čtvrtek 23. října 2014

"Zdravé" koláčky s čokoládou

Tyto koláčky jsou velice jednoduché na přípravu a potvrzují tak pravidlo, že jednoduché věci bývají nejlepší. S přimhouřeným okem se o nich dá říct, že jsou zdravé, tedy pokud je nesníte všechny na posezení. Na jejich přípravu navíc potřebujete minimum času (nejdéle trvá přehřátí trouby), takže opět jeden recept značka ideál:-)

"Zdravé" koláčky s čokoládou
Ingredience: (cca 10-12 kusů)
30 g arašídového másla
30 g třtinového cukru
80 g ovesných vloček
60 g hořké čokolády
1 vejce

Troubu si předehřejeme na 180°C. Čokoládu si nakrájíme na malé kousky a smícháme se všemi ostatními surovinami. Vzniklou směs dáme do formiček na muffiny zhruba do výšky 1 cm nebo pomocí lžíce klademe hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10 minut.

Tipy:
Koláčky jsou ideální jako vydatná snídaně nebo svačina.

středa 8. října 2014

Mátovočokoládový cheesecake

Mátová čokoláda patří k té skupině potravin, kterou jedni zbožňují a druzí ji nevezmou do pusy. U nás doma ji máme rádi všichni a úplně nejraději jen tak, ale občas ji zakomponuji i do pečení, jako v případě tohoto cheesecaku.

čokoládový cheesecake s mátou
Korpus (forma o průměru 18 cm):
100 g kakaových sušenek (např. kakaové věnečky)
45 g másla

Náplň:
100 g mátové čokolády After Eight (popř. značka Hatherwood z Lidlu)
50 g hořké čokolády 72%
200 g krémového sýra
30 g cukru krupice
1 vejce
60 ml zakysané smetany


Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Spodek formy vyložíme pečícím papírem. V mixeru nebo ručně nadrtíme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou sypkou směs přesuneme do formy a nejlépe rukama přitlačíme ke dnu. Dáme péct zhruba na 10 minut.

Ve vodní lázni si mezitím rozpustíme oba druhy čokolády do hladké hmoty. V míse smícháme krémový sýr s cukrem a po částech přidáme rozpuštěnou čokoládu. Poté zapracujeme vejce a zakysanou smetanu a náplň nalijeme na předpečený korpus.

Na dno vyhřáté trouby vložíme nádobu s vodou, díky tomu cheesecake nepopraská. Cheesecake pečeme prvních 15 minut na 180°C, poté snížíme teplotu na 140°C a pečeme zhruba 45 minut než náplň zpevní. Upečený cheesecake necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne), teprve poté odstraňujeme formu.

Tipy:
Místo mátové čokolády lze použít i bonbony Peprmintky od Orionu. Pokud máte mátový extrakt můžete použít ten a starost se sháněním mátové čokolády Vám odpadá úplně:-). Krémový sýr kupuji buď v Lidlu nebo Kauflandu v 200 g kelímcích, ale sehnat se dá určitě i jinde.

sobota 27. září 2014

Banánový dort s mascarpone a karamelem


Banány momentálně nepatří k mému oblíbenému ovoci. Čerstvé mi z neznámého důvodu přestaly chutnat a tepelně upravené jsem vlastně nikdy ráda neměla. Tento dort je opravdu banánový, takže jsem ho dělala hlavně pro své rodiče, ale nakonec kupodivu chutnal i mě.

banánový dort s mascarpone a karamelemTěsto: (forma o průměru 18 cm)
110 g másla
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 menší zralé banány
2 lžíce zakysané smetany
200 g třtinového cukru
2 vejce

Karamelizované banány:
2 menší zralé banány
50 g třtinového cukru
50 g másla

Krém:
250 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka

Karamelová poleva:
100 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání

Nejprve si rozmixujeme, popř. utřeme vidličkou banány a přidáme k nim zakysanou smetanu a dáme stranou. V misce ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny a pak po jednom zašleháme vejce. Do této směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou a nakonec vmícháme banánovou směs. Těsto pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě v troubě předehřáté na 170°C zhruba hodinu (nebo dokud špejle nevyjde suchá).

Na pánvi nebo v hrnci se silnou stěnou necháme na mírném ohni zkaramelizovat cukr. Jelikož třtinový cukr má často větší krystalky než klasický bílý, chvilku to potrvá, takže vydržte a hlavně nerozpalujte plotýnku na větší oheň, jinak se Vám karamel může snadno spálit. Do vzniklého karamelu vmícháme opatrně máslo a necháme rozpustit. Zbylé 2 banány rozpůlíme nejprve podélně a pak příčně a opečeme z obou stran v karamelové směsi. Hotové banány vyndáme a dáme vychladnout.

Na krém si vyšleháme všechny ingredience tj. mascarpone, smetanu a cukr moučka do hladké směsi.

Vychladlý korpus prokrojíme na dvě části, pomažeme tenkou vrstvou krému a poklademe zkaramelizovanými banány, poté potřeme částí krému. Přiklopíme druhým korpusem a boky i povrch potřeme zbytkem krému.

Na dozdobení si připravíme karamel stejným způsobem jako výše, jen na místo másla vmícháme smetanu a necháme chvilku svařit na požadovanou konzistenci. Dáme vychladnout a dort polevou ozdobíme. Dort vychladíme, nejlépe do druhého dne, aby se hezky uležel a chutě se propojily.

Tipy:
Těsto bylo vyšší než bych si představovala, takže příště ho buď trochu uberu, a nebo ho upeču ve dvou formách (pak by údajně nemělo tak vyskočit do výšky a navíc se nemusí prokrojovat).

