neděle 23. dubna 2017

Muffiny s chia semínky a brusinkami

Nevím, čím to je, ale většina zdravých receptů je velmi snadná a rychlá na přípravu. To platí i pro tyto muffiny, které mě překvapily vláčností. Chuťově zde dominuje kakao, takže pokud máte raději sladší, přidejte více medu případně nahraďte brusinky rozinkami. Pokud zdvojnásobíte množství surovin, můžete místo muffinů upéct chlebíček. Dobu pečení pak prodlužte zhruba na 40 minut.

Ingredience: (na 9 muffinů)
20 g chia semínek
15 g sušených brusinek
125 ml vody
2 vejce
40 ml olivového oleje
85 g celozrnné mouky
50 g medu
25 g kakaa
1/2 prášku do pečiva

Chia semínka s brusinkami zalijeme vodou a necháme 15 minut bobtnat. Mezitím se v míse smícháme vejce s olejem a přidáme mouku s práškem do pečiva, prosáté kakao a med. Nakonec vmícháme nabobtnalou směs semínek a brusinek. Těstem plníme formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Pečeme na 175°C zhruba 15-20 minut.

neděle 9. dubna 2017

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
Už několik let si slibuji, že na Velikonoce upeču mazanec (stejně tak si marně na Vánoce slibuji vánočku a štolu). Letos jsem se ale zařekla, že to konečně dám a taky že jo:-) Mazanec jsem nikdy nepekla a v rodině nám nekoluje žádný osvědčený recept, takže jsem musela inspirovat na internetu. Má první cesta za inspirací vedla k blogu Florentýny, který mě poslední dobou baví čím dál více. Místo jejího receptu na mazanec jsem nakonec raději sáhla po jednodušším receptu na vánočku a místo pletení copánku jsem si vytvarovala prostě mazanec. Výsledek předčil mé očekávání - krásně vláčný mazanec mě utvrdil v tom, že jsem vybrala ten správný recept:-)

Ingredience:
500g hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka
2 žloutky
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
30 g droždí
50 g rozinek
50 g loupaných mandlí
citronová kůra
bílek na potření

Nejprve si připravíme kvásek. V misce třeme droždí s lžičkou cukru tak dlouho, dokud nebude mít kašovitou konzistenci. Poté přidáme lžíci mouky a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Misku přikryjeme a necháme na teplém místě zhruba 10 minut, dokud nevzejde kvásek. Mezitím si do mísy prosijeme mouku, přidáme oba cukry a citronovou kůru. K mouce přidáme postupně kvásek, žloutky a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Pokud máte robota, využijte jeho služeb a těsto hněťte zhruba 10 minut, dokud nebude hezky hladké. Ti, co robota nemají, musí těsto hníst ručně. Hotové těsto dáme do mísy, poprášíme ho trochou mouky, aby neosychalo, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo kynout zhruba na hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem. Mezitím si do horké vody namočíme rozinky, necháme 15 minut bobtnat a poté slijeme a necháme okapat. 

Vykynuté těsto přendáme na vál lehce ho propracujeme a postupně do něj vpracujeme rozinky a polovinu mandlí. Těsto dáme zpět do mísy a necháme kynout další hodinu až hodinu a půl. Během kynutí 1-2 prohněteme. Nakynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujeme ho do tvaru bochánku. Mazanec na středu nařízneme do kříže, poté ho potřeme bílkem rozšlehaným se lžící vody a nakonec posypeme mandlovými lupínky. Troubu si předehřejeme na 180°C. Mazanec v ní pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších zhruba 35 minut. 

Mazanec

Tipy:
Pro nejlepší výsledek je dobré použít výběrovou mouku, já jsem jí bohužel nesehnala, ale i z klasické hladké mouky stál výsledek za to. Lepší výsledek by také měly zajistit suroviny pokojové teploty. Pokud by mazanec během pečení příliš hnědl, přikryjte ho alobalem.

pondělí 3. dubna 2017

Jahodové crème brûlée

Jahodové crème brûléePřiznám se, že k jahodovému crème brûlée jsem byla od začátku dost skeptická. Myslela jsem, že tam jahody téměř nebudou cítit a bude to vlastně jen obarvené klasické crème brûlée. Z omylu mě vyvedlo hned pootevření trouby po upečení, kdy mě přes noc praštila příjemná vůně jahod. Ani jsem nečekala až crème brûlée vystydne a hned jsem ochutnala i bez zkaramelizovaného cukru. Při prvním soustu jsem se vrátila do dětských let, kdy nám babička vařila krupicovou kaši a místo kakaa nám na ni dávala domácí jahodový kompot. Tuhle kombinaci jsem milovala a tady jsem jí opět našla (samozřejmě v sofistikovanějším podání). Za mě tedy obrovská spokojenost. Vychlazené crème brûlée mi přišlo trošku méně výrazné, ale přesto velmi dobré.

