neděle 13. května 2018

Domácí kokosové tyčinky alá „Bounty“

Přiznám se, že tyčinku Bounty jsem neměla roky. Její zdravější domácí verzi jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, ale jak to tak u mě bývá, trvalo mi to hodně dlouho:-) Na výsledné srovnání originálu s domácím výtvorem jsem byla hodně zvědavá. Abych mohla porovnávat, tak jsem si samozřejmě musela koupit originální verzi, bez toho by to nešlo. A výsledek? Ten mě překvapil, samotná Bounty mi nepřišla nijak  výrazně sladká, když jsem ale ochutnala svůj domácí výtvor, tak jsem musela konstatovat, že ta kupovaná je neskutečně přeslazená. Chuťově (i složením) jsou samozřejmě obě trošku jinde, ale za mě na plné čáře vyhrála ta domácí.

Ingredience: (na 12 tyčinek)
100 g kešu
80 g strouhaného kokosu
5 lžic kokosového mléka
1,5 lžíce agávového sirupu

Na dokončení:
125 g mléčné čokolády
1 lžička kokosového oleje

Ořechy si den dopředu namočíme do studené vody, aby změkly. Druhý den je slijeme a rozmixujeme v mixéru na kaši. V míse smícháme všechny ingredience na tužší hmotu a dáme zhruba na hodinu do lednice. Poté vytvarujeme tyčinky, které dáme na hodinu do mrazáku.

Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem. V polevě namáčíme jednotlivé tyčinky a odkládáme je na pečící papír. Hotové tyčinky uchováváme v lednici.

Vlevo domácí verze, vpravo originál Bounty

Tipy:
Na oslazení tyčinek můžete použít libovolný sirup příp. med.

sobota 5. května 2018

Karamelovo-banánový koláč „Banoffee pie“

Karamelovo-banánový koláč „Banoffee pie“Ačkoliv je tento koláč na přípravu strašně jednoduchý, tak mi dal nebývale zabrat. Při prvním pokusu se mi hodně drolilo těsto, takže se mi nepodařilo udělat moc hezké fotky. Napříště jsem proto místo sušenkového použila křehké těsto, které nebylo úplně špatné, ale přeci jenom bylo trošku tvrdší než by mi vyhovovalo. Hlavním zádrhelem bylo ale opět focení. Koláč jsem si dala na svůj nový podnos, který jsem si s nadšením koupila, protože neměl zvýšený okraj, který mi vždy komplikuje servírování. No a když jsem koláč na podnosu přenášela, tak jsem ho trošku nahnula a celý koláč mi sjel rovnou na zem. Po tomto fiasku jsem se zařekla, že třetí pokus bude poslední a buď z něj bude příspěvek nebo ne. Výsledek je zde:-)

Samotný koláč je opravdu velice rychlý na přípravu. Některé recepty navíc využívají na náplň pouze karamelizované kondenzované mléko, které přípravu sice ještě urychlí, ale za mě to s ním chuťově není ono. Koláč je celkově velice sladký a hutný, takže ho stačí opravdu kousek. Jedinou jeho nevýhodu vidím v tom, že jakmile ho nakrojíte, karamelová náplň začne lehce vytékat, takže není vhodný k dlouhému skladování resp. po čase už koláč není příliš vzhledný.

Těsto: (forma o průměru 26 cm)
200 g máslových sušenek
100 g másla

Náplň:
75 g másla
75 g třtinového cukru
1 slazené kondenzované mléko

Dokončení:
3 banány
250 ml smetany ke šlehání

Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru na drobečky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Těsto přesypeme do koláčové formy a pomocí rovného dna skleničky přitlačujeme směrem od středu k okrajům, aby bylo rovnoměrně rozprostřené po celé formě včetně okrajů. Těsto dáme zapéct do předehřáté trouby na 175°C zhruba na 10 minut.

Do větší pánve si dáme máslo spolu s třtinovým cukrem. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté postupně přiléváme mléko. Krátce povaříme (max.1-2 minuty), aby vznikla jednolitá směs. Případný nerozpuštěný karamel přecedíme přes sítko. Karamelovou směs přelijeme na předpečený korpus a necháme vychladnout.

Koláč poklademe kolečky banánu, překryjeme vyšlehanou smetanou a  podáváme.

