úterý 20. března 2018

Višňovo-smetanový dort

VIšňovo-smetanový dortVišňovo smetanový dort mi připomíná odlehčenou verzi schwarzwaldského dortu. Je v něm podstatně méně šlehačky, takže je určitě méně tučný a na mě působí i jemnějším dojmem. Příprava dortu není nijak složitá, ale doporučuji rozložit si jí do 2 dnů. S odleželým korpusem se vždy lépe pracuje a se svařenými višněmi se také lépe nakládá, když jsou vychladlé. K době nutné pro přípravu nezapomeňte ještě připočítat, že smetanová náplň je se želatinou a musí tedy nějakou dobu tuhnout. Samotná práce je ale rychlovka.

Korpus: (forma o průměru 23 cm)
4 vejce L
80 g cukru
65 g hladké mouky
35 g kakaa
35 g oleje

Višňová náplň:
1 velký višňový kompot bez pecek
25 g škrobu
20 g cukru

Smetanová náplň:
200 g krémového sýra cream cheese
250 g odtučněného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
70 g cukru
20 g vanilkového cukru
12 g mleté želatiny

Do větší mísy si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a šleháme elektrickým šlehačem do tuhého sněhu zhruba 5-7 minut. Poté po jednom na nejnižší otáčky zašleháme žloutky a pak po troškách olej. Nakonec metlou nebo vařečkou opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto přesuneme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C zhruba na 30 minut, dokud nevyjde špejle suchá. Vychladlý korpus zabalíme a dáme uležet do chladu.

Višňový kompot si scedíme a ze slité šťávy si odměříme 300 ml. Do šťávy vmícháme cukr a škrob a za stálého míchání přivedeme k varu, aby směs zhoustla. Poté vmícháme višně a ještě krátce povaříme. Necháme vystydnout.

Dortový korpus uvolníme z formy a seřízneme do roviny zhruba na výšku 2,5-3 cm. Korpus upevníme zpátky do formy, kterou jsme si po obvodu vyložili cukrářskou folií nebo pruhy pečícího papíru. Na korpus naneseme višňovou náplň.

Krémový sýr smícháme spolu s tvarohem a oběma cukry. Želatinu zalijeme troškou studené vody a necháme nabobtnat. Mezitím si vyšleháme šlehačku. Želatinu dáme na pár vteřin do mikrovlnné trouby, aby se zcela rozpustila a vmícháme jí do sýrové směsi. Nakonec vmícháme šlehačku. Náplň nejprve naneseme lžící po obvodu višní a poté opatrně nanášíme na zbytek dortu, aby byly zcela zakryté. Hotovým dortem lehce zatřeseme, aby se smetanová vrstva zarovnala. Dort dáme ztuhnout zhruba na 4 hodiny do lednice.

VIšňovo-smetanový dort


Tipy:
Korpus můžete před nanesením višní pokapat rumem nebo griotkou. Cream cheese můžete nahradit lučinou. Dort na fotkách je dělaný z poloviční dávky ve formě o průměru 17,5 cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat