úterý 23. října 2018

Dýňový dort

Dýňový dortTak jsem si říkala, že by to chtělo trošku obměnit variaci dýňových receptů a vyzkoušela jsem tento dýňový dort. Je to vlastně tak trochu obdoba mrkvového dortu ovšem bez rozinek a ořechů zato se spoustou koření. Chutově dort tedy připomíná perník, je ale mnohem vláčnější a obohacený o jemný krém.

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
200 g dýňového pyré
125 g hladké mouky
125 g třtinového cukru
2 vejce
120 ml oleje
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky nového koření
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky hřebíčku

Krém:
200 g krémového sýra
100 g másla
60 g moučkového cukru

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozřízneme na půl a odstraníme vnitřní část se semínky. Očištěnou dýni nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 30 minut do změknutí. Po vychladnutí odstraníme slupku a dýni rozmixujeme na kaši..

V míse si prošleháme pyré, vejce, cukr a olej. Přidáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a veškeré koření a promícháme v hladké těsto. Těsto přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 35.40 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. Korpus necháme vychladnout a poté ho uvolníme z formy.

Na krém si utřeme změklé máslo s cukrem a vmícháme sýr pokojové teploty.

Vršek korpusu si seřízneme do roviny a rozkrojíme ho na dva stejně vysoké pláty. První plát potřeme zhruba třetinou krému a přiklopíme druhým plátem. Zbylým krémem potřeme vršek a boky dortu. 

Dýňový dort s krémem

čtvrtek 18. října 2018

Nepečený jablečný dort

Nepečený jablečný dort
Jestli se Vám také už zajedl štrůdl, ale máte nadúrodu jablek, která chcete zpracovat, tak doporučuji tento rychlý nepečený dort s piškoty. Díky absenci těsta, které zde nahrazují piškoty, je dort velice lehký. Skvěle se na něj hodí právě domácí jablka, která bývají většinou kyselejší a chuťově výraznější než ta kupovaná. Komu by se dort zdál příliš obyčejný, může si ho doplnit šlehačkou:-)

Ingredience: (forma o průměru 17,5 cm)
500 g jablek
125 g piškotů
80 g cukru
1 vanilkový pudink
200 ml vody

Dno i boky dortové formy si vyložíme pečícím papírem, alobalem nebo potravinářskou folii. Celé dno vyskládáme piškoty. 

Jablka oloupeme, vyřízneme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Do kastrolu si dáme polovinu vodu, jablka a cukr a vaříme do změknutí.

Ve zbylé vodě si rozmícháme pudinkový prášek a vmícháme ho do povařených jablek. Vaříme do zhoustnutí. Pokud by byla hmota příliš tuhá, naředíme jí troškou vody.

Zhruba polovinu směsi nalijeme do formy. Poté obvod formy vyložíme jednou řadou piškotů a piškoty také poklademe nepravidelně na vrch jablečné směsi. Zalijeme zbytkem směsi a formou lehce zatřeseme, abychom vyhnali vzduchové bubliny. Dort dáme na několik hodin do chladu ztuhnout.

Nepečený jablečný dort


Tipy:
Pokud se Vám nechce čekat než se jablka  změknou a rozpadnou se na menší kousky, můžete si pomoci šťouchadlem na brambory nebo tyčovým mixérem. Konzistence by ovšem neměla být úplně hladce kašovitá.

pátek 12. října 2018

Datlovo-skořicový pletenec

Datlovo-skořicový pletenecPo delší (a snad na delší dobu poslední) odmlce přidávám recept na svůj oblíbený pletenec s datlemi a skořicí. Typickou chuť přidává také tmavý cukr muscovado, který má výraznou skoro až melasovou chuť. Příprava pletence je velice rychlá, stejně tak jako jeho konzumace:-) Nejlépe chutná čerstvě upečený, kdy je nejvláčnější. Já si na něm pochutnám ale klidně i druhý den.

Těsto:
250 g hladké mouky
40 g másla
40 g moučkového cukru
1 vejce
75 ml mléka
2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva

Náplň:
100 g sušených datlí bez pecek
75 g tmavého cukru muscovado
50 g másla
1 lžička skořice
2 lžíce rumu

Všechny suroviny na těsto dáme do větší mísy a ručně vypracujeme vláčné nelepivé těsto.

Na náplň si smícháme rozpuštěné máslo s cukrem, skořicí a rumem a vmícháme datle nakrájené na malé kousky. 

