pondělí 13. června 2016

Rozinkové bochánky

Bochánky s rozinkamiKdo má rád sladké snídaňové pečivo, tak si určitě tyto bochánky zamiluje. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se jedná o zdravou snídani. Bochánky obsahují jen dvě lžíce cukru (ty se dají, ale hravě nahradit medem nebo jinou zdravou alternativou) a zbytek sladké chuti mají na starosti rozinky, kterých je tu opravdu požehnaně. Poměr kolik mouky tolik rozinek mě překvapil, ale funguje to skvěle. Díky rozinkám jsou navíc bochánky krásně šťavnaté.

Ingredience: (na 12 bochánků)
200 g rozinek
200 g hladké mouky
20 g droždí
1 vejce (rozšlehané)
25 g másla
125 ml mléka
citronová kúra
2 lžíce cukru

Polovinu mléka si ohřejeme na tělovou teplotu a nadrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla, aby vzešel kvásek. Rozinky si zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo a lžíci cukru. Rozinky slijeme, propláchneme studenou vodou a vyždímáme přebytečnou tekutinu. Do mísy si prosejeme mouku a vmícháme rozinky. Přidáme kvásek, mléko, půl vajíčka a citronovou kúru a vše dobře promícháme. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout zhruba na tři čtvrtě hodiny. Nakynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů, které vytvarujeme do kuličky. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem, které nám zbylo a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 20 minut dozlatova. 
Rozinkové bochánky

Tipy:
Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Milovnící zdravého životního stylu mohou klasickou mouku nahradit celozrnnou.

čtvrtek 9. června 2016

Můj první svatební dort

čtyřpatrový svatební dort
Celé to začalo už v únoru, když mě kamarádka poprosila, zda bych jí neupekla na svatbu dort. Upéct svatební dort mě vždycky lákalo, takže jsem měla radost, že si to budu moci konečně vyzkoušet. Přáním byl bílý čtyřpatrový dort s vodopádem růží. Růže měly být různě velké a v několika odstínech šampaňské zlaté. Později ještě přibylo přání mít na bocích mřížkování s perličkami.

Od té doby jsem tedy postupně řešila, jak to celé vlastně zrealizuji, protože jsem pekla pouze dva menší dvoupatrové dorty, takže v oblasti patrových dortů jsem byla absolutní neznalec. Otázek k vyřešení na mě čekalo dost, mj. kde budu dort skladovat, na čem s ním budu manipulovat, jak ho sestavím a zajistím, aby se nepropadl, jak připevnit růže a v neposlední řadě také jak ho přepravím na svatbu. Samozřejmě bylo také třeba vyřešit, přesné rozměry jednotlivých pater, spočítat si, kolik surovin na to všechno bude třeba a taky si obstarat všechny potřebné pomůcky. No prostě na jednu hlavu toho bylo až až. Naštěstí mi hodně pomohlo pročítání diskuzí na různých fórech o pečení, takže nakonec jsem našla odpověď na většinu svých otázek. A u těch ostatních mi nezbylo než se rozhodnout pro nějaké řešení.

Abych si byla opravdu jistá, že vše půjde, tak jak má, rozhodla jsem se upéct si zkušební dortík. Zkouška dopadla vcelku dobře, takže jsem se mohla plně vrhnout do příprav. První na řadu přišla výroba růží. Plán byl udělat vždy 8 růží ve třech různých odstínech „zlaté“. Míchání barev se mi moc nedařilo, buď byly barvy moc žluté nebo moc světlé a nebo rozdíly mezi jednotlivými odstíny nebyly dostatečně výrazné, takže mi barvení zabralo víc jak dvě hodiny. Samotná výroba mi pak zabrala zhruba 15 hodin aneb 5 večerů ve společnosti růží.

Na dort pak bylo potřeba upéct 8 korpusů (každé patro tvořily dva), udělat krém z 2,5 kila čokolády, náplň z 3 kila višní a máslový krém z 1,5 kila másla. Takže taky žádná brnkačka. Proto jsem si raději vytvořila rozpis co, kdy a v jakém množství mám udělat, abych to nezmotala, jak bývá mým dobrým zvykem:) Připravit tohle všechno mi zabralo 10 hodin a to jsem se neflákala. Tím byly přípravy hotové a zbývalo se vrhnout na samotnou tvorbu dortu. Takže jsem si postupně zarovnala všechny korpusy do roviny, prořízla je a naplnila je čokoládovým krémem a višněmi. Každé patro jsem dala na chvíli ztuhnout do lednice a pak jsem je obmazala a zarovnala máslovým krémem. Takto připravené korpusy jsem pak nechala přes noc chladit v lednici.

