středa 11. března 2015

Kremrole

kremroleKremrole - klasika tradičních cukráren a zároveň sázka na jistotu. Nedá se na nich moc ošidit, takže je to pro mě jeden z mála zákusků, které se nebojím si dát v jakékoli cukrárně. Ale proč si je nezkusit udělat domácí:-)

Těsto: (na 30 malých kremrolí)
175 g hladké mouky
125 g másla
50 ml smetany ke šlehání
1 žloutek
1 lžička octa
1 vajíčko na potření

Náplň:
2 bílky
160 g cukru krupice

Mouku prosijeme do mísy, přidáme změklé máslo, smetanu, žloutek a ocet a vypracujeme vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme minimálně 1 hodinu (nebo třeba do druhého dne) v chladu odpočívat. Odleželé těsto si vyválíme zhruba na tloušťku 1,5 mm a krájíme na proužky široké asi 2 cm a dlouhé asi 16 cm. Jednotlivé proužky natáčíme na trubičky, pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a potíráme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut do světle hněda. Po upečení necháme kremrole chvíli vystydnout a poté opatrně vytáhneme kovovou trubičku.

V míse šleháme bílky, do kterých postupně všleháme cukr. Když je sníh téměř tuhý, postavíme mísu nad vodní lázeň a šleháme dokud hmota nebude dostatečně lesklá a hustá. Krém přendáme do cukrářského sáčku a jednotlivé kremrole jím naplníme.

Tipy:
Použila jsem trubičky dlouhé 8 cm o průměru 1,3 cm, které mají po upečení poměrně malý otvor na plnění. Naštěstí je domácí těsto natolik dobré, že menší množství náplně nevadí. Pokud máte trubičky jiných rozměrů, přizpůsobte tomu velikost proužků těsta.

neděle 8. března 2015

Kandovaný zázvor

kandovaný zázvor
Už to vypadalo, že letošní mírnou zimu přežiju ve zdraví a bez úhony. Bohužel se mi nakonec nachlazení nevyhnulo a poslední týden jsem bojovala se silným kašlem. Obecně nejsem velkým příznivcem zázvoru, ale jelikož mi na kašel nic nezabíralo, zkusila jsem kandovaný zázvor a ejhle on zabral. Takže hned, jak to šlo, jsem se vrhla na jeho domácí výrobu. Ta trvá tři dny, ale určitě se vyplatí, oproti kupovanému zázvoru je ten domácí krásně měkký. Navíc jako vedlejší produkt vyrobíte vynikající zázvorový sirup.

Ingredience:
250 g zázvoru
250 ml vody
250 g cukru
bio citron

Zázvor si oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která překrojíme podle velikosti zázvoru na dva až čtyři díly. Zázvor dáme do vody, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni 20 minut. Poté odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme stát. Druhý den přivedeme směs opět k varu a vaříme 20 minut, odstavíme a přidáme kolečko citronu (bez pecek) a přikryjeme. Třetí den vyndáme citron a opět vaříme 20 minut na mírném ohni, poté přecedíme a okapaný zázvor obalíme v krupicovém cukru. Zázvor necháme na pečícím papíře řádné oschnout. 

Tipy:
Vzniklým sirupem si můžete osladit čaj nebo třeba přelít palačinky. Sirup i kandovaný zázvor se hodí také jako jedlý dárek.

kandovaný zázvor

čtvrtek 26. února 2015

Pražský koláč

Pražský koláč znám od svého dětství, kdy nám ho mamka čas od času kupovala. Pak se po něm ale u nás v obchodech slehla zem a já jsem na něj úplně zapomněla. K reinkarnaci došlo až díky kuchařce Romana Vaňka, ve které je recept uveden, a který s menšími úpravami naleznete níže.

Pražský koláč je kynutý koláč, plněný velkou porcí krému a sypaný skořicovou drobenkou. Specifické pro něj je, že se do těsta přidává majonéza, čož se mi to z principu příčí. V upečeném  těstě ji ale vůbec neucítíte a musím uznat, že takhle vláčného kynutého těsta jsem nikdy předtím nedocílila, takže její použití má zřejmě své opodstatnění. Co se týká krému, ten si pamatuji z dětství trochu jiný než podle receptu od Vaňka, ale je to už tak dávno, že rozdíl nejsem schopna více specifikovat. Každopádně i s tímto krémem je koláč vynikající.

pražský koláčTěsto: (na 4 velké koláče o průměru 12 cm)
250 g hladké mouky
125 g majonézy
30 g cukru krupice
1 vejce
20 g čerstvého droždí
75 ml mléka
1/2 lžičky soli

Drobenka:
50 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g cukru krupice
1/2 lžičky skořice

Krém:
500 ml mléka
80 g cukru krupice
2 vanilkové pudingy
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání

Droždí si rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a zasypeme trochou mouky. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme zhruba na 15 minut do tepla vzejít kvásek. Mouku si prosijeme, přidáme majonézu, cukr a polovinu vajíčku a vzešlý kvásek a zpracujeme ručně nebo v robotu řidší lepivé těsto. Vzniklé těsto překryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout v teple. Z nakynutého těsta si vytvarujeme čtyři koláče vysoké zhruba 2 cm, které necháme dalších 20 minut kynout.

