úterý 11. listopadu 2014

Obrácený jablkový koláč

Jako každý rok máme na pozim doma tolik jablek, že nevíme co s nimi. Část se vždy zpracuje na marmeládu a letos proběhla nově zkouška moštu, ale i tak se zásoby netenčí, takže je třeba přistoupit k plánu B:-) Štrúdly už nás omrzely, takže jsem jablečný repertoár rozšířila o obrácený koláč, který si se štrúdlem nezadá v rychlosti a jednoduchosti přípravy.

Obrácený jablkový koláčTěsto:
120 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
půl prášku do pečiva

Jablečná vrstva:
1/2 kg jablek
30 g másla
60 g rozinek
1/2 lžičky skořice


Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na malé kousky. Do velké pánve dáme máslo a krátce (1-2 minuty) smažíme jablka. Poté přidáme rozinky a skořici a opatrně promícháme. Jablečnou směs necháme vystydnout.

Troubu si předehřejeme na 180°C. Než se nahřeje tak si v míse lehce našleháme vejce, žloutky a cukr, přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přilijeme smetanu ke šlehání a celou směs promícháme. Formu o průměru 23 cm si vymažeme máslem. Dno opatrně poklademe jablky, tak aby bylo celé pokryté, zalijeme těstem a dáme péct do trouby zhruba na 30-40 minut. Zda je těsto upečené můžeme vyzkoušet pomocí špejle.

Koláč můžeme podávat ihned po upečení ve formě nebo ho necháme vychladnout a opatrně ho vyklopíme na servírovací talíř a poprášíme cukrem moučka.

Tipy:
Pokud používáte rozevírací formu, doporučuji dát si pod ní ještě plech, abyste si neušpinili troubu od šťávy z jablek.

středa 5. listopadu 2014

Bezlepkový dýňový koláč

Po dlouhé době jsem vyzkoušela recept podle časopisu, i když nerada, protože s nimi mám spíše špatnou zkušenost. Receptů na dýňový koláč není ale zase tolik, takže jsem si nemohla moc vyskakovat. Výsledek nedopadl špatně, ale chyběla mi nějaká výraznější chuť, a to jsem přitom oproti původnímu rozpisu přidala poměrně hodně koření. Příště budu muset recept asi vylepšit ještě o hrozinky a určitě přidám i více koření.
 
bezlepkový dýňový koláčIngredience: (forma o průměru 23 cm)
400 g dýňového pyré (postup viz níže)
100 g másla
100 g cukru krupice
200 g mletých mandlí
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého zázvoru

Dýni omyjeme, rozřízneme na půl a odstraníme vnitřní část se semínky. Očištěnou dýni nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20-30 minut do změknutí. Po vychladnutí odřízneme slupku a dýni rozmělníme na kaši (vidličkou nebo mixerem).

Máslo si necháme změknout a vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Vmícháme po jednom vajíčka a potom všechny ostatní ingredience. Vzniklé těsto přesuneme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut.

bezlepkový dýňový koláč

pátek 31. října 2014

Sezóna hrušek

Jak to dopadne, když se doma zeptáte, jaký koláč máte upéct z hrušek? Pokud jste takové měkoty a chcete vyhovět všem jako já, tak máte o zábavu postaráno a pečete koláče dva:-) Část rodiny si totiž přála klasický kynutý koláč s drobenkou a část (včetně mě) byla pro křehký hruškový koláč.

Hruškové koláče z křehkého těsta 

Tento recept mám moc ráda, těsto je hotové raz dva a koláč chutná úžasně po másle.

Těsto: (cca na 4 koláčky o průměru 8 cm)
150 g polohrubé mouky
80 g třtinového cukru
110 g másla
1 lžička mleté skořice 

0,5 kg hrušek

Do větší mísy dáme studené máslo pokrájené na menší kousky spolu s ostatními surovinami a pomocí prstů vytvoříme drobenkovou směs. Zhruba dvě třetiny směsi natlačíme na dno a boky formiček. Hrušky si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které rozdělíme do jednotlivých formiček a posypeme zbylou drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 30 minut.
hruškový koláč z křehkého těsta

Tipy:
Do tohoto koláče se skvěle hodí také jablka. Aby vám jablka nezhnědla a také pro lepší chuť můžete je smíchat s trochou citronové šťávy.
Toto množství těsta by také mělo vystačit na jeden koláč o průměru 18 cm. Z dvojnásobné dávky můžete upéct velký koláč o průměru 22 cm. Doba pečení se tomu úměrně prodlouží zhruba na hodinku, ale raději troubu hlídejte.


