úterý 19. srpna 2014

Fíkový závin


fíkový závinČas od času mě chytne chuť jíst zdravě, takže pro tento případ mám v zásobě i několik receptů, díky kterým nepřijde zkrátka má chuť na sladké. Jestli jste na tom někdy podobně, zkuste třeba tento fíkový závin.

Těsto:
100 g ovesných vloček
5 lžic kokosového oleje
1 lžíce chia semínek
3 lžíce vody
1/4 lžičky sody
1 lžička skořice
1 lžíce melasy
1 lžíce zlatého sirupu

Náplň:
125 g sušených fíků
1/2 hrnku vody
pár kapek citrónové šťávy

Chia semínka smísíme s vodou a necháme nabobtnat. Mezitím si rozmixujeme ovesné vločky a smícháme je se všemi zbylými ingrediencemi. Vytvoříme kompaktní těsto, které dáme vychladit do lednice nebo pokud nemáte čas, dejte těsto na chvíli do mrazáku.

Fíky si pokrájíme na malé kousky a dáme spolu s vodou a citronovou šťávou vařit zhruba 15 minut (než fíky změknou). Poté celou směs rozmixujeme na hladkou kaši.

Těsto si rozválíme zhruba na velikost 15 x 30 cm přímo na pečícím papíře a přeneseme na plech. Potřeme náplní a opatrně přeložíme okraje k sobě. Pokud se těsto trhá, přeložte ho společně s pečícím papírem, který pak opatrně odstraňte a položte zpět na plech. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180°C.


fíkový závin


Tipy:
Melasu a zlatý sirup lze nahradit jakýmkoliv jiným cukerným sirupem (agávový, pšeničný, rýžový atp.) popř. medem. Kokosový olej lze rovněž nahradit jakýmkoliv jiným tukem nejlépe máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat