neděle 27. září 2015

Křehký jablečný koláč

Jablečný koláčNevím jak vy, ale já mám podzim neodmyslitelně spojený s jablky. Letošní úroda jablek je sice poměrně chudá, ale pár jablek na tento křehký koláč se naštěstí našlo. Recept jsem kdysi našla v Albert magazínu a jako jeden z mála jsem ho v podstatě vůbec nemusela upravovat. Pro mě jakožto absolutní milovnici křehkého drobenkového těsta je tento koláč tím nejlepším, co lze z jablek upéct. Jednoduchá kombinace máslového těsta s jablky a skořicí je prostě dokonalá. Jen o něm píšu a hned bych si ho dala znovu.

Těsto: (forma o průměru 23 cm)
225 g másla
260 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
1 lžička skořice

Náplň:
1-1,5 kg jablek
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička skořice

Máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s ostatními surovinami pomocí prstů vytvoříme těsto o konzistenci drobenky. Dvě třetiny těsta natlačíme na dno a boky dortové formy vyložené pečícím papírem zbytek necháme na dokončení.

Jablka si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citronovou šťávou a skořicí. Směs naklademe na těsto a posypeme zbylou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba hodinu. 

Drobenkový jablečný koláč

Tipy:
Pokud používáte rozevírací dortovou formu, dejte jí do trouby raději na plechu. Máslo má tendenci během pečení spodem vytékat a je rozhodně pohodlnější mýt 1 plech než celou troubu:-)

úterý 22. září 2015

Fíkový tatin

Tento týden se nese ve znamení fíků. Jsou k dostání ve všech obchodech a většinou i za přijatelnou cenu, takže jsem si řekla, že bych z nich měla něco upéct. Pro recept na fíkový tatin neboli obrácený koláč jsem sáhla do kuchařky od Mirky Slavíkové. Recept je sice na suroviny docela rozsáhlý, ale ve výsledku bylo celkem lehké se s ním popasovat. Chuť koláče po upečení mě překvapila, ač mám fíky ráda, byla poměrně nezvyklá. Jakmile se ale koláč uležel a chutě se propojily, byl o poznání lepší.

Koláč s fíkyTěsto: (4 koláčky o průměru 12 cm)
2 vejce
50 g másla
50 g cukru krupice
50 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva

Mandlová pasta (frangipane):
85 g mandlové mouky
1 malé vejce
35 g másla
35 g cukru krupice

Karamel:
2 lžíce tmavého třtinového cukru
30 g medu
30 g másla

3 čerstvé fíky
 
Na těsto si vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně do něj vešleháme vejce. Totéž provedeme i s mandlovou pastou a vmícháme mandlovou mouku. Obě směsi smícháme dohromady a nakonec přisypeme prosátou moukou s kypřícím práškem. 

Do tlustostěnného kastrolku nebo pánve si dáme všechny suroviny na karamel a zahříváme na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Horký karamel nalijeme do formiček vymazaných máslem.

Fíky si omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme je na karamelovou vrstvu. Nakonec do formiček přidáme těsto a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 30 minut.

Tipy:
Na koláč se hodí hodně zralé fíky. Uvedené množství vystačí také na 1 velký koláč o průměru asi 20 cm. Pro lehčí verzi můžete použít těsto z receptu na obrácený jablkový koláč.

neděle 13. září 2015

Sladké úlovky z Korfu

Letošní dovolená na Korfu stála opravdu za to. Pro ty co v zeměpise tápají, Korfu je severně položený řecký ostrov, který se díky svým klimatickým podmínkám pyšní kromě nádherných pláží také krásnou přírodou. Typickými plodinami jsou olivy a kumquat (ovoce podobné malému pomeranči, které se jí i se slupkou). Obojí se zde zpracovává na mnoho způsobů. Z oliv se kromě oleje, různých past a tapenád dělá i marmeláda či kandované olivy ve sladkém nálevu. Kumquat se nejčastěji prodává kandovaný, v podobě marmelád nebo jako likér.

Sladkosti na Korfu jsou více méně stejné jako v celém Řecku. Baklavu zde najdete v mnoha různých obměnách a tak jako ostatní sladkosti je prodávána na váhu. Dezert, který mě osobně zaujal úplně nejvíc, jsem ochutnala na výletě v hlavním městě Korfu. V podstatě šlo o baklavu ve tvaru rolky, ale místo oříšků byla plněná vanilkovou zmrzlinou, což se ukázalo jako mimořádně povedené spojení. Pro mě to byla vůbec jedna z nejlepších sladkostí, jaké jsem kdy ochutnala, takže o to víc mě mrzelo, že v místě mého pobytu jsem tuto rolku nesehnala.

Ostatní zákusky, které jsem v místních cukrárnách ochutnala jsem bohužel často stihla sníst dřív než jsem si vzpomněla, že bych si je taky mohla vyfotit. Díky tomu zde chybí fotka řecké verze věnečku, který ovšem vypadal jako větrník - horní část byla bez polevy a otočená špičatou částí dolů, ve vzniklé mističce pak byly třešně v marmeládě. Dalším, který unikl blesku fotoaparátu, byl kornoutek z těsta podobného kremrolím plněný lehkým vanilkovým krémem. Obě tyto sladkosti mi chutnali. Naopak dvě zdokumentované mě nijak zvlášť neoslovili, ale nutno dodat, že byli z jiné cukrárny a dáno to bylo především (ne)kvalitou krému. Oplatková trubička máčená v čokoládě a plněná krémem ani piškot plněný stejným krémem obalený v čokoládových šupinách a politý kávovým fondánem si mé chuťové pohárky nezískali. 
 