Mezitím si připravíme drobenku. Studené máslo nakrájíme na menší kousky a s ostatními surovinami mneme mezi prsty, dokud se nevytvoří drobenka. Nakynuté koláče potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a bohatě zasypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 160°C zhruba na 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

V části mléka rozmícháme vanilkový puding a zbytek dáme vařit spolu s cukrem. Do horkého mléka vmícháme pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Směs je velmi hustá, proto mícháme důkladně, aby se nepřipálila. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a dáme vystydnout. Změklé máslo vyšleháme a po částech do něj vešleháme puding pokojové teploty. Ušleháme si smetanu a opatrně ji vmícháme do pudinkového krému. Vzniklým krémem plníme podélně rozříznuté koláče.

pražský koláč

Tipy:
Jelikož mám doma téměř konstantně zimu, nechávám těsto kynout ve vypnuté troubě, kterou jsem předtím zahřála na 50°C. Drobenky a především krému je podle rozpisu hodně. Drobenku jsem s vypětím všech sil upotřebila všechnu, ale krém mi zbyl, takže myslím, že by stačila i dávka připravená z 2/3 uvedeného množství. Koláče byly poměrně velké a jeden vystačil pro dvě osoby, proto doporučuji udělat raději 8 menších a nemusíte půlit:-).

čtvrtek 19. února 2015

Datlové tyčinky

datlové tyčinkyÚnor je pro mě z hlediska stravování suverénně nejhorším měsícem v roce. Snad všichni kolegové a příbuzní mají narozeniny, takže je nejvyšší čas oprášit jeden osvědčený recept z kategorie "zdravé" sladkosti. Recept na datlové tyčinky je velice variabilní a můžete si ho přizpůsobit podle toho, co máte rádi. Nejdůležitější je ponechat podíl datlí, které slouží jako pojivo. Přidat můžete jakékoliv oblíbené sušené ovoce, ovesné vločky, vlákninu atp., prostě fantazii se meze nekladou:-)

Ingredience: (na zhruba 6 tyčinek)
100 g sušených vypeckovaných datlí
100 g ořechů
75 g rozinek
2 lžíce melasy

Ořechy dáme do mixéru (foodprocessoru) s ostrými noži a podrtíme na menší kousky. Datle si pokrájíme na menší kousky (pokud jsou hodně tvrdé zalijeme je nejprve horkou vodou, necháme chvíli stát a slijeme, poté by krájení mělo jít lépe). Nakrájené datle spolu s rozinkami a melasou přidáme do mixeru a mixujeme dokud se nevytvoří hmota. Mixování trvá asi pět minut, takže průběžně hlídáme, aby se nám mixér nezavařil. Hotovou hmotu přemístíme na pečící papír a vytvarujeme do tvaru obdélníku o výšce asi 1 cm. Dáme ztuhnout do lednice a poté nakrájíme na požadovanou velikost. Uchováváme v chladu zabalené do pečícího papíru.

Tipy:
Do tyčinek můžete použit jakékoliv ořechy případně semínka, která máte zrovna po ruce. Melasu přidávat nemusíte, mně s ní tyčinky chutnají více.

sobota 14. února 2015

Lemon Curd


CItronový krém lemon curdLemon curd je něco mezi krémem a hustou citronovou omáčku. Má širokou škálu využití od ujídání jen tak, přes namazání na pečivo, jako náplň do tartalek, po vyšlehání s máslem ho můžete použít jako klasický krém do dortu nebo třeba do makronek:-) Recepty se různí především podle toho, zda využívají celá vejce nebo jen žloutky a podle množství cukru. Já mám vyzkoušený recept z celých vajec (bílků mám doma už tak nadbytek) a s větší dávkou cukru.

Ingredience: (na 400 g)
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou citronů)
4 g kůry z chemicky neošetřených citronů
150 g cukru
50 g másla

Citrony omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru, kterou spolu s vymačkanou šťávou, cukrem a vejci vaříme nad párou do zhoustnutí. Během vaření mícháme, aby se nám krém nesrazil. Po uvaření přidáme máslo, které necháme rozpustit a promícháme. Na krém položíme potravinářskou folii, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do chladu vystydnout. 

Tipy:
Biocitrony seženete za dobrou cenu v Lidlu, mají je ovšem jen někdy (třeba teď:-), takže je potřeba to hlídat. Při strouhání kůry dávejte pozor, abyste nestrouhali bílou část, která je hořká a zkazila by chuť krému. Lemon curd můžete skladovat zhruba 2 týdny v lednici, lze ho také zamrazit a použit později. Do dortu ho používám zhruba v poměru 3 díly lemon curd a 2 díly másla

.