středa 3. září 2014

Pistáciová baklava

Kvapem se blíží odjezd na dovolenou, takže není čas na žádné velké pečení. Už nějakou dobu mám doma nesolené pistácie a kamarádka mi přivezla z dovolené v Turecku filo těsto, takže bylo jasné, že upeču baklavu. Pokud nemáte takové štěstí na přátele, můžete si filo těsto připravit doma (já jsem se k tomu ještě neodhodlala, ale podrobný návod naleznete zde) popř. ho můžete koupit v obchodech Marks & Spencer zhruba za 70 Kč.

filo těsto
125 g rozpuštěného másla

Náplň: (rozměr 21 x 28 cm)
200 g nesolených pistácií
100 g mandlí
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky skořice

Kořeněný sirup:
200 ml vody
200 g cukru
50 g golden syrup / med
1 celá skořice
2 lžičky citronové šťávy
½ lžičky mletého nového koření

Pokud máte hotové těsto, vrhněte se na přípravu sirupu. Všechny ingredience na sirup dáme do kastrolu a necháme pomalu vařit, dokud se sirup nezačne lehce táhnout. Trvá to zhruba 15 – 20 minut.

Oříšky rozsekáme na malé kousky a smícháme s kořením a cukrem.

Dáme si rozpustit máslo. Plech s vyšším okrajem dobře vymastíme a vyložíme jedním plátkem těsta, který důkladně potřeme máslem. Takto postup opakujeme až budeme mít zhruba 8 – 10 plátku potřených máslem na sobě. Na těsto dáme polovinu pistáciové směs, přikryjeme dalším plátem těsta, které pomažeme máslem. Navrstvíme zhruba dalších 6 plátů promazaných máslem a posypeme zbytkem pistácií. Postupně přidáme dalších 8 - 10 plátů s máslem, kterým opět nešetříme. Nožem si nařízneme baklavu do požadovaných tvarů a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C zhruba na 20 minut (až začne těsto hnědnout). Poté vyndáme a baklavu prokrojíme až na dno a dáme péct na dalších 10 minut. Ihned po upečení baklavu zalijeme sirupem a necháme uležet ideálně 24 hodin.

pistáciová baklava

Tipy:
Do těsta lze použít libovolný druh oříšků od mandlí, lískových či vlašských oříšků až po výše uvedené pistácie.
Máslem při pomazávání plátů nešetřete, jinak bude baklava suchá a těsto bude křupat.
Koření do náplně i do sirupu se liší recept od receptu, takže se klidně inspirujte na internetu.

Žádné komentáře:

Okomentovat