sobota 27. září 2014

Banánový dort s mascarpone a karamelem


Banány momentálně nepatří k mému oblíbenému ovoci. Čerstvé mi z neznámého důvodu přestaly chutnat a tepelně upravené jsem vlastně nikdy ráda neměla. Tento dort je opravdu banánový, takže jsem ho dělala hlavně pro své rodiče, ale nakonec kupodivu chutnal i mě.

banánový dort s mascarpone a karamelemTěsto: (forma o průměru 18 cm)
110 g másla
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 menší zralé banány
2 lžíce zakysané smetany
200 g třtinového cukru
2 vejce

Karamelizované banány:
2 menší zralé banány
50 g třtinového cukru
50 g másla

Krém:
250 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukru moučka

Karamelová poleva:
100 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání

Nejprve si rozmixujeme, popř. utřeme vidličkou banány a přidáme k nim zakysanou smetanu a dáme stranou. V misce ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny a pak po jednom zašleháme vejce. Do této směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou a nakonec vmícháme banánovou směs. Těsto pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě v troubě předehřáté na 170°C zhruba hodinu (nebo dokud špejle nevyjde suchá).

Na pánvi nebo v hrnci se silnou stěnou necháme na mírném ohni zkaramelizovat cukr. Jelikož třtinový cukr má často větší krystalky než klasický bílý, chvilku to potrvá, takže vydržte a hlavně nerozpalujte plotýnku na větší oheň, jinak se Vám karamel může snadno spálit. Do vzniklého karamelu vmícháme opatrně máslo a necháme rozpustit. Zbylé 2 banány rozpůlíme nejprve podélně a pak příčně a opečeme z obou stran v karamelové směsi. Hotové banány vyndáme a dáme vychladnout.

Na krém si vyšleháme všechny ingredience tj. mascarpone, smetanu a cukr moučka do hladké směsi.

Vychladlý korpus prokrojíme na dvě části, pomažeme tenkou vrstvou krému a poklademe zkaramelizovanými banány, poté potřeme částí krému. Přiklopíme druhým korpusem a boky i povrch potřeme zbytkem krému.

Na dozdobení si připravíme karamel stejným způsobem jako výše, jen na místo másla vmícháme smetanu a necháme chvilku svařit na požadovanou konzistenci. Dáme vychladnout a dort polevou ozdobíme. Dort vychladíme, nejlépe do druhého dne, aby se hezky uležel a chutě se propojily.

Tipy:
Těsto bylo vyšší než bych si představovala, takže příště ho buď trochu uberu, a nebo ho upeču ve dvou formách (pak by údajně nemělo tak vyskočit do výšky a navíc se nemusí prokrojovat).

Žádné komentáře:

Okomentovat