Pořád jsem přemýšlela, co bych tak upekla a ono
to bylo nasnadě. Přesto mi musela pomoci moje mamka, která se zmínila o tom, že
bude dělat bezovou šťávu. Díky tomu jsem si vlastně teprve všimla, kolik
rozkvetlých keřů černého bezu všude míjím. Konečně se mi to v hlavě vše
spojilo a bezový cheesecake byl na světe:-)
Oproti klasické sušenkové vrstvě jsem tentokrát
sáhla po variantě křehkého těsta, u které mám pocit, že mu trvá trochu déle než
se rozmáčí. Vzhledem k tomu, že cheesecake má jen lehký nádech bezu, tak
se hodí i lépe chuťově, protože tu jemnou bezovou nijak nepřebíjí. Za mě je tohle
momentální favorit mezi cheesecaky.
K jeho výrobě je potřeba bezová šťáva,
kterou je potřeba si připravit dva dny předem. U nás je expertem na ˇšťávy
všeho druhu mamka, takže se jí nepletu do řemesla a díky tomu mám tento
cheesecake v podstatě bez práce. Pro ty méně šťastné přidávám její recept
na bezovou šťávu, bez které se tento recept neobejde. Samozřejmě si můžete vyráběné
množství uzpůsobit podle sebe, ale pokud máte rádi bez, tak si s vyrobeným
množstvím určitě hravě poradíte:)
Těsto: (forma o průměru 17,5 cm)
115 g polohrubé mouky
55 g másla
30 g cukru
0,5 vejce
Náplň:
400 g krémového sýra
50 g zakysané smetany
100 g cukru
2,5 vejce
100 ml bezové šťávy (viz níže)
Bezová šťáva: (na cca 4,5 litru)
30 velkých bezových květů
3 litry vody
2,5 lžičky kyseliny citronové
1 litr vody
1,5 kg cukru
0,5 konzervačního přípravku Dr.Oetker
Nejprve převaříme 3 litry vody a vmícháme do ní
kyselinou citronovou a necháme vychladnout. Přídáme květy bezu a necháme je 24
hodin louhovat v lednici. Druhý den si svaříme litr vody s cukrem a necháme vychladnout. Bezový nálev scedíme a vymačkáme vodu z květů. Bezovou vodu smícháme s cukrovým sirupem a konzervačním přípravkem.
Přelijeme do lahví vypláchnutých horkou vodou. Uchováváme v chladu.
Na cheesecake si nejprve vyložíme dno dortové formy pečícím
papírem. Máslo si nakrájíme na menší kousky a spolu s prosátou moukou,
cukrem a vejcem vytvoříme těsto podobné drobence, které natlačíme na dno formy.
Dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut.
Mezitím si smícháme všechny suroviny na hladkou
náplň. Náplň vylijeme na předpečený korpus a dáme zpět do trouby. Na dno trouby
dáme nádobu s vodou, kterou tam necháme po celou dobu pečení. Cheesecake
pečeme prvních 15 minut na 175°C, poté stáhneme na 125°C a pečeme dalších
zhruba 50-60 minut. Vypneme troubu a cheesecake v ní necháme vychladnout.
Tipy:
Pokud šťávu spotřebujete během cca 14 dní, pak
nemusíte přidávat konzervační přípravek a uchovávejte jí v lednici. Těsto
si můžete udělat ve food processoru, mně se ho ale na tak malé množství těsta
nechce špinit.