Druhý den jsem dort potahovala. Vzhledem k velikosti dortu jsem si koupila potahovací hmotu v sedmikilovém kyblíku, se kterou jsem se ale pěkně potrápila. Hmota byla tvrdá jako kámen a dalo mi pěkně zabrat než jsem jí
vyndala a propracovala tak, aby se s ní dalo pracovat. Samotné potahování a dozdobení mřížkou a perličkami šlo hladce. Jako poslední přišlo na řadu vyztužení dortu. Za tímto účelem jsem si koupila speciální dřevěné výztuže, které bylo potřeba zkrátit podle skutečné výšky dortu. Takže jsem vzala do ruky pilku a pilovala jako o život, prostě typicky cukrářská práce:-)

Způsob převozu jsem dlouho zvažovala a ještě týden před svatbou jsem byla přesvědčená, že dort povezeme v celku. Pak jsem ale zjistila, že sehnat potřebně velkou krabici, bude asi oříšek a začala jsem se pomalu přiklánět k variantě rozloženého dortu. Jasno jsem měla hned, jak jsem naplnila spodní korpus. Byl tak těžký, že jsem ho sotva unesla a to na něm ještě ani nebyla potahovací hmota (ani jsem se ho neodvážila zvážit, jak jsem se bála, že bych ho mohla pustit). U ostatních pater jsem věděla, že mají dohromady 9 kg (také bez potahu), takže představa, že tohle všechno dáme na sebe a budeme s tím muset manipulovat mi přišla hned nereálná. Převoz tedy probíhal v rozloženém stavu, každé patro v jedné krabici. Naštěstí má můj taťka auto s velkým a rovným kufrem, takže se nám tam vše krásně vešlo. Růže, které jsou křehké, jsem si raději dala na klín. Cestou jsme museli zdolat 20 km. Vzhledem k množství nervózních řidičů, kteří nás cestou předjížděli, jsem si řekla, že pro příště (pokud nějaké bude) si pořídím nálepku „dort na palubě“. Celou trasu jsme zvládli ujet za půl hodiny. Na místě pak bylo potřeba dort vybalit, poskládat patra na sebe, zamaskovat spoje bordurou a naaranžovat růže. A takhle to celé dopadlo:-)

svatební dort s vodopádem růží


Dort vážil odhadem 20 kg a práce na něm mi celkem zabrala 40 hodin. Nebudu lhát, byl to pěkný zápřah, ale ten pocit, že jsem to zvládla, mi to bohatě vynahradil. Dort se navíc líbil a taky chutnal, takže mise splněna:)

neděle 22. května 2016

Rumový koláč s rozinkami

Rumový koláč s rozinkamiTenhle koláč by byl vlastně hodně nevýrazný, nebýt jedné podstatné ingredience – rumu (tedy přesněji řečeno tuzemáku). S rumem se pro mě tahle obyčejná záležitost posouvá minimálně o stupínek výše. Samozřejmě to není žádný luxusní koláč, kterým byste hostili váženou návštěvu, ale jen tak k odpolední kávě je super. Koláč je krásně vláčný a opravdu hodně rumový. Taky aby ne, každá porce obsahuje skoro čtvrtinu panáka rumu, takže řidičům ho rozhodně nepodávejte:-)

Ingredience: (na formu o průměru 18 cm)
150 g třtinového cukr
125 g másla
30 g kakaa
125 ml vody
150 g polohrubé mouky
2 vejce
½ prášku do pečiva
90 ml rumu
100 g rozinek

Máslo, cukr, vodu a kakao zahříváme (nevaříme) na mírném ohni, dokud nevznikne hladká směs. Ze směsi si odlijeme 60 ml, smícháme s rumem a odložíme si ji na dokončení dortu. Do zbytku čokoládové směsi vmícháme vajíčka a poté mouku s práškem do pečiva a rozinky. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut. Jakmile je koláč upečený, vyndáme ho z trouby a polijeme ho rumovo-čokoládovou směsí. Necháme vychladnout a poté uvolníme z formy.

