pátek 30. června 2017

Rybízový likér

Rybízový likérV zimě jsem při listování časopisem Gurmet narazila na recept na malinový likér a hned mě napadlo, jestli by se nedal stejně připravit i likér z červeného rybízu. A jak jinak to zjistit, než to vyzkoušet. Naštěstí jsem měla v mrazáku zbytek zásob z léta, takže jsem nemusela čekat do léta a můžu o výsledku poreferovat právě teď, když je sezona rybízu v plném proudu. 

Přípravu zvládne každý, takže nejtěžší je počkat si měsíc než se likér uleží:-) No, abych Vás úplně nebalamutila, tak samozřejmě někdo musí rybíz očesat a otrhat z hrozínků, což někomu moc vonět nemusí. Mně česání rybízu přijde jako úžasný relax, naopak otrhávání jednotlivých kuliček beru jako nutné zlo. Nicméně výsledek je tak skvělý, že to za tu trochu času to stojí.. 

Ingredience: (na cca 500 ml)
350 g kuliček červeného rybízu
350 ml bílého rumu
200 g cukru

Do zavařovací sklenice dáme všechny ingredience, zavíčkujeme a protřeme. Dáme do chladu a každý den chodíme protřepávat. Takto necháme uležet měsíc. Poté přecedíme a slijeme do láhve. 

Tipy:
Likér můžete konzumovat samotný nebo jej použijte do míchaných nápojů.
 


čtvrtek 22. června 2017

Třešňový crumble

Třešňový kramblNechápu, že mě to nenapadlo dříve. Každý rok řešíme, co s úrodou třešní a až letos jsem poprvé
vyzkoušela crumble (nebo chcete-li česky krambl). Jedná se vlastně jen o ovoce s drobenkou, takže to znamená málo práce a hodně užitku. Díky absenci těsta je dezert hodně lehký a obzvláště jedlý:-) Crumble můžete připravit v jedné zapékací misce nebo v menších jednoporcových mističkách

Ingredience: (na 6 porcí)
300 g vypeckovaných třešní
100 g polohrubé mouky
75 g cukru
75 g másla
špetka skořice

Vypeckované třešně nakrájíme na menší kousky a dáme je na dno zapékací misky. Máslo nakrájíme na malé kousky a spolu s cukrem, moukou a špetkou skořice vypracujeme pomocí prstů drobenku. Drobenku nasypeme rovnoměrně na ovoce a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C, dokud nebude mít zlatavou barvu. Délka pečení se pohybuje podle velikosti nádoby mezi 30 - 40 minutami. Podávát můžeme teplé i studené.

Tipy:
Kromě třešní můžete použít švestky, meruňky, prostě co zrovna máte po ruce:-)

čtvrtek 15. června 2017

Raw kakaový dortík s borůvkami a jahodami

Raw kakaový dortík s borůvkami a jahodamiDalší z řady raw dezertů, který jsem vyzkoušela, je téměř bez práce. K dokonalému výsledku je potřeba výkonný mixér, který si poradí se slunečnicovými semínky, jde to ale i s obyčejným mixérem, jen nebude vzniklá hmota tak hladká, což mně osobně vůbec nevadí. Chuťově mi tento dezert přišel skvěle vyvážený a v kombinaci s borůvkami a hlavně domácími jahodami neměl chybu. Jako u všech raw dezertů platí i zde, že je poměrně sytý, takže si vystačíte s menším kouskem. Dortíky jsem dělala v silikonové formě na minitartaletky, místo toho můžete udělat jeden dort o průměr 18 cm.

Ingredience: (na formu o průměru 18 cm nebo 16 mini dortíků)
200 g slunečnicových semínek
150 g javorového sirupu
30 g kakaa
30 g kakaového másla
1 lžička vanilkového extraktu.
110 ml vody 

Na dokončení:
jahody
borůvky

Kakaové máslo rozehřejeme a spolu s ostatními surovinami dáme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne co nejhladší směs. V ideálním případě vznikne hladký krém. Můj mixér si se slunečnicí úplně neporadí, takže krém měl trochu hrubší strukturu. Hmotu přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme na několik hodin do lednice nebo na hodinu do mrazáku. 

Raw kakaový dortík s borůvkami a jahodami


Tipy:
Kakaové máslo můžete nahradit kokosovým olejem.

úterý 6. června 2017

Bezový cheesecake

Bezový cheesecakePořád jsem přemýšlela, co bych tak upekla a ono to bylo nasnadě. Přesto mi musela pomoci moje mamka, která se zmínila o tom, že bude dělat bezovou šťávu. Díky tomu jsem si vlastně teprve všimla, kolik rozkvetlých keřů černého bezu všude míjím. Konečně se mi to v hlavě vše spojilo a bezový cheesecake byl na světe:-)

Oproti klasické sušenkové vrstvě jsem tentokrát sáhla po variantě křehkého těsta, u které mám pocit, že mu trvá trochu déle než se rozmáčí. Vzhledem k tomu, že cheesecake má jen lehký nádech bezu, tak se hodí i lépe chuťově, protože tu jemnou bezovou nijak nepřebíjí. Za mě je tohle momentální favorit mezi cheesecaky.

