úterý 14. února 2017

Red velvet dortíky

Red velvet
Přiznám se, že svátek sv. Valentýna mi zatím nepřirostl k srdci. Je to vlastně stejný svátek jako jakýkoli jiný, jen pro mě nemá tu tradici, jako jiné "klasické" svátky, na které jsem zvyklá od mala. Každopádně jsou všechny svátky dobrou záminkou pro nějaké to pečení, takže jsem se rozhodla upéct valentýnské red velvet dortíky.

Red velvet korpus asi není potřeba představovat. Opravdu dostojí svému jménu a syrové těsto je krásně sametové hladké. Upečené těsto je pak trošku hutnější a krásně vláčné a tradičně se doplňuje krémem z krémového sýra. Já jsem tentokrát měla chuť na něco trošku jiného a zvolila jsem tvarohový krém s máslem, který je chuťově jemnější a méně výrazný. Na vykrojení dortíků jsem použila formičku ve tvaru srdce z Lidlu. Můžete ale samozřejmě vykrojit jakýkoliv jiný tvar nebo upéct klasický dort, (zhruba o průměru 18 cm) pak ale zdvojnásobte dobu pečení.

Těsto: (na 6 dortíků)
275 g hladké mouky
150 g cukru
120 g másla
2 vejce
240 ml podmáslí
15 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička červeného barviva

Krém:
250 g tvarohu
125 g másla
100 g moučkového cukru
Máslo s cukrem si vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme vejce. V míse smícháme prosátou mouku s kakaem a postupně ji střídavě s podmáslím vešleháváme do máslového základu. Když je těsto sametově hladké, vmícháme červenou barvu. Ve skleničce smícháme jedlou sodu s octem, směs začne hodně pěnit, což je v pořádku. Sodu s octem vmícháme do těsta, které přelijeme na velký plech vyložený pečícím papírem, ten můj měl rozměr 33x25 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C asi 20 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá a bez drobečků. Těsto necháme vychladnout a vykrájíme z něj srdíčka.

Tvaroh si vyšleháme s cukrem. V jiné míse vyšleháme změklé máslo a po troškách, aby se máslo nesrazilo, k němu přišleháváme tvaroh. Krém přendáme do cukrářského sáčku a naneseme ho na jeden korpus. Na něj položíme druhý kousek těsta a opět nastříkáme krém. Takto postupujeme se všemi dortíky. Povrch můžeme ozdobit rozdrobenými zbytky těsta.

Tipy:
Zbylé těsto a krém můžete navrstvit do skleniček a sníst jen tak. Pokud máte více času, můžete ze zbytků udělat dortová lízátka cakepops.

pondělí 6. února 2017

Fíkové "štrudle"

Nevím, jak "štrudle" správně nazvat česky. V Čechách jsem na ně zatím nenarazila a znám je vlastně jen díky každoroční dovolené mých rodičů v Chorvatsku, odkud mi je vozí. Pravda je, že jsem na ně sama narazila i na dovolené v Řecku, takže to je asi taková přímořská specialita:-)

Tvarem připomínají malé záviny a i chorvatský originál na sobě má napis "strudle", odtud tedy název. Těsto bych připodobnila jako něco mezi křehkým a sušenkovým a náplně jsou různé ovocné a všechny tuze dobré. Najít recept nebylo snadné a popravdě výsledek se originálu kromě vzhledu moc nepodobal. Přesto sem pro pořádek tento recept dávám.

Těsto:
350 g hladké mouky
200 g cukru krupice
200 g másla
2 vejce

Náplň:
150 g sušených fíků
200 g cukru
75 ml vody

Prosátou mouku si smícháme s cukrem a kousky másla a prsty vytvoříme těsto o struktuře drobenky. Poté přidáme vejce a vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do folie a dáme minimálně na hodinu do lednice. 

Fíky zalijeme horkou vodou, aby byly ponořené a necháme je nabobtnat. Poté je slijeme a nakrájíme na menší kousky a spolu se 75 ml vody a rozmixujeme. Přidáme cukr a povaříme Necháme vychladnout..Výsledná náplň je hodně lepivá.

Na pomoučeném vále si těsto vyválíme na tloušťku zhruba 2-3mm a vykrájíme si pásy široké asi 10 cm. Na těsto naneseme po celé délce proužek náplně. Těsto přehneme a spoje zamáčkneme. Nakrájíme na malé kousky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut.

Tipy:
Pokud by těsto lepilo přidejte ještě trochu mouky.

neděle 22. ledna 2017

Mléčné karamely "Krowky"

Mléčné karamely KrowkyKrowky nejsou obyčejné karamely. Mají tu úžasnou vlastnost, že se nelepí na zuby a v ústech se příjemně rozpouští. Z toho plyne také hlavní nevýhoda, to že po nich nebolí zuby, znamená, že se dají jíst na kila:-) Bonbony Krowky pochází původem z Polska (odtud také název), ale dnes se dají běžně sehnat v obchodech pod různými názvy, poznávacím znamením je vždy kravička na obalu. Ty domácí se od originálu trochu liší, protože nejsou měkké na středu, ale mně takhle chutnají více.

