pondělí 18. února 2019

Kakaovo-kokosové sušenky

Kakaovo-kokosové sušenky
Poslední dobou mám slabost pro skořicová esíčka, jenže po přečtení složení se mi vlastně už téměř žádné sušenky kupovat nechce a raději si je upeču sama. Jenže co se nestalo, dvakrát jsem se o esíčka pokusila a ani jeden z receptů nedopadl podle mých představ. První výtvor byl vyloženě nedobrý a ten druhý byl sice dobrý, ale okolo esíček prošel velkým obloukem. Tak trochu jsem nabyla dojmu, že každý recept na sušenky se skořicí se vydává za ten správný recept na esíčka. Naštěstí platí, že všechno zlé je pro něco dobré, takže jsem díky tomu narazila na recept na obdobu sušenek koka, který už naštěstí nebyl až tak úplně mimo. Samozřejmě, že kupované sušenky budou chutnat vždy trochu jinak, ale tady je ten rozdíl opravdu malý.

Ingredience: (na cca 40 sušenek)
120 g hladké mouky
110 g másla
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
10 g kakaa
50 g strouhaného kokosu
3/4 lžičky jedlé sody

Do mísy si ke změklému máslu přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme kompaktní těsto. Z těsta válíme malé kuličky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličky zploštíme vidličkou. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C zhruba 10-12 minut. Upečené sušenky opatrně sundáme z plechu a necháme vychladnout.

Kakaovo-kokosové sušenky Koka

Tipy:
Množství vystačí zhruba na 1,5 plechu. Množství sušenek záleží na tom, jak velké budete vyvalovat kuličky. Během pečení kuličky lehce nabudou, takže mezi nimi nechávejte rozestupy, aby se nespekly dohromady.

středa 13. února 2019

Dort s pěnou z hořké a bílé čokolády (Triple chocolate mousse cake)

Dort s pěnou z hořké a bílé čokolády V týdnu jsem potřebovala, upéct něco rychlého, ale přesto slavnostního taťkovi k narozeninám. Když jsem přemýšlela, co by to tak mohla být, tak jsem přišla na to, že mi zde na blogu chybí téměř přelomový recept na dort s pěnou z hořké a bílé čokolády. Přelomový recept je to tedy asi jen pro mě, ale kdysi před lety nastartoval mojí pečící mánii, která se mě drží dodnes;-) Jedná se o naprosto jednoduchý recept s dokonalým výsledkem a neznám nikoho, komu by tento dort nechutnal. Pro celiaky je navíc přirozeně bezlepkový, takže další malé plus. 

Těsto: (forma o průměru 18 cm)
100 g čokolády min. 67%
45 g másla
2 vejce
1/2 lžičky instantní kávy
20 g cukru

Pěna z hořké čokolády:
175 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády 

Pěna z bílé čokolády:
175 ml smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády
1/2 lžičky práškové želatiny

Na těsto si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a instantní kávou. Necháme vychladnout a vmícháme žloutky. Bílky vyšleháme spolu s cukrem a solí do tuhého sněhu a postupně opatrně vmícháme k čokoládové směsi. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a přelijeme do ní těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 15-20 minut. 

Upečený korpus necháme vychladnout a poté ho opatrně uvolníme z formy. Korpus upevníme zpět do formy jejíž boky jsme si vyložili pečícím papírem nebo dortovou fólií.

Hořkou čokoládu si ve větší misce rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Šlehačku si vyšleháme do tuha a postupně jí vmícháváme k čokoládě. Řádně promícháme a rovnoměrně naneseme na korpus. 

Práškovou želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme nabobtnat. Bílou čokoládu si opět rozehřejeme nad vodní lázní. V kastrolku ohřejeme 50 ml smetany a smícháme s nabobtnalou želatinou, čímž se želatina rozpustí. Směs přimícháme k rozehřáté bílé čokoládě a necháme zchladnout. Zbytek smetany vyšleháme do tuha a smícháme s čokoládou. Naneseme na korpus a necháme v lednici několik hodin ztuhnout.