Tipy:
Čerstvě hotový koláč je opravdu hodně rumový, čím déle ho necháte uležet, tím méně bude chuť alkoholu intenzivní.

neděle 15. května 2016

Laskonky s čokoládovým krémem

Laskonky s čokoládovým krémemDalší zákusek, který se dá snadno vyrobit v domácích podmínkách, jsou laskonky. Zatím jsem je zkoušela v kombinaci s čokoládovým a griliášovým (ten až někdy příště) krémem a obě verze jsou moc dobré. Opět se jedná o recept, ve kterém lze zužitkovat bílky. Mně vždy zbydou z přípravy žloutkového krému a takhle pro ně mám alespoň skvělé uplatnění.

Těsto: (na 50 minilaskonek)
3 bílky
120 g cukru krupice
70 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu

Krém:
150 ml mléka
40 g cukru
1/2 vanilkového pudinku
45 g hořké čokolády
120 g másla

Bílky si vyšleháme s cukrem krupice do tuhého sněhu, do kterého pak zamícháme cukr moučku a kokos. Na plech vyložený pečícím papírem nanášíme těsto v tenké vrstvě (asi 3-5 mm) do požadovaného tvaru. Sušíme v troubě předehřáté na 100°C zhruba hodinu. Upečené laskonky musí zůstat bílé a musí jít lehce sloupnout z papíru.

Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme hustou kaši, kterou přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout. Pak do kaše přimícháme rozpuštěnou čokoládu a nakonec hodně změklé máslo. (Pokud by se v krému utvořily hrudky, nahřejeme ho nad párou a řádně prošleháme.)

Laskonky naplníme krémem a případně dozdobíme rozpuštěnou čokoládou. Uchováváme v chladu a ve vzduchotěsné nádobě.

Tipy:
Těsto můžete nanášet pomocí cukrářského sáčku, roztírat lžičkou nebo můžete využít speciální formu na laskonky. Já jsem je původně nanášela cukrářským sáčkem, což mělo ovšem tu nevýhodu, že laskonky nebyly stejně vysoké a hůře se odhadla doba upečení. Nedávno jsem si tedy pořídila výše zmíněnou formu na minilaskonky, díky které se mi celý proces zjednodušil. Pokud ovšem neplánujete laskonky péct pravidelně, tak se obejdete i bez ní.

sobota 7. května 2016

Štafetky

Moc často se nestává, že bych si zašla na zákusek do cukrárny. Důvod je prostý. Většina cukráren používá suroviny, které mi spolehlivě zkazí chuť většiny zákusků tj. rostlinné tuky a šlehačky a umělá dochucovadla. Pokud se tedy vydám do cukrárny, kupuji zákusky, jejichž původní suroviny nelze nijak nahradit (kremrole, indián, punčový řez), protože vše ostatní je sázka do loterie:-( Proto jsem se rozhodla, že si raději nějaký ten zákusek upeču sama. Moje první volba padla na štafetky. Z části proto, že tak mohu zužitkovat přebytečné bílky a také proto, že nejsou nijak náročné na přípravu. Popravdě jsem si nikdy štafetku v cukrárně nekoupila, protože mi přišla obyčejná. Nemohu tedy porovnat rozdíl mezi domácí a kupovanou, ale vězte, že ta domácí verze nemá chybu, takže jí určitě vyzkoušejte.
 
ŠtafetkyTěsto: (na 12 ks)
3 bílky
70 g cukr moučka
40 g hladké mouky
30 g mletých lískových ořechů
 
Krém:
130 ml mléka
2 lžíce solamylu
1 žloutek
2 lžíce cukru
1 lžíce rumu
1 lžička instantní kávy
100 g másla
 
75 g hořké čokolády
 
Na těsto začneme šlehat bílky a postupně do nich přisypáváme cukr. Šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh. Opatrně vmícháme prosátou mouku s cukrem a oříšky a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C zhruba 12-15 minut. Těsto nesmí začít hnědnout, jinak se bude lámat. Upečené těsto necháme vychladnout.
 
Všechny suroviny na krém kromě másla uvaříme za stálého míchání na hustou kaši a necháme vychladnout. Průběžné mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup. Do zchladlého základu postupně vešleháme změklé máslo.
 
Z těsta si nařežeme tři stejně velké pruhy. První pruh potřeme polovinou krému, přikryjeme druhým pruhem a namažeme zbylým krémem a přiklopíme třetím plátem. Štafetky necháme dobře vychladnout a teprve poté krájíme. Štafetky máčíme z poloviny v rozpuštěné čokoládě a necháme zaschnout.