Po loňském chudším roce se letos opět urodila spousta meruněk. Moje mamka
proto uvařila snad tisíc skleniček marmelády. Abych jí v
tom nenechala samotnou, tak jsem se snažila poctivě péct
meruňkové koláče a
tvarohových knedlíků jsme také snědli nespočet. Abych repertoár
trošku osvěžila, zkusila jsem vytvořit pěnový dort a poprvé jsem také
vyzkoušela zrcadlovou polevu. Tedy první zrcadlovou polevu jsem zkoušela
před pár dny, ale nepodařila se mi tak, jak jsem si představovala. Je
možné, že to bylo receptem, ale spíš bych to viděla, že jsem polevu
nenechala dostatečně vystydnout, takže mi z dortu stekla. Raději jsem
ale pro tento dort zvolila recept podle
Cakes StepByStep, u kterého se ale neobejdete bez cukrářského teploměru. I když na fotkách se poleva neleskne tolik jako ve skutečnosti, tak se s ní pracovalo dobře a s výsledkem jsem byla spokojená
Korpus: (forma o průmeru 23 cm)
3 vejce
60 g cukru krupice
50 g hladké mouky
25 g holandského kakaa
25 ml oleje
Pěna:
500 g meruňkového pyré
125 g cukru
435 g smetany ke šlehání
60 g jogurtu
20 g mleté želatiny
Zrcadlová poleva:
225 g cukru krupice
125 ml vody
150 g hořké čokolády min. 50%
30 g kakaa
65 g smetany ke šlehání
10 g mleté želatiny
Nejprve
si připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 170°C. Do větší mísy si
oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým
šlehačem do tuhého sněhu, dokud na metlách po vyndání a otočení vzhůru
nezůstanou stát špičky (trvá to asi 5-7 minut). Poté po jednom zašleháme
žloutky a pak postupně olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme
prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím
papírem a dáme péct zhruba na 25-30 minut, dokud nevyjde špejle suchá. Korpus necháme vystydnout.
Na pěnu si propasírujeme meruňky, abychom získali 500 g meruňkového pyré. Želatinu zalijeme zhruba 100 ml studené vody a necháme několik minut nabobtnat. Pyré dáme do kastrolu spolu s cukrem a přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil. Necháme chvilku vychladnout a poté do něj vmícháme želatinu a necháme ji rozpustit. Směs necháme chladnout.
Korpus vyndáme z formy a seřízneme ho do roviny zhruba do výšky 1,5 cm. Formu omyjeme, dno vyložíme pečícím papírem a boky dortovou folií nebo pruhy pečícího papíru. Korpus upneme zpět do formy a doděláme pěnu. K pyré pokojové teploty vmícháme jogurt. Smetanu si ušleháme do polotuha a po částech k ní opatrně vmícháme meruňkové pyré. Pěnu nalijeme na korpus a necháme v lednici ztuhnout. Poté dort přemístíme do mrazáku a necháme ideálně 12 hodin mrazit.
Na zrcadlovou polevu si zalijeme želatinu 50 ml studené vody a necháme nabobtnat. V kastrolku přivedeme k varu cukr s vodou. Jakmile směs dosáhne teploty 104°C, tak jí odstavíme a vmícháme čokoládou. Jakmile je čokoláda rozpuštěná přimícháme prosáté kakao a smetanu. Směs necháme vychladnout na 60°C a dáme rozpustit želatinu. Polevu přelijeme přes sítko a krátce promixujeme tyčovým mixérem. Poté znovu přelijeme přes sítko a na její povrch položíme potravinářskou fólii a necháme vychladit. Před použitím teplotu opatrně ohřejeme na teplotu 29°C a přelijeme do nádobky s nálevkou.
Na polévání dortu si připravíme plech, na který budeme zachytávat steklou polevu. Na něj postavíme ráfek menšího průměru než má dort. Dort vyndáme z mrazáku, odstraníme ráfek a postranní folii a dort postavíme na ráfek. Polevu začneme nalévat do středu dortu, jakmile začne stékat k okrajům, začneme pomalu polévat přes okraj. Politý dort necháme chvilku odstát a odřízneme nestečené kapičky ze spodu korpusu. Pomocí dortové lopatky přesuneme dort na tác a dáme ztuhnout do lednice, poté můžeme dozdobit. Dort krájíme nožem namočeným v horkém vodě, který si osušíme.
Tipy:
Množství cukru v pěně záleží na zralosti meruněk, já jsem použila hezky vyzrálé, takže množství cukru stačilo.