pondělí 11. srpna 2014

Dort s broskvemi a želé


dort s broskvemi a želéKlasický lehký dort se želatinou a ovocem, po kterém se u nás vždy jen zapráší. Recept jsem kdysi dostala od mé tety, ale jelikož původní rozpis byl na celý plech a navíc s vysokým piškotem, což my doma neradi, tak i tento recept prošel mým malým zásahem.

Těsto: (forma o průměru 23 cm)
2 vejce
40 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky
2 g kypřícího prášku

Náplň:
125 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
250 g tvarohu
1 plechovka kompotovaných broskví

Želé:
12 g mleté želatiny
250 ml šťávy z kompotu

Na těsto si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a pečeme v ní těsto v předehřáté troubě na 175°C asi 30 minut, dokud není špejle po vytažení suchá. Upečený korpus necháme vychladnout, teprve poté vyndáme z formy.

Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny. Postupně zašleháváme tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu, jinak se krém srazí. Hotový krém namažeme na korpus, který jsme si upevnili buď do nastavitelného ráfku anebo zpět do formy. Krém poklademe nakrájenými broskvemi a koláč dáme vychladit do lednice.

Mezitím si připravíme želé. Pokud nemáme dostatek šťávy z kompotu, doplníme zbytek tekutin studenou vodou do 250 ml. Želatinu zalijeme malým množstvím studené vody a necháme nabobtnat. V kastrolku si ohřejeme šťávu z kompotu a rozpustíme v ní nabobtnalou želatinu. Směs se nesmí vařit, jinak neztuhne. Hotové želé necháme vychladnout a opatrně jím zalijeme dort. Celý dort dáme vychladit na několik hodin do lednice, aby želé dobře zatuhlo.

dort s broskvemi a želé

broskvový dort
 

Žádné komentáře:

Okomentovat