Ingredience:
150 g smetany ke šlehání
150 ml mléka
100 g třtinového cukru
200 g jahod
2 vejce
2 žloutky

Očištěné jahody rozmixujeme a přepasírujeme přes sítko, abychom odstranili semínka. Výsledného pyré by mělo mít zhruba 150 gramů. Smetanu s mlékem a cukrem si svaříme, aby se rozpustil cukr. Vejce se žloutky si prošleháme a přecedíme přes sítko, čímž odstraníme nerozšlehaný bílek. Horkou smetanu pomalu za stálého míchání přiléváme k vaječné směsi a nakonec vmícháme jahody. Směs přelijeme do zapékacích mističek a dáme na plech. Do plechu nalijeme horkou vodu, tak aby byli mističky zhruba z poloviny ponořené a pečeme v troubě předehřáté na 120°C zhruba 40 minut (hotové by se mělo na středu lehce třást.). Crème brûlée necháme vychladit, díky čemuž hezky ztuhne. Před podáváním posypeme cukrem a opálíme ho flambovací pistolí, aby cukr zkaramelizoval a vytvořil na povrchu typickou krustu.

Tipy:
Pokud nemáte opalovací pistoli nevadí, tato jahodová verze je výborná i bez cukrové krustičky na povrchu.
Počet porcí hodně záleží na velikosti použitých mističek, já mám hodně malé (průměr 6 cm a výška 3,5 cm) a směs mi vystačila na 10 takových. 


čtvrtek 30. března 2017

Kávové tartaletky

Kávové tartaletky podle PIerra Hermé
Recept na kávové tartaletky byl pro mě láska na první pohled. Nicméně jsem si dala hodně na čas než jsemho vyzkoušela, protože se mi recept zdál hodně komplikovaný a složitý na přípravu. Zdání klame, i přes značné množství surovin je příprava poměrně rychlá. Tím, že je rozložena do dvou dnů mi vlastně přišla ještě kratší. No a chuťově to prostě nemá chybu. Obzvláště mě dostala kávová ganache, která mi hodně připomínala náplň z Kofily (tady ale ve verzi s bílou čokoládou). Množství ingrediencí je na 8 tartaletek o průměru 9 cm nebo na 1 koláč o průměru 26 cm.

Těsto:
250 g hladké mouky
150 g másla
95 cukru moučka
30 g mletých mandlí
1 vejce

Kávová ganache:
195 g bílé čokolády
140 g smetany ke šlehání
15 g mleté kávy

Kávová šlehačka:
330 ml smetany šlehání
4 g práškové želatiny
6 g instantní kávy
10 g cukru

Kávový sirup:
60 g vody
60 g cukru krupice
silná káva (100 ml horké vody + 4 lžičky instantní kávy)

Na dokončení:
Cukrářské piškoty

Den předem si připravíme kávovou šlehačku. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. V kastrolu svaříme smetanu s kávou a cukrem. Odstavíme a vmícháme želatinu, mícháme dokud se želatina nerozpustí. Šlehačku dáme do druhého dne vychladit do lednice.

V robotu připravíme těsto. Nejdříve promixujeme změklé máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a mandlemi. Postupně přidáváme mouku a mixujeme. Nakonec přidáme vejce a mixujeme, dokud se nezačne tvořit kompaktní těsto. Těsto krátce dopracujeme ručně, zabalíme ho do folie a dáme minimálně na hodinu do chladu.

Na kávovou ganache si v kastrolku svaříme smetanu s kávou. Necháme několik minut louhovat a poté přecedíme. Kávovou smetanu přelijeme přes čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté směs vymícháme tyčovým mixérem a necháme vychladnout.

Sirup připravíme tak, že v kastrolku svaříme vodu s cukrem. Zvlášť si připravíme kávu a smícháme ji s cukrovým sirupem. Necháme vychladnout.