Úplně největším zklamáním bylo ovšem pečivo s kumquatem. Po rozříznutí jsem zjistila, že je to pouze filo těsto stočené do kola a vnitřek kola je naplněný kumquatovým fondánem. O to víc mě mrzelo, že jsem se nechala zlákat vzhledem a místo obvyklé miniverze zákusku jsem si koupila hned tu velkou.

Co se týká zmrzliny na Korfu, člověk se musí dívat, kde jí kupuje. Poměrně často nabízejí cukrárny zmrzlinu od jednoho nejmenovaného velkovýrobce, kterou seženete v každém obchodě i u nás. Doporučuji tedy najít cukrárny s vlastní výrobou a ochutnat jejich speciality. Mě obzvláště zaujala kumquatová zmrzlina a zmrzlina z červených hroznů.

Po důkladném prozkoumání všech možností zbývalo rozhodnutí, co si z těch všech dobrot vybrat a koupit domů. Jelikož váha zavazadel je neúprosně přesná a většina mnou vybraných lahůdek byla ve skle, které taky něco váží, nebylo to vůbec lehké. Nakonec to vyhrála kumquatová marmeláda a marmeláda z fíků. které jsem si dala hned po příjezdu domů  k snídani:-)


úterý 1. září 2015

Financiers s ovocnou omáčkou

Sezona domácího ovoce z naší zahrady je pro letošek u konce, ale už teď mi chybí koláče s rybízem, meruňkami a švestkami a lituji, že jsem jich neupekla víc. Konečně tak ale může přijít na řadu recept avizovaný při recenzi knížky Dezerty jedna báseň od Mirky Slavíkové. Finaciers bych chuťově přirovnala k takovému jemnějšímu piškotu, který dá ovšem malinko více práce. Nespornou výhodou je (tedy pokud děláte žloutkové krémy jako já), že do nich spotřebujete přebytečné bílky. Financiers by měly mít tvar hranatý (ideálně cihličky), takovou formu nemám, takže jsem je pekla ve formě na muffiny a ničemu to nevadilo, jen byly možná trošku větší. Aby nám financiers klouzaly lépe do krku, doplnila jsem je o omáčku z nektarinek.
Financiers - Mirka Slavíková 
Těsto: (cca na 12 ks)
125 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
5 bílků
80 g cukru krupice
125 g másla

Omáčka:
3 nektarinky
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce neutrálního alkoholu (např. vodka, bílý rum atp.)

Máslo si přepustíme v tlustostěnném kastrolku nebo pánvi. V praxi to znamená, že necháme odpařit přebytečnou vodu a odebíráme vzniklou bílou pěnu, dokud máslo nemá čirou a zlatavou barvu. Poté ho slijeme přes plátýnko a necháme vychladnout. V míse si smícháme prosátou mouku s moučkovým cukrem a vmícháme přepuštěné máslo. Nakonec opatrně vmícháme bílky, které jsme si ušlehaly s krupicovým cukrem. Těsto nalijeme do formiček vymazaných máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 16 minut.

Nektarinky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do kastrolku spolu s cukrem a alkoholem a povaříme, dokud omáčka nebude mít požadovanou konzistenci. Čím déle vaříme, tím je omáčka hladší a s menšími kousky.

Tipy:
Na ovocnou omáčku můžete použít jakékoliv jiné šťavnaté ovoce, mělo by být ale sladšího charakteru. Alkohol do omáčky přidávat nemusíte, já jsem ale s radostí využila příležitosti, jak se zbavit zase trošky brusinkové vodky, kterou jsem kdysi dostala a nějak jsem jí nepřišla na chuť:-)

neděle 23. srpna 2015

Ostružinový koláč

koláč s ostružinamiNaši sousedi mají nádherné obrovské ostružiny a my máme to štěstí, že je mají u našeho plotu, takže si můžeme (samozřejmě s jejich souhlasem) vždy natrhat. Letos se jich urodilo opravdu hodně (koneckonců jako všeho), takže jich zbylo dost i na koláč. Ze všech vyzkoušených receptů, které mám, jsem nakonec sáhla po koláči z drobenkového těsta se smetanovým krémem. Osobně mi tento druh těsta moc chutná (i když třeba můj taťka ho nemá rád vůbec) a navíc mi vyhovuje, že je hotové v cuku letu.

Těsto: (forma o průměru 23 cm)
220 g hladké mouky
90 g másla
45 g cukru krupice

Náplň:
200 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
400 g ostružin

Máslo si rozehřejeme a smícháme ho s hladkou moukou a cukrem. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Těsto přesypeme do formy a namačkáme na dno. V misce si prošleháme smetanu se žloutky. Omyté ostružiny naskládáme do formy a podle kyselosti ovoce posypeme cukrem. Zalijeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě na 200°C zhruba 30 minut.

Tipy:
Místo ostružin můžete použít jakékoliv bobulovité ovoce, pouze nedoporučuji rybíz, protože ten je v tomto případě i přes přidání cukru až příliš kyselý.