úterý 23. října 2018

Dýňový dort

Dýňový dortTak jsem si říkala, že by to chtělo trošku obměnit variaci dýňových receptů a vyzkoušela jsem tento dýňový dort. Je to vlastně tak trochu obdoba mrkvového dortu ovšem bez rozinek a ořechů zato se spoustou koření. Chutově dort tedy připomíná perník, je ale mnohem vláčnější a obohacený o jemný krém.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
200 g dýňového pyré
125 g hladké mouky
125 g třtinového cukru
2 vejce
120 ml oleje
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky nového koření
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky hřebíčku

Krém:
200 g krémového sýra
100 g másla
60 g moučkového cukru

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozřízneme na půl a odstraníme vnitřní část se semínky. Očištěnou dýni nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 30 minut do změknutí. Po vychladnutí odstraníme slupku a dýni rozmixujeme na kaši..

V míse si prošleháme pyré, vejce, cukr a olej. Přidáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a veškeré koření a promícháme v hladké těsto. Těsto přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 35.40 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. Korpus necháme vychladnout a poté ho uvolníme z formy.

Na krém si utřeme změklé máslo s cukrem a vmícháme sýr pokojové teploty.

Vršek korpusu si seřízneme do roviny a rozkrojíme ho na dva stejně vysoké pláty. První plát potřeme zhruba třetinou krému a přiklopíme druhým plátem. Zbylým krémem potřeme vršek a boky dortu. 

Dýňový dort s krémem

Žádné komentáře:

Okomentovat