Těsto rozválíme na pomoučené ploše na obdelník zhruba o rozměrech 35 x 20 cm, který potřeme náplní a zavineme ho jako roládu. Vzniklou roládu rozřízneme po délc na půl a vzniklé pruhy těsta spleteme dohromady. Snažíme se přitom směrovat řeznou stranu s náplní co nejvíce od podložky, aby nám při pečení nevytekla. Pletenec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 30 minut.
Datlovo-skořicový pletenec

Tipy:
Tmavý cukr muscovado kupuji v obchodech M&S. K sehnání je také v obchodech se zdravou výživou nebo také v bezobalových obchodech, kde je výhodou, že si ho koupíte jen potřebné množství:-)

pátek 31. srpna 2018

Šlehačková bábovka

Rychlá šlehačková bábovkaKdyž není na pečení moc času, tak takhle rychlá bábovka přijde vhod. A nebojte, nejedná se o bábovku "dusivou", tu by u nás nikdo nejedl:-)

Ingredience:
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce
180 g cukru
275 g polohrubé mouky
12 g bezfosfátového prášku do pečiva (popř.1 klasický)
75 g rozinek
15 g kakaa

Do mísy dáme smetanu s vejci a lehce prošleháme. Postupně přidáme cukr, mouku s práškem do pečiva a  dobře promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Formu na bábovku si dobře vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. (Silikonovou formu vymazávat nemusíme). 

Zhruba 2/3 těsta nalijeme do formy.a zbytek obarvíme kakaem. Kakaové těsto přelijeme do formy a krouživými pohyby ho pomocí špejle lehce vmícháme do světlého těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C zhruba 40 minut, dokud nevyjde zapíchnutá špejle suchá. Bábovku necháme lehce vychladnout a poté jí opatrně vyklopíme a pocukrujeme.

čtvrtek 30. srpna 2018

Limetkový koláč "Key Lime Pie"

Limetkový koláč "Key Lime Pie"Další z řady koláčů, k jejichž vyzkoušení jsem se odhodlávala poměrně dlouho. Náplň z limetek a salka ve mně vzbuzovala obavy, zda nebude příliš ostrá svou kyselostí příp. sladkostí. Proto jsem raději upekla jen menší koláč, aby případné ztráty nebyly tak výrazné. Kupodivu se nenaplnila ani jedna má obava a koláč byl naprosto vyvážený. Podle toho, jak rychle zmizel, jsem nebyla jediná, kdo si to myslel:-)

Jediný problém jsem tak měla s tím, že se do koláče dává limetková kůra, ale v obchodě jsem na limety bez chemického ošetření ještě nenatrefila. Chtě nechtě jsem tedy musela použít ty jediné dostupné. Pro lepší pocit jsem limety přelila na 3x vroucí vodou, jak jsem kdysi někde četla. Voskování kůry jsem se ani tak nezbavila, takže to asi nebude ten správný recept, jak se zbavit i ostatních chemikálií. Při druhém pečení jsem kůru vynechala a použila jen šťávu. Chuť nebyla už výrazně limetková, spíše citrusová (i tak ale vynikající), pokud se chcete vyhnout chemii, tak je to určitě cesta. 

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
150 g kakaových sušenek (např. Bebe rodinné)
75 g másla

Náplň:
200 g slazeného kondenzovaného mléka
2 limetky
2 žloutky

Sušenky si nadrtíme válečkem a spojíme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Vsypeme sušenkovou směs, kterou dobře upěchujeme na dno a boky formy. Boky by měly být vyloženy sušenkami zhruba do výšky 1,5 - 2 cm. Korpus dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170°C zhruba na 10 minut.

Z omytých limetek si nastrouháme kůru (pouze zelenou část, ta bílá je hořká). Poté vymačkáme šťávu, abychom dostali zhruba 55-60 ml limetkové šťávy. V míse prošleháme žloutky a postupně přišleháváme mléko. Šleháme zhruba 2 minuty, dokud směs lehce nenabude. Nakonec vmícháme kůru a šťávu z limetek  Náplň nalijeme na předpečený a vychladlý korpus a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 15-20 minut, dokud náplň lehce nezpevní. Po upečení necháme vystydnout a podáváme vychlazené.

Limetkový koláč "Key Lime Pie"


Tipy:
Dvojnásobné množství vystačí na formu o průměru 23 cm.Při druhém pečení jsem použila kakaové věnečky, které jsou podstatně mastnější než Bebe sušenky. Přidané máslo se tak zcela do sušenek nevsáklo a během pečení by vytékalo spodkem formy. Proto jsem pod formu dala plech, který přebytečné máslo zachytil.