Kynutý koláč s hruškami

Kynuté těsto nemám obecně moc ráda a to z několika důvodů. Za prvé mě nebaví zadělávání kvásku a čekání na vykynutí, které se navíc v mém bytě obzvláště v chladných měsících často nezdaří. Málokdy se mi také povede, aby droždí nebylo v těstě cítit. No a aby toho nebylo málo, tak mívám problém s tím, že je těsto příliš vysoké. S tímto receptem mám ale zatím ty nejlepší zkušenosti a pokud se nezdařilo, tak to bylo mojí chybou.

kynutý koláč s hruškami a drobenkouTěsto: (plech 20 x 30 cm)
125 ml plnotučného mléka
30 g cukru krupice
250 g hladké mouky
17 g droždí
1 žloutek
špetka soli
60 g másla

Náplň:
0,5 kg hrušek
skořice dle chuti

Drobenka:
75 g hrubé mouky
75 g cukru krupice
65 g másla

Nejprve si zaděláme kvásek. Část mléka ohřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme lžičku cukru, špetku soli a poprášíme moukou. Kvásek překryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla vzejít, což trvá zhruba 15 minut.

Mezitím si do velké mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, zbytek cukru a mléka a rozpuštěné a zchladlé máslo. Jakmile máme hotový kvásek přidáme i ten a těsto promícháme vařečkou, aby se spojilo. Poté ho přendáme na vál a hněteme, dokud nevznikne vláčné nelepivé těsto. Plech si vyložíme pečícím papírem a přendáme do něj vyválené těsto odpvídající velikosti.

Nyní připravíme drobenku. Máslo si pokrájíme na menší kousky a spojíme spolu s moukou a cukrem do konzistence drobenky. Hrušky si oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a poklademe jimi rovnoměrně celý povrch těsta. Nakonec zasypeme drobenkou.

Troubu si dáme předehřát na 170°C a mezitím necháme koláč ještě kynout. Pečeme zhruba 40 minut.

Tipy:
Nejčastěji peču tento koláč s borůvkami, rybízem nebo švestkami, Kyselejší druhy ovoce je třeba dosladit cukrem.

čtvrtek 23. října 2014

"Zdravé" koláčky s čokoládou

Tyto koláčky jsou velice jednoduché na přípravu a potvrzují tak pravidlo, že jednoduché věci bývají nejlepší. S přimhouřeným okem se o nich dá říct, že jsou zdravé, tedy pokud je nesníte všechny na posezení. Na jejich přípravu navíc potřebujete minimum času (nejdéle trvá přehřátí trouby), takže opět jeden recept značka ideál:-)

"Zdravé" koláčky s čokoládou
Ingredience: (cca 10-12 kusů)
30 g arašídového másla
30 g třtinového cukru
80 g ovesných vloček
60 g hořké čokolády
1 vejce

Troubu si předehřejeme na 180°C. Čokoládu si nakrájíme na malé kousky a smícháme se všemi ostatními surovinami. Vzniklou směs dáme do formiček na muffiny zhruba do výšky 1 cm nebo pomocí lžíce klademe hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10 minut.

Tipy:
Koláčky jsou ideální jako vydatná snídaně nebo svačina.

středa 8. října 2014

Mátovočokoládový cheesecake

Mátová čokoláda patří k té skupině potravin, kterou jedni zbožňují a druzí ji nevezmou do pusy. U nás doma ji máme rádi všichni a úplně nejraději jen tak, ale občas ji zakomponuji i do pečení, jako v případě tohoto cheesecaku.

čokoládový cheesecake s mátou
Korpus (forma o průměru 18 cm):
100 g kakaových sušenek (např. kakaové věnečky)
45 g másla

Náplň:
100 g mátové čokolády After Eight (popř. značka Hatherwood z Lidlu)
50 g hořké čokolády 72%
200 g krémového sýra
30 g cukru krupice
1 vejce
60 ml zakysané smetany


Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Spodek formy vyložíme pečícím papírem. V mixeru nebo ručně nadrtíme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou sypkou směs přesuneme do formy a nejlépe rukama přitlačíme ke dnu. Dáme péct zhruba na 10 minut.

Ve vodní lázni si mezitím rozpustíme oba druhy čokolády do hladké hmoty. V míse smícháme krémový sýr s cukrem a po částech přidáme rozpuštěnou čokoládu. Poté zapracujeme vejce a zakysanou smetanu a náplň nalijeme na předpečený korpus.

Na dno vyhřáté trouby vložíme nádobu s vodou, díky tomu cheesecake nepopraská. Cheesecake pečeme prvních 15 minut na 180°C, poté snížíme teplotu na 140°C a pečeme zhruba 45 minut než náplň zpevní. Upečený cheesecake necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne), teprve poté odstraňujeme formu.

Tipy:
Místo mátové čokolády lze použít i bonbony Peprmintky od Orionu. Pokud máte mátový extrakt můžete použít ten a starost se sháněním mátové čokolády Vám odpadá úplně:-). Krémový sýr kupuji buď v Lidlu nebo Kauflandu v 200 g kelímcích, ale sehnat se dá určitě i jinde.