Ingredience: (plech 26x17 cm)

500 g cukru krystal
½ plechovky slazeného kondenzovaného mléka
125 ml mléka
125 g másla

Cukr a obě mléka dáme ve velkém hrnci nebo pánvi vařit. Jakmile se začne směs vařit, snížíme teplotu a necháme na mírném ohni probublávat 25 minut. Hmota se mezitím zbarví do světle hněda. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a necháme vařit ještě dalších 30 minut. Výsledná hmota by měla mít zlatavě hnědou barvu. Hmotu přelijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a necháme v chladu zatuhnout. Krájíme ostrým nožem na kostky.

Tipy:
Hmota během vaření hodně zvětší svůj objem, takže volte opravdu velký hrnec. Hmota je velice horká, takže při manipulaci s ní buďte hodně opatrní.

neděle 15. ledna 2017

Perníková bábovka s brusinkami

Perníková bábovka s brusinkamiVětšinový základ tohoto receptu pochází z úžasného blogu vikendovepeceni.cz. Na tento blog jsem narazila před pár měsíci a před jeho autorkou smekám. Recepty i fotky jsou zde skvělé, takže určitě doporučuji.

Recept jsem si malinko upravila, protože se mi nepodařilo sehnat všechny suroviny a naopak jsem doplnila o cukrovou polevu, kterou ovšem můžete klidně vynechat. Záleží, jak moc si chcete osladit život:-) Množství surovin vystačí na jednu bábovku. Já jsem místo ní upekla mini bábovičky, abych trochu oprášila formu, kterou jsem si na ně kdysi koupila a zatím téměř nepoužila.

Ingredience:
(1 bábovka/40 mini báboviček)
270 g hladké mouky
170 g třtinového cukru
2 vejce
125 g másla
100 ml smetany
150 ml mléka
50 g sušených brusinek
1 lžička prášku do pečiva
1,5 polévkové lžíce perníkového koření

Poleva:
250 g cukru moučka 
4 polévkové lžíce vody

Vejce si vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny. Máslo si rozpustíme a smícháme se smetanou a mlékem. Přidáme do vaječné pěny a opatrně promícháme. Dále přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a kořením a promícháme. Nakonec vmícháme brusinky. Pečící formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přemístíme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme zhruba 50 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Bábovku necháme lehce vychladnout a poté ji opatrně vyklopíme.

Na polevu si prosijeme cukr a smícháme ho s horkou vodou. Vymícháme hladkou směs, kterou přelijeme na bábovku. Necháme na vzduchu zaschnout.

Tipy:
Pokud bude poleva příliš hustá, zkuste ji pár sekund nahřát v mikrovlnné troubě. Část vody v polevě můžete nahradit rumem nebo citronovou šťávou.

neděle 8. ledna 2017

Laskonky s griliášovým krémem

Laskonky s griliášovým krémemNejvíce času na pečení mám přes Vánoce, jenže to je jediné období roku, kdy o moje výtvory nikdo nestojí. Každý má doma tolik sladkého a dobrého jídla, že žádné další není třeba. V novém roce se ale zase mohu pustit směle do práce:-)

Konečně tedy došlo na slibovaný recept na laskonky s griliášovým krémem. V cukrárně jsem tuto kombinaci krému s laskonkami nikdy neviděla, ale podle je více než dobrá. Pod téměř tajemným názvem griliáš se skrývají pomleté pražené ořechy v karamelu, takže žádná vělká věda. Je tedy pravda, že příprava griliáše je maličko časově náročnější, protože s výrobou karamelu se nevyplatí příliš pospíchat, ale výsledek stojí za tu trošku námahy.
 
Těsto:
3 bílky
150 g cukru krupice
70 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu

Krém:
250 ml mléka
40 g cukru
1 vanilkový pudink
200 g másla

60 g cukru
40 g lískových ořechů

Bílky si vyšleháme s cukrem krupice do tuhého sněhu, do kterého pak zamícháme cukr moučku a kokos. Na plech vyložený pečícím papírem nanášíme v tenké vrstvě těsto do požadovaného tvaru. Sušíme v troubě předehřáté na 100°C asi hodinu (záleží na velikosti). Upečené laskonky poznáte tak, že půjsou lehce sloupnout z papíru. Správně by také měly zůstat sněhově bílé.

Na pánvi si na sucho opražíme lískové ořechy. Průběžně je prohazujeme a hlídáme, aby se nespálily. Jakmile začnou vonět a začne jim praskat slupka, odstavíme je z ohně a necháme lehce vychladnout. Pomocí čisté utěrky nebo ručně mneme ořechy, abychom se zbavili slupky. V tlustostěnném kastrolu nebo na pánvi si na mírném ohni pomalu a za stálého dohledu roztavíme cukr na zlatavě hnědý karamel, do kterého přidáme ořechy a promícháme. Karamel s ořechy opatrně přelijeme na pečící papír a necháme vystydnout. Poté rozmixujeme nebo umeleme a griliáš.

Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme klasickým způsobem hustý pudink, který přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Pudink si prošleháme a postupně do nZměklé máslo si vyšleháme a postupně do něj zašleháváme pudink, kte (Pokud by se krém srazil, nahřejeme ho nad párou a řádně prošleháme.) Do krému vmícháme připravený griliáš.

Laskonky plníme krémem a necháme několik hodin uležet v chladu.

Tipy:
Karamel se nejlépe připravuje v hrnci/pánvi s velkým průměrem, aby byl cukr v co nejtenčí vrstvě a mohl rovnoměrně karamelizovat. Snažte se karamel nemíchat vařečkou, ale pouze krouživými pohyby hrncem.