čtvrtek 26. února 2015

Pražský koláč

Pražský koláč znám od svého dětství, kdy nám ho mamka čas od času kupovala. Pak se po něm ale u nás v obchodech slehla zem a já jsem na něj úplně zapomněla. K reinkarnaci došlo až díky kuchařce Romana Vaňka, ve které je recept uveden, a který s menšími úpravami naleznete níže.

Pražský koláč je kynutý koláč, plněný velkou porcí krému a sypaný skořicovou drobenkou. Specifické pro něj je, že se do těsta přidává majonéza, čož se mi to z principu příčí. V upečeném  těstě ji ale vůbec neucítíte a musím uznat, že takhle vláčného kynutého těsta jsem nikdy předtím nedocílila, takže její použití má zřejmě své opodstatnění. Co se týká krému, ten si pamatuji z dětství trochu jiný než podle receptu od Vaňka, ale je to už tak dávno, že rozdíl nejsem schopna více specifikovat. Každopádně i s tímto krémem je koláč vynikající.

pražský koláčTěsto: (na 4 velké koláče o průměru 12 cm)
250 g hladké mouky
125 g majonézy
30 g cukru krupice
1 vejce
20 g čerstvého droždí
75 ml mléka
1/2 lžičky soli

Drobenka:
50 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g cukru krupice
1/2 lžičky skořice

Krém:
500 ml mléka
80 g cukru krupice
2 vanilkové pudingy
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání

Droždí si rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a zasypeme trochou mouky. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme zhruba na 15 minut do tepla vzejít kvásek. Mouku si prosijeme, přidáme majonézu, cukr a polovinu vajíčku a vzešlý kvásek a zpracujeme ručně nebo v robotu řidší lepivé těsto. Vzniklé těsto překryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout v teple. Z nakynutého těsta si vytvarujeme čtyři koláče vysoké zhruba 2 cm, které necháme dalších 20 minut kynout.

Mezitím si připravíme drobenku. Studené máslo nakrájíme na menší kousky a s ostatními surovinami mneme mezi prsty, dokud se nevytvoří drobenka. Nakynuté koláče potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a bohatě zasypeme drobenkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 160°C zhruba na 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

V části mléka rozmícháme vanilkový puding a zbytek dáme vařit spolu s cukrem. Do horkého mléka vmícháme pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Směs je velmi hustá, proto mícháme důkladně, aby se nepřipálila. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a dáme vystydnout. Změklé máslo vyšleháme a po částech do něj vešleháme puding pokojové teploty. Ušleháme si smetanu a opatrně ji vmícháme do pudinkového krému. Vzniklým krémem plníme podélně rozříznuté koláče.

pražský koláč

Tipy:
Jelikož mám doma téměř konstantně zimu, nechávám těsto kynout ve vypnuté troubě, kterou jsem předtím zahřála na 50°C. Drobenky a především krému je podle rozpisu hodně. Drobenku jsem s vypětím všech sil upotřebila všechnu, ale krém mi zbyl, takže myslím, že by stačila i dávka připravená z 2/3 uvedeného množství. Koláče byly poměrně velké a jeden vystačil pro dvě osoby, proto doporučuji udělat raději 8 menších a nemusíte půlit:-).

Žádné komentáře:

Okomentovat