Karamelovo-banánový koláč „Banoffee pie“

Tipy:
Pokud budete náplň s kondenzovaným mlékem příliš dlouho vařit, bude po vychladnutí příliš žvýkavá. Dozdobit můžeme koláč karamelem a rozpuštěnou čokoládou.

středa 18. dubna 2018

Koláč s ricottou

Koláč s ricottouRicottu jsem na pečení použila úplně poprvé. Jedná se o sýr vyráběný ze syrovátky, konzistence je podobná tvarohu, ale chuť je velmi jemná bez náznaku nakyslosti. Dá se tedy skvěle kombinovat s různými chutěmi ve sladké i slané podobě. Na rozdíl od tvarohu je také lehčí a není tak hutná.

Těsto: (forma o průměru 20 cm)
220 g hladké mouky
50 g cukru moučka
170 g másla
2 žloutky
špetka soli

Tvarohová náplň:
500 g ricotty
2 vejce
100 g cukru
1 bio citron

Máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s prosátou moukou a cukrem vytvoříme drobenkovou směs. Přidáme vajíčka a špetku soli a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud se těsto příliš drobí přidáme po lžíci mléko. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme do chladu alespoň na hodinu.

Zhruba 2/3 těsta si vyválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 0,5 cm a vyřízneme kruh zhruba o průměru 23 cm, kterým vyložíme pečící formu. Vzniknou nám tak okraje vysoké 3 cm. Zbylé těsto vyválíme opět na tloušťku 5 mm a vyřízneme kruh o velikosti pečící formy. Ze zbytku těsta můžete vykrojit ozdoby a koláč jimi dozdobit

Na náplň si smícháme ricottu s cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu. Podle chuti přidáme 1-2 lžíce citronové štávy. Nakonec vmícháme vejce a promícháme na hladkou náplň, kterou nalijeme do formy. Okraje těsta trošku zahneme dovnítř a zakryjeme druhou částí těsta, případně dozdobíme zbylým těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 50 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý.

Koláč s ricottou
Tipy:
Koláč můžete doplnit ovocnou omáčkou, já použila z přepasírovaných meruněk. Ricottu můžete zaměnit za tvaroh.

pondělí 2. dubna 2018

Arašídovo-čokoládová pomazánka

Tento recept jsme našla pod názvem domácí nugeta. Přiznám se, že buď si chuť originální nugety špatně pamatuji nebo tato pomazánka chutná přeci jenom trošku jinak. To ovšem neznamená, že by domácí byla špatná. V domácích podmínkách se mi sice z arašídů nepodařilo vytvořit zcela hladkou konzistenci, to mi ale nevadilo a skvěle jsem si s ní vylepšila svůj velikonoční mazanec.

Ingredience:
100 g loupaných nesolených arašídů
150 g mléčné čokolády
1 lžíce arašídového oleje
1/2 lžičky kakaa
špetka soli

Arašídy spolu s olejem mixujeme v mixéru, dokud nevznikne hladká kaše. Několikrát mixování přerušíme a stěrkou setřeme arašídy z boků mixovací nádoby. Mezitím si ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme mléčnou čokoládu. Arašídy, čokoládu, kakao a špetku soli promícháme na hladký krém a dáme do chladu ztuhnout.

Tipy:
Místo arašídového oleje můžete použít jakýkoli jiný rostlinný olej např. kokosový.

pátek 30. března 2018

Brownies

BrowniesJe to až s podivem, že můj první pokus o brownies proběhl až teď, ale je to tak. Od jeho vyzkoušení mě vždy odrazovalo množství cukru uváděné v receptech. Jenže jak jsem při různých ochutnávkách zjistila, bez toho dostatečného množství cukru není brownies ono. Já jsem si v receptu množství cukru přeci jenom trošku snížila, ale i tak je to kalorická bomba. Naštěstí je brownies tak syté, že ho nelze sníst moc, takže směle do toho:)

Ingredience: (forma 19x25 cm)
175 g hořké čokolády (obsah kakaa min. 50%)
125 g másla
2 vejce L
100 g cukru
40 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva

Čokoládu si spolu s máslem rozpustíme nad vodní párou nebo v mikrovlnce. Vejce vyšleháme do světlé pěny, poté přisypeme cukr a šleháme dalších několik minut do husté pěny. Vaječnou směs opatrně vmícháme k čokoládě a nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto přelijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 25-30 minut. Správně upečené brownies má na povrchu pevnou krustu a pod ní zůstane mazlavé. Brownies necháme vystydnout a poté nakrájíme na malé čtverečky.

Brownies
Tipy:
Klasický test se špejlí, zde tedy nefunguje resp. pokud Vám vyjde špejle suchá, máte bohužel přepečeno. Brownies můžete doplnit šlehačkou příp. vanilkovou zmrzlinou a ovocem.