Dort s pěnou z hořké a bílé čokolády
Tipy:
Korpus se během pečení hodně nafoukne, ale po vyndání hodně klesne, což je normální. Korpus je hodně křehký, takže se s ním lépe pracuje, pokud ho necháte 1 den uležet. Pokud obvod dortové formy před sestavením nevyložíte fólií nic se nestane, jen Vám půjde finální dort trošku hůř vyndat a nebude mít tak hezké okraje. Ušlehanou smetanu vmíchávejte vždy k čokoládě, pokud byste postupovali opačně, riskujete, že čokoláda začně ihned tuhnout a budete mít v pěně hrudky. Na pěnu používám šlehačku s min. 33% procenty tuku (to je ta v krabičce se stříškou:-)

čtvrtek 31. ledna 2019

Cheesecake se skořicovým mramorováním

Skořicový cheesecakeNový recept na cheesecake jsem nějakou dobu nezkoušela. Původní recept na tvarohové řezy se jednoduchou záměnou tvarohu za krémový sýr a zakysanou smetanu stal cheesecakem. Jelikož jsme doma milovníci skořice úplně všichni, tak u nás tenhle cheesecake zabodoval na plné čáře. Skořice i přes značné množství není chuťově až tak dominantní (někdo by jí snesl i více), a její chuť mi přijde krásně vyvážená.

Korpus: (forma o průměru 17,5 cm)
125 g sušenek Lotus
40 g másla

Náplň:
400 g krémového sýra
100 g zakysané smetany
60 g cukru
1 vejce

Skořicová poleva:
50 g másla
100 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
1 lžíce hladké mouky

Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem. Sušenky nadrtíme na malé kousky a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs přesuneme do formy a rovnoměrně ji upěchujeme na dno. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 10 minut. Poté vyndáme, teplotu zvýšíme na 200°C a na dno trouby dáme nádobu s horkou vodou.

Mezitím si připravíme skořicovou polevu. Do kastrolku dáme máslo, třtinový cukr a skořici a na mírném ohni mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Odstavíme z plotny a vmícháme hladkou mouku.

V míse smícháme všechny suroviny na náplň na hladký krém a nalijeme ho na vychladlý sušenkový základ. Na náplň klademe po celé ploše lžičkou skořicovou polevu. Efekt mramorování vytvoříme tak, že si vezmeme špejli a libovolnými tahy projedeme náplní. Dortovou formu položíme na plech nebo na dno větší dortové formy a dáme péct.

Pečeme na 200°C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 125°C a pečeme dalších zhruba 30-40 minut. Upečený cheesecake se na středu ještě lehce třese. Troubu vypneme a necháme v ní cheesecake "dojít".

Cheesecake se skořicovým mramorováním


pondělí 28. ledna 2019

Celozrnný chléb bez hnětení

Celozrnný chléb bez hněteníPrimárně je tento blog zaměřený na sladké pečení, ale tento recept na chléb u mě natolik zabodoval, že jsem se rozhodla jej sem také přidat. Obecně mi pečení chleba moc nejde a tento recept je snad jediný, který se mi povedl vždy. Jeho nespornou výhodou je to, že těsto není třeba nijak hníst a stačí suroviny jen smíchat a nechat kynout.

Ingredience: (chlebíčková forma o rozměrech 10x25 cm)
375 g vody
5 g sušeného droždí
5 g cukru
5 g slunečnicového oleje
5 g octa
190 g špaldové mouky
175 g celozrnné mouky
6 g soli
40 g slunečnicových semínek
20 g lněných semínek

Do větší mísy nalijeme teplou vodu a přisypeme sušené droždí a cukr. Promícháme a počkáme než začne být droždí aktivní a na povrchu se začnou objevovat bublinky. Přidáme polovinu špaldové mouky a dobře promícháme. Přidáme zbytek špaldové mouky a opět promícháme. Stejně postupujeme i s celozrnnou moukou. S poslední dávkou mouky přidáme sůl a semínka a promícháme. Těsto by mělo mít řidší kašovitou konzistenci. Podle potřeby přidáme celozrnnou mouku nebo vodu.

Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout zhruba na 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejeme na 190°C. Chlebovou formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní přesuneme a dáme péct do trouby na 50 minut. Upečený chléb zní při poklepání dutě.