K jeho výrobě je potřeba bezová šťáva, kterou je potřeba si připravit dva dny předem. U nás je expertem na ˇšťávy všeho druhu mamka, takže se jí nepletu do řemesla a díky tomu mám tento cheesecake v podstatě bez práce. Pro ty méně šťastné přidávám její recept na bezovou šťávu, bez které se tento recept neobejde. Samozřejmě si můžete vyráběné množství uzpůsobit podle sebe, ale pokud máte rádi bez, tak si s vyrobeným množstvím určitě hravě poradíte:)

Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
115 g polohrubé mouky
55 g másla      
30 g cukru
0,5 vejce

Náplň:
400 g krémového sýra
50 g zakysané smetany
100 g cukru
2,5 vejce
100 ml bezové šťávy (viz níže)

Bezová šťáva: (na cca 4,5 litru)
30 velkých bezových květů
3 litry vody
2,5 lžičky kyseliny citronové
1 litr vody
1,5 kg cukru
0,5 konzervačního přípravku Dr.Oetker

Nejprve převaříme 3 litry vody a vmícháme do ní kyselinou citronovou a necháme vychladnout. Přídáme květy bezu a necháme je 24 hodin louhovat v lednici. Druhý den si svaříme litr vody s cukrem a necháme vychladnout. Bezový nálev scedíme a vymačkáme vodu z květů. Bezovou vodu smícháme s cukrovým sirupem a konzervačním přípravkem. Přelijeme do lahví vypláchnutých horkou vodou. Uchováváme v chladu.
                                    
Na cheesecake si nejprve vyložíme dno dortové formy pečícím papírem. Máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s prosátou moukou, cukrem a vejcem vytvoříme těsto podobné drobence, které natlačíme na dno formy. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut.

Mezitím si smícháme všechny suroviny na hladkou náplň. Náplň vylijeme na předpečený korpus a dáme zpět do trouby. Na dno trouby dáme nádobu s vodou, kterou tam necháme po celou dobu pečení. Cheesecake pečeme prvních 15 minut na 175°C, poté stáhneme na 125°C a pečeme dalších zhruba 50-60 minut. Vypneme troubu a cheesecake v ní necháme vychladnout.

CHeesecake se šťávou z bezových květů
 
Tipy:
Pokud šťávu spotřebujete během cca 14 dní, pak nemusíte přidávat konzervační přípravek a uchovávejte jí v lednici. Těsto si můžete udělat ve food processoru, mně se ho ale na tak malé množství těsta nechce špinit.

úterý 30. května 2017

Tartaletky s vanilkovým krémem a borůvkami

Tartaletky s vanilkovým krémem a borůvkamiTartaletky jsou u nás v poslední době hodně oblíbené. Jelikož je peču často a často mi jich pár nenaplněných zbude, mám je téměř kdykoliv k dispozici v mrazáku, kde čekají na tu správnou náplň. Tentokrát se dočkali krému vanilkového. Nikoliv, ale z vanilkového pudinku, ale hezky poctivě z vanilky a žloutků. Tento krém můžete libovolně doplnit čerstvým sezónním ovocem, takže ho v nadcházejícím období určitě užijete.

Těsto: (na cca 30 minitartaletek)
250 g hladké mouky
150 g másla
95 cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce

Vanilkový krém:
500 ml mléka
100 g krupicové cukru
6 žloutků
70 g kukuřičného škrobu
vanilkový lusk/extrakt
100 g másla

Na dokončení:
borůvky (jahody, maliny atp.)

V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a mixujeme na konzistenci drobenky. Nakonec přidáme vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy o několik cm větší než jsou samotné formičky. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a dobře přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru, tak abychom zakryli celé dno a těsto zatížíme suchým hrachem (fazolemi atp.) Pečeme 15 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut. Hrách nevyhazujeme a použijeme ho příště.

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm kukuřičný škrob a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka s cukrem a trochou vanilky přiveďte na mírném ohni k varu. Část horkého mléka přilijte postupně do hrnečku se škrobem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavíme a vmícháme kousky másla, tak aby se rozpustilo. Horký krém přikryjeme potravinářskou folii, kterou položíme přímo na povrch pudinku (díky tomu se nevytvoří škraloup). Dáme vychladit. Vychlazený vanilkový krém vyšlehejte. Ze začátku šlehání je krém cuckovatý a nesoudržný, ale po chvilce se vyšlehá na hladký krém.

Vychladlé tartaletky plníme vanilkovým krémem a dozdobíme čerstvým sezónním ovocem. Uchováváme v chladu. 

Tartaletky s vanilkovým krémem a sezónním ovocem

Tipy:
Pokud nemáte formu na tartaletky, můžete použít formu na muffiny, která vám udělá stejnou službu, je těsto nedávejte až po okraj, aby nebyly upečené košíčky příliš vysoké. Bílky zbylé z přípravy krému můžete zamrazit a použit někdy v budoucnu.