl se mnou. Premiéru jsem tedy měla až teď. Žádné velké nadšení u mě ovšem koláč nesklidil. Na pohled byl moc hezký, tenoučká vrstva těsta, hodně ovoce, potud všechno v pořádku. Ovšem chuťově mi tam něco chybělo, asi jsem čekala výraznější chuť marcipánu, která nebyla téměř znatelná. Příteli ale naopak natolik chutnalo, že pro nikoho jiného už na ochutnávku nezbylo a tím pádem nemám další srovnání:-) Za oba můžu říct, že koláč nám více chutnal studený.

Těsto: (forma o průměru 28 cm)
250 g hladké mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce

Náplň:
175 g marcipánu
0,5 kg švestek

Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 10 minut do lednice. Odkrojíme o něco větší polovinu těsta a rozválíme ho, tak abychom jím vyložili dno a boky (zhruba do výšky 2 cm) formy. Těsto propícháme vidličkou, nastrouháme na něj marcipán a poklademe rozpůlenými vypeckovanými švestkami (řezem dolů. Zbytek těsta si rozválíme na velikost formy a švestky s ním zakryjeme. Dolní a horní vrstvu těsta na okrajích přitiskneme k sobě, aby během pečení nevytekla šťáva ze švestek (tak jako se to stalo mně). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut.

Křehký koláč se švestkami a marcipánem
Tipy:
Pokud se Vám těsto trhá můžete spodní část rozválet přímo ve formě. Já na to používám mini váleček, stejnou službu udělá třeba i malá sklenička, na okraje pak používám prsty a těsto natlačím po obvodu formy. Horní vrstvu pak doporučuji válet na pečícím papíře (silikonové podložce apod.) pomocí nějž těsto snadno překlopíte na koláč aniž by se nějak výrazně potrhalo. Protržená místa zalepte přebývajícím kouskem těsta.