Z těsta použijeme 350 g zbytek buď zamrazíme nebo upečeme zvlášť viz Tipy. Těsto vyválíme na pomoučeném vále zhruba na tloušťku 3 mm a vykrojíme kruhy o několik cm větší než jsou samotné formičky. Do každé formičky vložíme kolečko těsta a dobře přitlačíme, aby těsto všude doléhalo. Případné přebytečně těsto odstraníme. Takto připravené tartaletky dáme zhruba na hodinu do lednice. Troubu si předehřejeme na 175°C. Tartaletky vyndáme z lednice a na každou si položíme kousek pečícího papíru a vysypeme suchým hrachem (fazolemi atp.), abychom těsto zatížili. Pečeme 15 minut, poté pečící papír se zátěží sundáme a pečeme ještě zhruba 5 minut. Hrách nevyhazujeme a použijeme ho příště.

Vychladlé tartaletky si naplníme polovinou kávové ganache. Cukrářské piškoty si namočíme v kávovém sirupu a vyložíme jimi tartaletky. Překryjeme zbytkem ganache a nakonec pomocí cukrářského sáčku dozdobíme vyšlehanou šlehačkou. Tartaletky jsou nejlepší během prvních 24 hodin, pak postupně nasají vlhkost a přestávají být křupavé (někomu tak ale chutnají více).

Tartaletky s kávovou náplní
Tartaletky s kávou ganache a šlehačkou

Tipy:
Všechny složky si můžete připravit den předem a v den D vše jen zkompletovat. Zbylé těsto můžete buď rovnou zamrazit nebo si ho upečte a zamrazte předpečené korpusy.

neděle 19. března 2017

Švédský mandlový dort

Švédský mandlový dort
Při poslední návštěvě Ikey jsem konečně ochutnala jejich mandlový dort. Hodně jsem na něj těšila, takže o to větší bylo mé zklamání. Dort mi přišel poměrně suchý a chuťově takový jalový. Kamarádka měla stejný kousek vylepšený čokoládou, což výsledku pomohlo, ale ani tak jsem neměla pocit, že by potenciál tohoto dortu byl vyčerpán. Takže jsem nelenila a dortík upekla doma. Výsledek byl přesně takový, jaký jsem si představovala. Jen upozorňuji, že krém je poměrně sladký, ale v tomto dortíku mi to nevadilo. Určitě do něj nezapomeňte dát Amaretto, které celý krém posunulo do jiných chuťových sfér:-)

Korpus: (průměru 17,5 cm)
120 g (mletých) neloupaných mandlí
3 bílky
90 g krupicového cukru

Krém:
120 ml smetany ke šlehání
75 g krupicového cukru
1 lžíce Amaretta
3 žloutky
90 g změklého másla

Na dokončení:
50 g mandlových plátků

Mandle si v robotu nasekáme na jemno (popř. je umeleme v mlýnku na ořechy nebo nastrouháme na struhadle). Bílky šleháme v míse, jakmile začnou tvořit pěnu přisypeme po částech cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Opatrně vmícháme mandle, aby sníh příliš nespadl. Připravíme si dva kusy pečícího papíru, na každý tužkou obkreslíme kruh o průměru 18 cm a otočíme pokreslenou stranou dolů. Na každý papír naneseme polovinu těsta a rozetřeme ho přes nakreslenou část. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 20 minut, dokud nebude plát zlatavě hnědý.

Smetanu s cukrem si dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs po troškách za stálého míchání přelijeme ke žloutkům, promícháme a dáme zpět do kastrolku. Pomalu zahříváme, dokud krém nezhoustne. Směs by se neměla vařit, aby se žloutky nesrazily. Nakonec do horkého krému vmícháme Amaretto. Na krém položíme potravinářskou folii a dáme vychladit. Vychladlý krém prošleháme. V jiné nádobě si vyšleháme změklé máslo a postupně k němu vešleháváme žloutkový krém.

Dortové pláty sundáme z pečícího papíru a případně ořežeme přesahující těsto. Na první plát naneseme menší polovinu krému a přiklopíme druhým plátem. Zbytkem krému obmažeme vršek a boky dortu.

Na dozdobení si na pánvi na sucho opražíme mandlové plátky. Pánví průběžně prohazujeme, aby se mandle opekly rovnoměrně a hlavně se nespálily. Necháme vychladnout a dort jimi posypeme.

Švédský mandlový dort
Tipy:
Místo kreslení na papír můžete jako šablonu pro nanesení těsta použít dno dortové formy příslušného průměru, které dáte pod papír.