Celozrnný chléb bez hnětení
Tipy:
Těsto nechávám kynout ve vypnuté troubě předehřáté na 50°C. Semínka můžete přidávat podle chuti. Pro lepší chuť přidávám ještě chlebové koření, které kupuji v Koření od Antonína. Pokud chcete mít chléb hezky opečený ze všech stran, doporučuji ho po 40 minutách z formy vyndat, otočit a péct jen na plechu. Místo špaldové mouky můžete použít obyčejnou hladkou.



středa 23. ledna 2019

Dort z křehkého těsta zdobený živými květy

Dort z křehkého těsta zdobený živými květyDortové trendy se mění tak strašně rychle, že je většinou ani nestíhám zaznamenat. Trošku to bude asi tím, že netrávím moc času prohlížením internetu, takže mi snadno nějaký ten hit uteče. Podobně (ale naštěstí ne úplně) tomu bylo i v případě tohoto typu dortu. Typické je pro něj to, že se peče ve tvaru různých číslic či písmen a dozdobený je živými květinami, ovocem, pusinkami atp. Samotné pečení, skládání a dozdobení není nijak složité, přitom výsledek je opravdu úžasný. Dort se skládá z křehkého těsta a krému z mascarpone. Já jsem se bála, aby nebyl příliš fádní, takže jsem mascarpone ochutila citronovým krémem lemon curd a byla jsem spokojená. Výsledná chuť samozřejmě není žádný ohňostroj chutí, ale mě dort chutnal a myslím, že i pro ostatní to byla příjemná změna.

Těsto: (na 2 čísla)
500 g hladké mouky
300 g másla
180 g cukru moučka
60 g mletých mandlí
2 vejce

Krém:
500 g mascarpone
400 g lemon curd (viz níže)

Lemon curd:
3 vejce
80 ml citronové šťávy (množství zhruba ze dvou citronů)
4 g kůry z chemicky neošetřených citronů
150 g cukru
50 g másla

Na dokončení:
jahody
pusinky
květiny 

Těsto si připravíme ve food processoru s ostrými noži. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a mixujeme. Nakonec přidáme vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.

Na lemon curd si omyjeme a osušíme citrony. Nastrouháme si kůru, kterou spolu s vymačkanou šťávou, cukrem a vejci vaříme nad párou do zhoustnutí. Během vaření mícháme, aby se nám krém nesrazil. Po uvaření přidáme máslo, které necháme rozpustit a promícháme. Na krém položíme potravinářskou folii, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do chladu vystydnout

Zhruba třetinu těsta si vyválíme na lehce pomoučeném vále na tloušťku 5-6 mm. Těsto opatrně přeneseme na pečící papír a vyřežeme tvar dle šablony. Číslo hustě propícháme vidličkou a dáme péct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 15 minut (dokud nezačnou zlátnout okraje). Upečené číslo sundáme opatrně z plechu a necháme vychladnout. Stejně postupujeme se zbylým těstem, abychom měli od každého čísla upečené 2 pláty. Těsto se snažíme příliš nepropracovávat a pokud s ním nemanipulujeme, tak ho uchováváme v chladu.

Na krém si prošleháme mascarpone s lemon curd. Krém přendáme do sáčku s kulatou cukrářskou špičkou.

Na dortovou podložku příp. tác si dáme trochu krému a přilepíme spodní plát těsta. Po vnitřním i vnějším obvodu těsta stříkáme kopečky krému. Krémem zaplníme i střed korpusu. Na krém opatrně položíme druhý plát a nazdobíme ho stejným způsobem. Stejně postupujeme i u druhého čísla. Dort necháme minimálně do druhého dne uležet. Před podáváním dozdobíme ovocem, pusinkami a čerstvými květinami.

Dort k 80.narozeninám

Tipy:
Toto množství těsta zpracovávám ve food processoru na dvakrát. Těsto lze samozřejmě udělat i ručně. Zbylé těsto můžete buď zmrazit, upéct z něj tartaletky nebo třeba jen sušenky. Těsto vyvaluji plastovým válečkem s postranními kroužky, které zajistí stejnoměrnou výšku těsta. S upečeným těstem manipulujeme opatrně, vzhledem ke své velikosti se má tendenci lámat. Velikost jednoho mého čísla byla 21x16 cm. Dort vystačil pro 12 lidí.