čtvrtek 18. září 2014

Zmrzlinování II.

Namlsaná z množstvích úžasných příchutí, které jsem ochutnala na dovolené, jsem se rozhodla pro další výrobu zmrzliny. Tentokrát padla volba na pistáciovou a karamelovou. Na obě jsem byla zvědavá, ani jedna však úplně nesplnila moje očekávání, takže příště budu muset trochu experimentovat. Ale znáte to, tisíc lidí, tisíc chutí, takže někomu bude třeba chutnat i takto.

pistáciová zmrzlinaPistá­ci­ová
125 g neso­le­ných pistácií
250 ml plno­tuč­ného mléka
1 necelá lžíce kuku­řič­ného škrobu
150 ml smetany
75 g cukru
1 lžíce kuku­řič­ného sirupu
1 lžíce amaretta nebo pár kapek mandlového extraktu

Nejprve si připravíme pistáciový základ. Pistácie spaříme horkou vodou, necháme chvilku odstát a poté jednu po druhé zbavíme nahnědlé slupky. Je to trošku piplačka, ale znám i horší činnosti. Na rozpálené pánvi si na sucho opražíme oloupané pistácie, dokud nezačnou lehce vonět. Necháme je vychladnout a rozmixujeme v mixéru na hladkou pastu, tak aby nám neshořel motor, takže s přestávkami.

Trochu mléka si dáme stranou a rozmícháme v něm kukuřičný škrob. Do kastrolu nalijeme zbylé mléko, smetanu, cukr a kukuřičný sirup a provaříme. Směs odstavíme, vmícháme škrob a následně ještě za stálého míchání povaříme, dokud směs trochu nezhoustne. Do chladnoucí mléčné směsi přidáme pistáciovou pastu a amaretto a celou směs dáme řádně vychladit. Poté použijeme zmrzlinovač podle návodu.

Zmrzlina měla díky pistáciím přímo ukázkovou barvu, chuťově ovšem nebyla moc výrazná. Navíc nevím, zda jsem měla pistácie špatně pomleté, ale struktura zmrzliny nebyla úplně hladká, byla podobná moučné kaši, což mě ve výsledku dost rušilo:-/


karamelová zmrzlinaKaramelová
100 g salko karamel
200 ml smetany
120 ml mléka

Pokud máte koupené salko karamel, je tento recept extra jednoduchý. V opačném případě budete muset vařit klasické salko ponořené ve vodě do dobu dvou hodin, což je postup snad notoricky známý.

Do kastrolu dáme mléko a salko karamel a na mírném ohni necháme rozpustit do hladké směsi, odstavíme vmícháme smetanu a dáme řádně vychladit ideálně do druhého dne, pak použijeme zmrzlinovač.

Tato zmrzlina mě příjemně překvapila svou  konzistencí, na můj vkus však byla málo karamelová, takže příště určitě přidám více salka.

Zmrzlina je dozdobená úžasnými malými karamelkami koupenými v Marks&Spencer.


středa 3. září 2014

Pistáciová baklava

Kvapem se blíží odjezd na dovolenou, takže není čas na žádné velké pečení. Už nějakou dobu mám doma nesolené pistácie a kamarádka mi přivezla z dovolené v Turecku filo těsto, takže bylo jasné, že upeču baklavu. Pokud nemáte takové štěstí na přátele, můžete si filo těsto připravit doma (já jsem se k tomu ještě neodhodlala, ale podrobný návod naleznete zde) popř. ho můžete koupit v obchodech Marks & Spencer zhruba za 70 Kč.

filo těsto
125 g rozpuštěného másla

Náplň: (rozměr 21 x 28 cm)
200 g nesolených pistácií
100 g mandlí
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky skořice

Kořeněný sirup:
200 ml vody
200 g cukru
50 g golden syrup / med
1 celá skořice
2 lžičky citronové šťávy
½ lžičky mletého nového koření

Pokud máte hotové těsto, vrhněte se na přípravu sirupu. Všechny ingredience na sirup dáme do kastrolu a necháme pomalu vařit, dokud se sirup nezačne lehce táhnout. Trvá to zhruba 15 – 20 minut.

Oříšky rozsekáme na malé kousky a smícháme s kořením a cukrem.

Dáme si rozpustit máslo. Plech s vyšším okrajem dobře vymastíme a vyložíme jedním plátkem těsta, který důkladně potřeme máslem. Takto postup opakujeme až budeme mít zhruba 8 – 10 plátku potřených máslem na sobě. Na těsto dáme polovinu pistáciové směs, přikryjeme dalším plátem těsta, které pomažeme máslem. Navrstvíme zhruba dalších 6 plátů promazaných máslem a posypeme zbytkem pistácií. Postupně přidáme dalších 8 - 10 plátů s máslem, kterým opět nešetříme. Nožem si nařízneme baklavu do požadovaných tvarů a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C zhruba na 20 minut (až začne těsto hnědnout). Poté vyndáme a baklavu prokrojíme až na dno a dáme péct na dalších 10 minut. Ihned po upečení baklavu zalijeme sirupem a necháme uležet ideálně 24 hodin.

pistáciová baklava

Tipy:
Do těsta lze použít libovolný druh oříšků od mandlí, lískových či vlašských oříšků až po výše uvedené pistácie.
Máslem při pomazávání plátů nešetřete, jinak bude baklava suchá a těsto bude křupat.
Koření do náplně i do sirupu se liší recept od receptu, takže se klidně inspirujte na internetu.